Illustration for article titled Görögország simán csődbe mehet a jövő héten

Kedden lejár a mentőcsomag, amit az ország az EU-tól, illetve az IMF-től kap, enélkül viszont nem tudják visszafizetni azt a több milliárd eurót, amivel tartoznak – már kedden 1,6 milliárd eurót kéne visszaadniuk. Ha ezt nem tudják megtenni, akkor szerda reggelre csődbe mehet az ország.

Advertisement

A görögök 2009 óta kapták a mentőcsomagot, az új, EU-szkpetikus kormány viszont most nem fogadta el azokat a feltételeket, amelyeket az unió szabott a csomag meghosszabbításához. A sikertelen tárgyalások után a görög kormány jövő vasárnapra népszavazást írt ki a hitelprogramról, ezt a parlament többsége támogatta. Alekszisz Ciprasz kormányfő szerint a görögök határozott nemet fognak mondani, bár több szempontból is irreleváns lehet az eredmény. Egyrészt addigra simán csődbe mehet az ország, viszont ha esetleg győznek is az igenek, nem biztos, hogy bárki is együtt akar majd működni a kompromisszumok ellen buzdító görög kormánnyal.

Egy másik lehetőség, hogy ez a görög kormány így vagy úgy, de megbukik. Vagy a kormánytagok mondanak le, vagy összejön az a bizalmatlansági indítvány, amelyet a korábbi kormánypárt, az Új Demokrácia nyújt be a jelenlegivel szemben. Egy új kormánnyal valószínűleg az EU is szívesebben tárgyalna tovább.

Advertisement

Akárhogy is lesz, túl sok idő már nincsen döntéseket hozni, főleg, hogy keddig bizonyos, a mentőcsomag meghosszabbításához elengedhetetlen intézmények elvileg nem is tárgyalják a görög helyzetet, ha az ország el is fogadná a csomag feltételeit.

Viszont az is biztos, hogy a rengeteg elvi lehetetlenség mellett – pl. a görög alkotmány tiltja a népszavazást pénzügyi kérdésekben – vannak azért gyakorlati kiskapuk is, és Görögország csődje – és az, hogy az ország marad-e az eurózóna tagja – túl fontos kérdés ahhoz – több európai politikus elmondta, az országnak az eurózóna tagjának kéne maradnia –, hogy valamilyen megoldást így vagy úgy ki ne találjanak az összeomlás elodázására. Például ha a németek is úgy akarják, az Európai Központi Bank akár jövő kedd után is tovább folytathatja a görög bankok euróval történő finanszírozását.

Advertisement

A BBC-n, a Reutersen, illetve a 444-en is elég jól érthető elemzéseket adnak a helyzetről – én is ezek segítségével láttam át nagyjából a helyzetet –, csomó további részletet találtok ezeken az oldalakon.

Kép: Milos Bicanski/Getty

Share This Story

Get our newsletter