Bár Kerekes-Nagy Gáspár személyében a Cink jelen van az ukrán választásokon, én most mégis fotelújságíróként pörgetem az MTI-t, ahol nem túl bizalomgerjesztő hírek jelentek meg az üggyel kapcsolatban. Donyeck és Luhanszk megye 34 választási bizottságából 17 nem működik.

Advertisement

A szakadárok több helyen megszállták a választási bizottságok épületét, a dokumentumokat és a pecséteket elkobozták, a testületek tagjait megfenyegették. Donyeck városában, Kramatorszkban és Szlovjanszkban is súlyos a helyzet.

Arszenyij Jacenyuk miniszterelnök ma üzenetet intézett a választókhoz:

Holnap megmutatjuk a világnak, de elsősorban magunknak, hogy nem lehet bennünket megfélemlíteni, mi és csak mi döntjük el, hogyan építsük otthonunkat, és miként gazdálkodjunk benne

Ukrajnában ma, szombaton lépett életbe a kampánycsend. 21 elnökjelölt szerepel majd a szavazólapon, közülük négyen már visszaléptek, de ezt későn jelezték, ezért nevük látható lesz a cédulákon.

A közrend biztosításában a Nemzeti Gárda mintegy 5100 tagja vesz majd részt.

[MTI]

Kép: A Donbasz Bataljon nevű ukránbarát milícia tagja a Dobropilja polgármesterével való találkozóra tart, melynek célja, hogy "biztosítsák a választások tisztaságát". [Getty/Brendan Hoffmann]