Másfél hónapos kihagyás után folytatjuk GIF-időutazós sorozatunkat, amelyben Budapest száz évvel ezelőtti állapotát a maival vetjük össze.

Advertisement

A Park-Club (Stefánia Palota) – 1900 / 2011

Az 1893-95 közt épült, úri kaszinónak szánt épületet a ma Szabó Ervin Könyvtárként ismert Wenckheim-palotát is jegyző Meinig Artúr tervezte. A nagyiparosok találkozóhelyévé váló kaszinó a második világháború során súlyosan megsérült, teljes felújítása csak 1965-ben ért véget. Az ötvenes évek elejétől a rendszerváltásig színjátszókörök otthona volt, főúri kaszinóterme pedig 1978 óta színházteremként működik. Ma a Stefánia Palota épülete és a mögötte fekvő épületegyüttes Honvéd Kulturális Központ néven működik, ma is a Magyar Honvédség irányítása alatt.

(via egykor)

A Közlekedési Csarnok – 1901 / 2011

Advertisement

Az 1896-os millenniumi ünnepségek tiszteletére épített Közlekedésügyi Csarnok három évvel később nyitotta meg kapuit Magyar Királyi Közlekedési Múzeum néven. Az épületet kupoláját 1944-ben bombatalálat érte, de a háborús pusztítás utáni helyreállítás nem a várakozásoknak megfelelő ütemben zajlott – az új Közlekedési Múzeum csak több, mint két évtizeddel később, 1966 április másodikán nyitotta meg kapuit.

A Városliget következő öt évben történő teljes felújításának részeként egyébként állítólag visszaépítik a neobarokk kupolát, sőt, háromezer négyzetméterrel növelik is a komplexum hasznos alapterületét.

Advertisement

(via egykor)

A Szépművészeti Múzeum (1900-1906, Schickedanz Albert és Herzog Fülöp Ferenc) a Hősök tere részletével – 1910-es évek / 2011

Advertisement

(via egykor)

A Bosnyák téri kistemplom – 1924 / 2011

Advertisement

Az 1923-ban, a Bosnyák tér sarkán bauxitbetonból épült, 500 hívet befogadni képes kistemplom (Nagy Lajos király útja 135.) 1957-ig állt a mai Diego áruház helyén.

Illustration for article titled GIF-időutazás II.: Budapest régen és most
Advertisement

A téren ma látható Páduai Szent Antal-plébániatemplom Rimanóczy Gyula tervei szerint 1941-1946 közt épült, bár az eredeti tervekkel ellentétben tornyot akkor nem kapott. Ennek pótlása két hónappal ezelőtt kezdődött, és előreláthatólag jövő március végére készül el. Két nappal ezelőtt a következő helyzet fogadott a téren:

Illustration for article titled GIF-időutazás II.: Budapest régen és most
Advertisement

(via index / egykor)

_______________

A viszonylag friss fotókért pedig hálás köszönet a Google Street View-nak, ami nélkül ki kellett volna mennem a város négy pontjára hasonló szögből készült fotót készíteni. :(

Share This Story

Get our newsletter