Gondoltad volna, hogy Hofi Gézáról rapszámot írtak Amerikában?

Ugye, hogy nem? Pedig a jelek szerint a rég elhunyt magyar humorista megihletett egy kaliforniai hiphopduót.

Advertisement

Rendszeres kommentelőnk, Transylvanianmixedgrill hívta fel a figyelmünket arra, hogy egy Los Angeles-i underground hiphopduónak van egy száma Hofi Gézáról. Pontosabban a szám címe az, hogy Hofi Geza, az előadó pedig a tök ismeretlen Aesthetics Crew. Olvasónk úgy akadt rá a dalra, hogy Hofitól keresett valamit a Spotify-on.

Az Aesthetics Crew-ról nem sokat tudni: egy rendes albuma jelent meg még 2008-ban, Pandora’s Boombox címmel, az utolsó életjele pedig egy mixtape volt még 2012-ben. Azóta a duó Twitterje és a Facebookja is gyakorlatilag halott, én is hiába írtam nekik, de ha egyszer becsekkolnak, majd talán elmondják, hogy találtak rá a magyar humoristára.

Maga a Hofi Geza jó kis oldschool hiphopszám, aminek az elején hallatszik valami Hofi-szövegfoszlány, de azonkívül nem tudom, mit használnak fel még tőle. Talán a szám második felében hallható tapsot. Amennyit a szövegből értek (nem túl sokat), annak sincs sok magyar vonatkozása, noha az együttes bemutatásából kiderül, tudják, kinek a lemezét hangmintázták:

From Jazz champions to Hungarian comedians, they have mastered the art of flipping old samples to deliver an entirely unique and personal feeling in their music.

Advertisement

Az sem derül ki, hogy az Aesthetics Crew bármelyik tagjának lenne valami magyar kötődése, úgyhogy csak arra tudok gondolni, valahol lemezturkálás közben jutottak egy Hofi-felvételhez. Lehet, hogy furcsának tűnik, de nem olyan borzasztóan ritka, hogy hangmintázásban utazó hiphop-producerek magyar lemezeket használnak.

Lassan két éve annak, hogy Kanye West egyik számában a Gyöngyhajú lányt hallottuk viszont, akkor a téma eléggé felpörgött itthon, én is írtam egy cikket a magyar hangmintákat használó külföldi zenészekről. A WhoSampled.com alapján könnyen kiderült ugyanis, hogy az amerikai underground hiphopban használtak már egyéb Omega-számok mellett Syrius-, Kovács Kati-, Zalatnay Sarolta-, sőt Taurus-hangmintát is – lelkes lemezturkálóként tehát simán belefuthat valaki ugyanígy Hofiba is valahol.

Advertisement

Mondjuk az Aesthetics Crew annyira nem jegyzett együttes, hogy a számaik egyáltalán nem is szerepelnek a WhoSample-ön, így Hofi csak egy Akkezdet Phiai-sample-ként található meg a hangminta-adatbázisban.

A Pandora’s Boombox lemezből nem adhattak el pár száznál többet, úgyhogy a Hofi-örökösöket nem érdemes riadóztatni, de egész jól lehet bólogatni a Hofi Gezára. Nincs tehát más hátra, mint megállapítani, hogy mi, magyarok már megint hozzájárultunk ahhoz, hogy a világ jobb hely legyen!

Share This Story

Get our newsletter