K√©pzeljetek el egy nyurga, szem√ľveges, langal√©ta n√©met embert, akinek az arca an√©lk√ľl is egy pantomimes√©re eml√©keztet, hogy lenne rajta smink. K√©pzelj√©tek el, hogy ez az ember N√©metorsz√°g egyik legsikeresebb komikusa, aki a Susog√≥s mack√≥kra eml√©keztetŇĎ b√°bj√°t√©kaival folyamatosan telth√°zak elŇĎtt j√°tszott az orsz√°gban, az √©lŇĎ mŇĪsoraib√≥l kiv√°gott jelenetek pedig milli√≥s n√©zetts√©geket produk√°lnak a YouTube-on. Ňź Ren√© Marik, akit elŇĎsz√∂r k√©k pufidzsekiben l√°tok telefon√°lni a Dreher-villa parkol√≥j√°ban √°ll√≥ st√°bbuszok k√∂z√∂tt, m√°sodszor pedig akkor, amikor b√°bokat rendez a villa belsej√©ben fel√°ll√≠tott b√°bsz√≠npadon.¬†

Sok √©v ut√°n - a rajong√≥k t√∂bb, mint 100.000 k√∂z√∂ss√©gi p√©nzel√©s√©nek seg√≠ts√©g√©vel - √ļgy d√∂nt√∂tt, hogy j√°t√©kfilmet forgat a figur√°ival, a film gy√°rt√≥i pedig √ļgy d√∂nt√∂ttek, hogy ezt Magyarorsz√°gon fogj√°k megtenni a Proton Cinem√°val.

Marik legsikeresebb figur√°ja a Maulwurfn, egy vak, kicsit debil, besz√©dhib√°s vakond, aki egy tud√°los b√©k√°val, Falkenhorsttal √©s egy vadabb jegesmedv√©vel, Kall√©val band√°zik. A film sztorija szerint egy csom√≥ Vit√©z L√°szl√≥-szerŇĪ b√°b √©ppen a p√©nz√ľgyi v√°ls√°ggal harcol √©s azzal, hogy bez√°rj√°k a saj√°t sz√≠nh√°zukat a n√©zŇĎk hi√°ny√°ban. Amikor m√°r a behajt√≥k az ajt√≥ban toporognak, az egyik b√°bnak esz√©be jut, hogy nekik a haverjuk Kalle, a kok√≥z√≥ jegesmedve, akitŇĎl biztosan lehetne p√©nzt k√©rni. Ezzel azt√°n elindul a Sein Oder Nicht N'Gaage (a vakond fura besz√©dhib√°ja miatt van ez a hollandszerŇĪ c√≠m) bŇĪn√ľgyi t√∂rt√©nete, amiben vannak rosszarc√ļ kelet-eur√≥pai gengszterek, gyilkoss√°g √©s Gryllus Dorka is.

Stephan Barth, a film line producere a cateringbuszban azt mes√©li, hogy a legnagyobb probl√©ma lesz eladni ezt a filmet. Az egy dolog, hogy valamire milli√≥an kattintanak a neten, vagy hogy √°tlagemberek a p√©nz√ľket adj√°k, hogy elk√©sz√ľlj√∂n, de ez nem azt jelenti, hogy be fognak √ľlni r√° a moziba. Barth, aki a kez√©ben egy zsel√©szerŇĪen reszketŇĎ t√∂rpeagarat szorongat, √©s pontosan √ļgy n√©z ki, mint akinek van egy loftja Berlin belv√°ros√°ban, tudja mirŇĎl besz√©l. Az egyik nagy kasszasikernek sz√°nt n√©met film, amin dolgozott, a V√∂r√∂s b√°r√≥, gyakorlatilag megbukott a belf√∂ldi p√©nzt√°rakn√°l. De az elad√°s m√°r nem az ŇĎ gondja, neki az volt a feladata, hogy a forgat√°son minden flottul menjen.

Advertisement

√Čs a forgat√°son minden flottul megy, legal√°bbis azon a d√©lut√°non, amikor NAKkal megl√°togatjuk ŇĎket. Azt kicsit sajn√°ljuk, hogy egy olyan jelenetre √©rkezt√ľnk, amiben csak √©s kiz√°r√≥lag b√°bok vannak, √©lŇĎszereplŇĎk nem, igaz, Gryllus ott sertepert√©l.¬† Azt viszont egy√°ltal√°n nem, hogy szabad bej√°r√°st kapunk a Dreher-vill√°ba, ebbe az omladoz√≥, de fantasztikus √©p√ľletbe. Amikor bel√©p√ľnk a pinc√©ben berendezett konyh√°ba, hirtelen nem tudjuk eld√∂nteni, hogy mit hoztak a kell√©kesek √©s mit tal√°ltak csak itt a pinc√©ben, csak √ļgy.

Advertisement

K√∂zben a f√∂ldszinten m√°r elkezdt√©k elŇĎk√©sz√≠teni a jelenetet, amiben t√©nyleg ilyen Vit√©z L√°szl√≥-b√°bok diliznek egy sz√≠npad m√∂g√∂tt, az elŇĎk√©sz√≠t√©s k√∂zben m√°r meg√©rkezett a h√°rom kisgyerek, akiknek majd egy k√©sŇĎbbi felv√©telben kell statiszt√°lniuk, de m√©g egy ideig nem ker√ľlnek sorra. Marik legal√°bb tizen√∂tsz√∂r elpr√≥b√°ltatja a b√°bosokkal a jelenetet, mik√∂zben egy oszt√°lynyi st√°btag a kell√©keknek sz√°nt sz√©keken, dobozokon, felszerel√©seken √ľl √©s pr√≥b√°l csendben maradni. Nem mindig siker√ľl.

Advertisement

V√©gign√©zek p√°r pr√≥b√°t √©s azon gondolkozom k√∂zben, hogy ha a Hellboy m√°sodik r√©sz√©t vagy a M√ľnchent vagy a Die Hard-folytat√°st forgatj√°k Budapesten, azzal √°ltal√°ban tele van a sajt√≥, vagy az√©rt, mert lez√°rtak valami forgalmas utc√°t, vagy az√©rt, mert Ron Perlman a kuty√°j√°t s√©t√°ltatta a Margit-szigeten. K√∂zben pedig itt van egy teljesen mŇĪk√∂dŇĎ szerv√≠zipar, ami az √©v minden napj√°n dolgozik. Amikor Tarr B√©la a napokban amiatt int√©zett kirohan√°st, hogy a filmipar elmorzsol√≥dik, akkor √ļgy √©reztem, hogy t√©nyleg csak a saj√°t hangj√°t szereti hallani, amivel Andy Vajna is megv√°dolta. Mert a filmipar nem azt jelenti, hogy √°llami t√°mogat√°ssal eltartanak mŇĪv√©szeket, akik a saj√°t √∂nkifejez√©s√ľk c√©lj√°b√≥l filmeket forgatnak, hanem azt is, hogy b√°rmilyen mozg√≥k√©ppel kapcsolatos munk√°t magyar szakemberek v√©gezhetnek. T√∂kmindegy, hogy az egy rekl√°m, vagy egy t√°rsadalmi c√©l√ļ hirdet√©s, vagy speciel egy felnŇĎtteknek sz√≥l√≥ n√©met b√°bfilm. Ha munk√°t ad 30+ embernek, az √©v nagy r√©sz√©ben, akkor az az ipar √©l.

fotó és videó: Nagy Attila / cink.hu

K√∂sz√∂nj√ľk Berkes Julinak √©s P√©li S√°rinak.