Mit √©r a t√°vir√°ny√≠t√≥s bomb√°val levegŇĎbe r√∂p√≠tett Humvee, a darabokra szak√≠tott ellenfelek, ha nincs r√≥luk lass√≠tott felv√©tel? LehetŇĎleg divatosan sz√©tfilterezve. √ćgy m√©g sose l√°tt√°l h√°bor√ļt: az iraki Al-K√°ida v√°logat√°svide√≥ja mindenn√©l brut√°lisabb √©s gyomorforgat√≥an l√°tv√°nyos.

Ibn al-Hatt√°b, az elsŇĎ csecsen h√°bor√ļban harcol√≥ sza√ļdi gerillavez√©r volt az elsŇĎ dzsih√°dista, aki r√°j√∂tt, hogy a t√°mad√°sok sokkal t√∂bbet √©rnek, ha k√©sz√ľl r√≥luk j√≥ vide√≥. A rendk√≠v√ľl j√≥k√©pŇĪ, csod√°latos frizur√°j√ļ √©s szak√°ll√ļ al-Hatt√°b mindenhov√° st√°bbal j√°rt, az √°ltala vezetett 1996-os satoji rajta√ľt√©srŇĎl k√©sz√ľlt hatperces kisfilm a mŇĪfaj egyik korai klasszikusa.

18 √©vvel k√©sŇĎbb ‚Äď a Gopro, az Instagram √©s a Youtube vil√°g√°ban ‚Äď, itt tart a dzsih√°dista vide√≥z√°s:

Az anyag az Irakban √©s Sz√≠ri√°ban gar√°zd√°lkod√≥ ISIS (Iraki √©s Nagy-Sz√≠riai Iszl√°m √Āllam) munk√°ja, illetve egy hosszabb film tr√©lere. N√©gy percen kereszt√ľl semmi m√°s nem t√∂rt√©nik, mint hogy Humveek, tankok, teheraut√≥k √©s csapatsz√°ll√≠t√≥k robbannak fel minden figyelmeztet√©s n√©lk√ľl, borzalmas vehemenci√°val, alatta meg sz√≥l a zene √©s az √∂nfeledt allahakb√°roz√°s.

Advertisement

Rendk√≠v√ľl nyugtalan√≠t√≥ gondolat, ahogy ezek az emberek, akik messzirŇĎl k√∂z√©pkori gyilkosoknak √©s harami√°knak tŇĪnnek, ugyanabban a vizu√°lis kult√ļr√°ban √©lnek, mint b√°rki m√°s. Ugyan√ļgy filtereznek, ugyan√ļgy k√©sz√≠tenek hat√°sos lass√≠tott felv√©teleket √©s visszaj√°tsz√°sokat, √©s ugyan√ļgy tudj√°k, hogy egy ilyen anyag akkor √°ll meg a l√°b√°n, √©s akkor √©ri el a c√©lj√°t ‚Äď ami a leendŇĎ harcosok elcs√°b√≠t√°sa ‚Äď, ha azon a nyelven besz√©l, amit egy mai tin√©dzser meg√©rt: gifekben. A n√©gy perc szinte minden snittje azonnal gifes√≠thetŇĎ. √Čs megoszthat√≥.

Forr√°s: Vice