This is a platform for User Generated Content. G/O Media assumes no liability for content posted by Kinja users to this platform.

"Gyere, rázzad, csak kerázzad!" - Itt az első cigánypop-mix

Illustration for article titled Gyere, rázzad, csak kerázzad! - Itt az első cigánypop-mix

Ki lökte le Lovasi Andrást a szövegírótrónról? Mit iszik Mr. Joe? Miért szakít minden csaj L. Mikivel? Mit csinál egy igazi férfi a bőrkanapéval? Óriási videódiszkó következik!

Advertisement

Nemrég döbbentem rá egyik pillanatról a másikra - mintha egy hatalmas izzó BMW-kulcs világította volna be az elmémet -, hogy bár rengeteget kattingatok az interneten, az összidő legalább tizedében cigány popzenét hallgatok és a ZG Studió roma esküvői videóit nézem. Mire levontam a logikus következtetést, hogy akkor cigánypopblogger leszek.

Nem szakértői székből akarok beszélni, hiszen eleve nincs nevetségesebb a zeneszakértőknél, plusz újdonsült rajongóként én is csak most fedezem fel ezt a csodálatos univerzumot. Épp ezért tuti lesz olyan, hogy lejárt lemezekért lelkesedem és nyilvánvaló dolgokat nem említek meg. Ha szakértő vagy, javíts ki bátran, ha te is kezdő, gyere velem a felfedezőútra.

Advertisement

Kezdetben semmiképp sem fogok tematizálni, egyszerűen beposztolom néha, hogy miket hallgattam. Tegnap például Stefanót, Szolnoki Csibészt és L. Mikit.

Szolnoki Csibész: Liláná

Kicsit sem túlzok, hogy ez a legjobb első 1 perc 59 másodperc zenés videóklipben valaha. Lovasi András sajnos az Uránbánya legmélyebb tárnájába zuhant le a szövegírótrónról. Sz. Cs. egész egyszerűen mindent tud, a hatás úgy vizuálisan mint szövegileg lenyűgöző.

Advertisement

Stefano Mr. Joe Szeretet fegyvere 2013

Vallásos popzene. Az nem kifejezés, hogy ingoványos terület, szinte csak belebukni lehet. De nem Stefanónak és Mr. Joe-nak! A klip - a műfaj Miramaxa, az Olah Action's Studio műve - egyszerűen fantasztikus, film noiros sztorival indul. Stefano, aki ezen a ponton még lehetne gengszter, bérgyilkos vagy hasonló, elmegy a szivarozó, és robothangon beszélő Mr. Joe studiójába, ahol egy diplomatatáskában megkapja tőle a Szeretet Fegyverét, amivel elindul bevetésre. A Szeretet Terroristái Skandináviából csempészték be a csodafegyvert, ez ebből a Legjobb szöveg-díjas sorból tudjuk meg:

Stefano, tudod, mit hoztam neked Svédországból? A szeretet fegyverét!

A nagy kérdés, amit nem tudtam megnyugtatóan megválaszolni, hogy milyen piát iszik Stefano és Mr. Joe, amikor koccintanak a Szeretet-akcióra. Tuti nem viszkit. Csak nem imonádét? A szám utána a Szegénységgel, azon belül a Hajléktalansággal foglalkozik, amire megoldásként a Szeretetet ajánlja.

Advertisement

A szám rejtett meglepetése a Gyurcsók János-hasonmás Mr. Joe angol nyelvű szólója 4:20-tól. Mr. Joe egyfajta Joe Cockert alakít. A Szeretet fegyvere eszerint háromnyelvű szám. Lassú, érzelmes, merengésen kívül munkához is kiváló.

Stefano és Ricardo: Osszad, likeold!

Stefano igazi sztár a diszkóműfajban is, az idén nyáron tarolt a Facebookozós tematikájú, a netes garázdák ellen kikelő nagy slágere, a Ricardó repperrel együtt előadott Osszad likeold, benne a "Megböktél, mit akarsz/ ha visszaböklek, bekavarsz/ Nem jelöllek vissza / mert nagyon zavarsz" sorokkal.

Advertisement

L. Miki: Elhagyott, becsapott

Az enyhe kifejezés, hogy L. Miki nincs jó passzban 2013-ban. Munkásságát a sötét témák, az árulás, becsapás, szakítás és a csaj nélküli tengődés uralják. Mi történt a bulizás Damjanich Jánosával? A depressziós korszak különösen fájdalmas alapdarabja az Elhagyott, becsapott, ami a csalókán ugribugri zene, a kántálás és az euridiszkós szavalás, illetve a drámai szöveg ellentétére épül.

Advertisement

L. Mikit sokan kinevetik és "olyan béna, hogy már jó" előadóként sztárolják. De nem én! Bár a lassú, áriázós számoknál tényleg inkább csak vonít meg kornyikál, ha pattognak az ütemek, Miki egyből bebombul! És annyira jók a klipjei, hogy az egy csomószor kárpótol az audioélményért.

Itt van remek példának a "Legjobb eljátszott összeveszés"- és "Legjobb férfi-bőrkanapé-duó"-díjas Hiányzol 2013, ami egy Erzsyvel közös duett.

Vagy a "Legjobb reggaeton-szóló"- és "Legjobb Utcai Verekedés Nőért"-érmes Extra Bomba Nő 2013, benne a kulcssszöveggel:

Gyere rázzad, csak kerázzad!

Szolnoki Csibész: Tiszteld meg a másikat!

Jó volt még Szolnoki Csibésztől a Tiszteld meg a másikat a különösen vidám, dilis vonalról, erős utcai táncjelenettel:

Szolnoki Csibész: Eljöttem hozzád csinálom a kedvedet

Illetve az Eljöttem hozzád csinálom a kedvedet azzal a bomba szöveggel, hogy

Jájj jáááj, gyere bulizz már

Vicces címek, remek szövegek, életigenlő hangulat, táncőrület, szuper nők és állati jól felöltözött pasik: nekem ennél tényleg nem kell több. És még munkához is remekül passzol a cigánypop!

Share This Story

Get our newsletter