Illustration for article titled Gondoltam, szólok, hogy szerintem Vlagyimir Vlagyimirovics nem diktátor

Ezért is szuper hely a Cink, mert senkit-semmit sem kell mindig egyformán neveznünk. Szólni azért akartam hirtelen – minden különösebb hozzáadott érték nélkül –, mert nem helyes elinflálni a legkeményebb magyar kifejezéseket. Szükség lehet még rájuk később!

Hogy akkor Vlagyimir Vlagyimirovics micsoda? Hát erről elég sokat írtam az utóbbi időben, különösképp azóta, hogy zajlik ott Kelet-Ukrajnában az az undorító háború. Röviden talán leginkább az illiberalizmus atyjának tudnám nevezni őt.

Advertisement

Diktátor ezzel szemben Sztálin, Hitler, Franco, Pinochet. Diktatúra ott van, ahol nincs szólásszabadság, nincsenek választások, nem lehet külföldre utazni, és a politikusok legyilkolásszák vagy bolondokházába csukják ellenfeleiket. 25 évet éltem a Szovjetunióban, azt gondolom, tudom, mit beszélek. Oroszországban nem diktatúra van, hanem putyinizmus. A kérdés persze az, hogy mi ennek a kifutása – de épp erre még nincs válasz.

Ezért is mondom, hogy a legkeményebb kifejezéseket kár elhasználni. Nem igaz ugyanis, hogy a szavak nem kopnak el. Nem a fenét, egyebet sem csinálnak folyamatosan.

[Boros András fotója a tegnap esti Keleti Pu.–Nyugati Pu. tüntetésen készült]

Share This Story

Get our newsletter