Nem azzal, amit mond, hanem azzal, ahogy mondja. M√©lyinterj√ļt k√©sz√≠tett a szt√°rpublicist√°val a M√©diapiac, komolyan mondom, √©rdemes elolvasni. Egy nemcsak politikai ellenfeleivel √©s m√°s jegyzet√≠r√≥kkal, hanem √∂nmag√°val is viaskod√≥ ember √°ll el√©nk szinte pŇĎr√©n!

Az is kider√ľl a v√©g√©n, hogy annak idej√©n a fizet√©se n√©gyszeres√©√©rt igazolt √°t a Magyar Nemzet‚ÄďH√≠r Tv du√≥t√≥l Sz√©les G√°bor antigravit√°ci√≥s m√©diabirodalm√°hoz. Meg az is, hogy h√°rom j√≥ magyar publicist√°t ismer, n√©v szerint Kov√°cs Zolt√°nt, Megyesi Guszt√°vot √©s V√°ncsa Istv√°nt. Kicsit bossz√ļs vagyok, hogy a Cink √°ll√≥csillag√°t, Szily L√°szl√≥t ‚Äď a sz√©nn√© ajn√°rozott T√≥ta W. √Ārp√°ddal ellent√©tben ‚Äď semmilyen √∂sszef√ľgg√©sben nem eml√≠ti, mindegy, be kell √©rn√ľnk annyival, hogy ut√≥bbi √≠r√°sai tal√°n mindegyik√©ben szerepel a r√≥zsadombi kutyas√©t√°ltat√≥.

A biztonság kedvéért kiválogattam nektek néhány idézetet:

  • Ne legyen naiv, az elŇĎbb mondtam: ez az eg√©sz m√°r 25 √©ve kezdŇĎd√∂tt. √Čn annyiban √°llok kit√ľntetett helyen, hogy sok√°ig a m√°sik oldal √ľdv√∂sk√©j√©nek sz√°m√≠tottam, a tenyer√ľk√∂n hordoztak, a szem√ľkben √©n voltam a vil√°g legtehets√©gesebb ifj√ļ publicist√°ja. (A k√©rd√©sre, miszerint √ļgy tartj√°k, minden k√∂z√∂ss√©gnek sz√ľks√©ge van ellens√©gre, √©s t√©nyleg nem megy-e m√°sk√©nt?)
  • Cinizmus n√©lk√ľl mondom, pr√≥b√°lom meg√©rteni azokat, akiknek a haza semmit nem jelent. Cser√©be elv√°rom, hogy ŇĎk meg tarts√°k tiszteletben azokat, akiknek a haza mindenn√©l fontosabb. A baloldal elŇĎszeretettel hangoztatja, hogy angolsz√°sz ter√ľleten a p√°tosz a h√ľlye szinonim√°ja. A Monty Python ebbŇĎl √©l. Im√°dom. Pedig tudom, nehezen venn√©m, ha ugyanezt tenn√© valaki az √©n haz√°mmal.
  • Ma m√°r alig √©rdekes, amit √≠rsz, az sz√°m√≠t, mit gondolnak r√≥lad. Ha holnapt√≥l M√©sz√°ros Tam√°s-f√©le publicisztik√°kat √≠rn√©k, akkor is azt mondan√°k, hogy Bayer egy rohadt n√°ci. √Člek a gyan√ļperrel, hogy az ember egy idŇĎ ut√°n elkezd azonoss√° v√°lni a szerep√©vel. A st√≠lusom hozz√°tartozik az imidzsemhez, most m√°r dafke olyan vagyok.
  • Nem √ļgy mŇĪk√∂dik, hogy reggel felkelek, j√≥l megerŇĎltetem magam, hogy durva publicisztik√°kat √≠rjak, mert ettŇĎl leszek sikeres √©s a t√°borom ez√©rt fog szeretni. Eg√©sz egyszerŇĪen √©n ilyen ember vagyok, m√°r az iskol√°ban is verekedŇĎs voltam.
  • T√≥ta W. nyilv√°n a Magyar H√≠rlappal √©s a Magyar Nemzettel kezdi a napj√°t, mert azt ut√°lja a legjobban. √Čn meg 444-gyel, a hvg.hu-val, az Indexszel, a N√©pszabads√°ggal ind√≠tok, k√ľl√∂n√∂s tekintettel a N√©pszav√°ra, igaz, ut√≥bbiban nincs egy T√≥ta W. form√°tum√ļ sz√∂rnyeteg, aki miatt √©rdemes lenne olvasni. Sz√≥val ŇĎk ideges√≠tenek engem, √©n ŇĎket, a n√©p meg oll√©zik. Mint a gladi√°torharc.
  • Hadd tegyek egy ŇĎszinte vallom√°st: a saj√°t oldal v√©lem√©ny√©t csak eg√©szen kiv√©teles alkalmakkor olvasom. Ahhoz brut√°lisan rohadt j√≥t kell √≠rnia valakinek, hogy √©n belem√©lyedjek.
  • Minden √©vben megfogadom, hogy abbahagyom a politikai publicisztik√°t, √©s nem azt √≠rom meg, ami felideges√≠tett.
  • Mi√≥ta vil√°g a vil√°g, a politika igyekszik befoly√°solni a k√∂zv√©lem√©nyt, √©s erre a m√©dia a legalkalmasabb terep. Az olyan beteg t√°rsadalomban, mint a magyar, szakad√©k v√°lasztja el egym√°st√≥l az embereket. Isten sz√©p szerelm√©re, ha azokat, akik most naponta t√ľntetnek az Orb√°n-korm√°ny ellen ‚Äď nem szeretn√©m ‚Äď √∂sszeereszten√©k a b√©kemenetesekkel, v√©r folyna. Ez egy beteg orsz√°g. Mi, √ļjs√°g√≠r√≥k pedig ezt a beteg orsz√°got k√©pezz√ľk le a magunk szintj√©n. A t√∂meg azt n√©zi, olvassa, amit kap.
  • Aki szem√©lyesen nem ismer, azt gondolja, reggelente v√©rt iszom, mik√∂zben val√≥j√°ban szel√≠d, mosolyg√≥s pasas vagyok. De ki fogja ezt elhinni? Senki. Ahogy azt sem, hogy nem politik√°val kelek √©s fekszem. SŇĎt n√°lam jobban senki nem ut√°lja a politik√°t. Tudja, mit szeretek? Kr√ļdyt.

Advertisement

Egy√©bk√©nt √©n is Megyesi Guszt√°v emlŇĎin nevelkedtem ‚Äď persze k√©pletesen ‚Äď, ezt csak √≠gy eg√©szen szŇĎrment√©n tartottam fontosnak megjegyezni most.