Gifekben a dzsihád

Mit ér a távirányítós bombával levegőbe röpített Humvee, a darabokra szakított ellenfelek, ha nincs róluk lassított felvétel? Lehetőleg divatosan szétfilterezve. Így még sose láttál háborút: az iraki Al-Káida válogatásvideója mindennél brutálisabb és gyomorforgatóan látványos.

Advertisement

Ibn al-Hattáb, az első csecsen háborúban harcoló szaúdi gerillavezér volt az első dzsihádista, aki rájött, hogy a támadások sokkal többet érnek, ha készül róluk jó videó. A rendkívül jóképű, csodálatos frizurájú és szakállú al-Hattáb mindenhová stábbal járt, az általa vezetett 1996-os satoji rajtaütésről készült hatperces kisfilm a műfaj egyik korai klasszikusa.

18 évvel később – a Gopro, az Instagram és a Youtube világában –, itt tart a dzsihádista videózás:

Az anyag az Irakban és Szíriában garázdálkodó ISIS (Iraki és Nagy-Szíriai Iszlám Állam) munkája, illetve egy hosszabb film trélere. Négy percen keresztül semmi más nem történik, mint hogy Humveek, tankok, teherautók és csapatszállítók robbannak fel minden figyelmeztetés nélkül, borzalmas vehemenciával, alatta meg szól a zene és az önfeledt allahakbározás.

Advertisement

Rendkívül nyugtalanító gondolat, ahogy ezek az emberek, akik messziről középkori gyilkosoknak és haramiáknak tűnnek, ugyanabban a vizuális kultúrában élnek, mint bárki más. Ugyanúgy filtereznek, ugyanúgy készítenek hatásos lassított felvételeket és visszajátszásokat, és ugyanúgy tudják, hogy egy ilyen anyag akkor áll meg a lábán, és akkor éri el a célját – ami a leendő harcosok elcsábítása –, ha azon a nyelven beszél, amit egy mai tinédzser megért: gifekben. A négy perc szinte minden snittje azonnal gifesíthető. És megosztható.

Forrás: Vice

Share This Story

Get our newsletter