Ugye, hogy nem? Pedig a jelek szerint a rég elhunyt magyar humorista megihletett egy kaliforniai hiphopduót.

Rendszeres kommentelŇĎnk, Transylvanianmixedgrill h√≠vta fel a figyelm√ľnket arra, hogy egy Los Angeles-i underground hiphopdu√≥nak van egy sz√°ma Hofi G√©z√°r√≥l. Pontosabban a sz√°m c√≠me az, hogy Hofi Geza, az elŇĎad√≥ pedig a t√∂k ismeretlen Aesthetics Crew. Olvas√≥nk √ļgy akadt r√° a dalra, hogy Hofit√≥l keresett valamit a Spotify-on.

Az Aesthetics Crew-ról nem sokat tudni: egy rendes albuma jelent meg még 2008-ban, Pandora’s Boombox címmel, az utolsó életjele pedig egy mixtape volt még 2012-ben. Azóta a duó Twitterje és a Facebookja is gyakorlatilag halott, én is hiába írtam nekik, de ha egyszer becsekkolnak, majd talán elmondják, hogy találtak rá a magyar humoristára.

Maga a Hofi Geza j√≥ kis oldschool hiphopsz√°m, aminek az elej√©n hallatszik valami Hofi-sz√∂vegfoszl√°ny, de azonk√≠v√ľl nem tudom, mit haszn√°lnak fel m√©g tŇĎle. Tal√°n a sz√°m m√°sodik fel√©ben hallhat√≥ tapsot. Amennyit a sz√∂vegbŇĎl √©rtek (nem t√ļl sokat), annak sincs sok magyar vonatkoz√°sa, noha az egy√ľttes bemutat√°s√°b√≥l kider√ľl, tudj√°k, kinek a lemez√©t hangmint√°zt√°k:

From Jazz champions to Hungarian comedians, they have mastered the art of flipping old samples to deliver an entirely unique and personal feeling in their music.

Advertisement

Az sem der√ľl ki, hogy az Aesthetics Crew b√°rmelyik tagj√°nak lenne valami magyar k√∂tŇĎd√©se, √ļgyhogy csak arra tudok gondolni, valahol lemezturk√°l√°s k√∂zben jutottak egy Hofi-felv√©telhez. Lehet, hogy furcs√°nak tŇĪnik, de nem olyan borzaszt√≥an ritka, hogy hangmint√°z√°sban utaz√≥ hiphop-producerek magyar lemezeket haszn√°lnak.

Lassan k√©t √©ve annak, hogy Kanye West egyik sz√°m√°ban a Gy√∂ngyhaj√ļ l√°nyt hallottuk viszont, akkor a t√©ma el√©gg√© felp√∂rg√∂tt itthon, √©n is √≠rtam egy cikket a magyar hangmint√°kat haszn√°l√≥ k√ľlf√∂ldi zen√©szekrŇĎl. A WhoSampled.com alapj√°n k√∂nnyen kider√ľlt ugyanis, hogy az amerikai underground hiphopban haszn√°ltak m√°r egy√©b Omega-sz√°mok mellett Syrius-, Kov√°cs Kati-, Zalatnay Sarolta-, sŇĎt Taurus-hangmint√°t is ‚Äď lelkes lemezturk√°l√≥k√©nt teh√°t sim√°n belefuthat valaki ugyan√≠gy Hofiba is valahol.

Mondjuk az Aesthetics Crew annyira nem jegyzett egy√ľttes, hogy a sz√°maik egy√°ltal√°n nem is szerepelnek a WhoSample-√∂n, √≠gy Hofi csak egy Akkezdet Phiai-sample-k√©nt tal√°lhat√≥ meg a hangminta-adatb√°zisban.

Advertisement

A Pandora‚Äôs Boombox lemezbŇĎl nem adhattak el p√°r sz√°zn√°l t√∂bbet, √ļgyhogy a Hofi-√∂r√∂k√∂s√∂ket nem √©rdemes riad√≥ztatni, de eg√©sz j√≥l lehet b√≥logatni a Hofi Gez√°ra. Nincs teh√°t m√°s h√°tra, mint meg√°llap√≠tani, hogy mi, magyarok m√°r megint hozz√°j√°rultunk ahhoz, hogy a vil√°g jobb hely legyen!