Ha minden j√≥l megy, p√©nteken √ľzembe helyezik az Erzs√©bet t√©ri √≥ri√°skereket, ami √°ll√≠t√≥lag a vil√°g egyik legnagyobb utaztathat√≥ √≥ri√°skereke, √©s a Sziget fesztiv√°lon fogja majd p√∂rgetni a fesztiv√°loz√≥kat. A legmagasabb pontj√°n 65 m√©teres szerkezetrŇĎl val√≥sz√≠nŇĪleg j√≥ kil√°t√°s ny√≠lik majd mindenfel√© j√ļnius 8. √©s j√ļlius 22. k√∂z√∂tt. A v√°rosi panor√°m√°k kedvelŇĎinek mindenk√©pp k√∂telezŇĎ program lesz menni egy k√∂rt rajta, de a f√∂l√∂tt semmik√©pp ne hunyjunk szemet, hogy p√°r sz√°z m√©terre tŇĎle van hasonl√≥ lehetŇĎs√©g alaposan sz√©tn√©zni a fŇĎv√°ros tetŇĎi f√∂l√∂tt.

A Szent Istv√°n bazilika panor√°ma kil√°t√≥ja ugyancsak 65 m√©ter magasan van, ahov√° romantikusan kanyarg√≥ l√©pcsŇĎk√∂n (302 l√©pcsŇĎfok) lehet feljutni, de a lust√°bbak, f√°rad√©konyabbak lifttel is mehetnek. Az √≥ri√°sker√©k mindenk√©pp k√©nyelmesebb, a z√°rt gondol√°kban √ľlve, l√°gyan ringat√≥zva emelkedve √©s s√ľllyedve lehet k√∂rbebambulni a v√°rost.

A bazilika kupol√°j√°t k√∂rbej√°rva a sz√©lr√≥zsa minden ir√°ny√°ba remek kil√°t√°s ny√≠lik, tiszta idŇĎben eg√©szen a G√∂d√∂llŇĎi dombs√°gig terjedhet a l√°t√≥mezŇĎ. Ebben val√≥sz√≠nŇĪleg nem ny√ļjt majd √ļjdons√°got a hasonl√≥ magass√°gba t√∂rŇĎ √≥ri√°sker√©k.

A bazilika kil√°t√≥j√°ba dr√°maian olcs√≥n lehet felmenni: a teljes √°r√ļ felnŇĎtt jegy 500 ft, a di√°k √©s nyugd√≠jas bel√©pŇĎ 400 Ft, legal√°bb 15 fŇĎs csoportok eset√©n 300 Ft/fŇĎ a tarifa. Nem v√°g f√∂ldh√∂z senkit az egyszer biztos. Ezzel szemben az √≥ri√°sker√©ken egy teljes√°r√ļ menet 2400 Ft-ba ker√ľl majd, a gyerekjegy 1500 Ft lesz, m√≠g a 20 √©ven aluli ker√ľleti lakosok regisztr√°ci√≥ ellen√©ben egy k√∂rt ingyen mehetnek majd vele. Az √°rversenyt teh√°t az egyh√°z nyerte, fŇĎleg ha hihet√ľnk a kommentelŇĎnknek, aki szerint az ingyen menet√©rt szem√©lyesen kell bemenni az √∂nkorm√°nyzathoz regisztr√°ci√≥√©rt. LOL.

Advertisement

A bazilika kil√°t√≥ja minden nap d√©lelŇĎtt t√≠ztŇĎl este f√©l hatig tart nyitva. Ebben k√∂r√∂ket ver r√° az √≥ri√°sker√©k, ami h√©tk√∂znap t√≠ztŇĎl √©jf√©lig, h√©tv√©g√©n t√≠ztŇĎl hajnal kettŇĎig lesz l√°togathat√≥. Az esti v√°rosk√©p biztosan meg√©r majd egy k√ľl√∂n menetet, plusz pont teh√°t a ker√©knek.

Képeink a bazilikából, -ról:

Advertisement

Advertisement

Advertisement

Advertisement

Fotók: Nagy Attila/Cink