This is a platform for User Generated Content. G/O Media assumes no liability for content posted by Kinja users to this platform.

Geszti szerint kultúrgettóba van zárva, akinek nem tetszik a zenéje

Illustration for article titled Geszti szerint kultúrgettóba van zárva, akinek nem tetszik a zenéje

Geszti Péter tegnapelőtt egy Sting-feldolgozásra alapuló, emigráns magyarokról szóló giccsparádéval debütált a hvg.hu-n. A magyar internet nagy része lesújtóan reagált, Albert állítólag nyöszörgött, mikor meghallotta az opust, de az Indexnek és a 444-nek sem jött be.

Advertisement

Geszti Pétert persze kemény fából faragták. Tegnap először a hvg.hu-nak, majd Kálmán Olgának magyarázta meg, szépen körüljárva a témát.

Először tisztázza, hogy az újságírók, pontosabban a "fikázós, sérelmi kultúra" és a "magukat újságírónak nevező trollok" a hibásak, ha valakinek nem tetszik a zenéje:

Geszti Péter a hvg.hu-nak elárulta, hogy egyáltalán nem lepődött meg ezeken az írásokon, hiszen Magyarországon minden közéleti tartalmú popzenei alkotás kivágja a biztosítékot, ha ehhez ráadásul még az ő neve is társul, akkor ott már tényleg vége mindennek. Visszautalt a hvg.hu-nak adott korábbi interjújára, ahol már beszélt az online újságírás egyik nagy bűneként jellemzett "fikázós, sérelmi kultúráról", és elmondta, hogy továbbra sem érdekli őt túlzottan az olyan, "magukat újságírónak nevező trollok" véleményére, mint az Index vagy a 444 egyes tagjai, akik tevékenységükkel szerinte "az egész országból trollt csinálnak".

Advertisement

De nem csak az újságírókkal van itt baj! Az összes hallgató kicsit hülye azért ahhoz, hogy megértse Gesztit, az irodalmárt. Szájukba kellett volna rágni!

Azt is elmondta, hogy a magyar emberek nem igazán értik az iróniát, ha nincs a szájukba rágva. Ezért lehet az, hogy nem tudják értelmezni az "I'm a legal asian" sort, amikor az elmúlt évek politikája a keleti nyitásról szólt, ráadásul a miniszterelnök is félázsiai népnek nevezte a magyart. Sokan bírálták a dalban hallatott akcentusát is, aminek szándékossága a dalszövegből és az eredeti Sting-szám üzenetéből is egyértelműen ki kellene, hogy derüljön.

Advertisement

A dal Geszti szerint csak "a kultúrgettókba zárt emberek ideológiai előítéletek alapján megformált véleménye" szerint szar.

Geszti szerint amúgy a dal sikerét nem "a kultúrgettókba zárt emberek ideológiai előítéletek alapján megformált véleménye" mutatja, hanem például az, hogy egy nap alatt több mint százezren megnézték a klipet, és ott is háromszor annyian kattintottak a felfelé mutató hüvelykujjra, mint a másikra.

Advertisement

De jól megmondja Geszti a tollforgató terroristáknak az Egyenes Beszédben is. Érdekes, hogy a 444-el korábban szimpatizáló Kálmán Olga most Gesztivel nagy egyetértésben sajnálkozik halálra vált arccal a különböző portálokon és blogokon uralkodó fikakultúrán.

K. O: Én nem tudom, hogy nem értés, vagy értés, vagy mi miatt, de irtózatosan lehúztak téged különböző, hááát, gyűjtőnévként mondjuk bloggerek, de... újságírók, vagy magukat újságírónak tartó de inkább a blogger stílushoz közelítő emberek. Iszonyú, amit ma kaptál. Erre számítottál?

Geszti: Igen. Egyrészt tanultam egy nagyon szép mondást egy hagyományörzőtől, a világbajnok lovasíjász Kassai Lajos azt mondta, hogy nem bírkózunk takonnyal. Ezekkel az emberekkel akik írnak rendszerint azért nem kell kommunikálni, mert ők már számtalanszor elárulták saját magukat is, hiteltelenek. Ráadásul szerintem legalább akkora felelősségük van ennek az országnak a megosztottságában, mint más politikusoknak. Ezek a fiúk kultúrgettókat építenek, és aki nem tartozik oda, ellenségnek számít.

Advertisement

Mikor Kálmán Olga rákérdez, mi is az a kultúrgettó, Geszti így válaszol:

Kultúrgettó az Index, a 444, a Klubrádió, lehet hogy az ATV is, kultúrgettóban élünk mindannyian.

Advertisement

Könnyű lehet úgy elképzelni a világot, hogy bármit is tesz le előadóművészként az asztalra az ember, annak egyetlen fokmérőjeként a neki tetsző véleményeket fogadja el. A negatív kritika nem számít, kultúrgettóból írják magukat újságírónak képzelő trollok, akik úgyis falakat építenek maguk köré.

Könnyű lehet, de ettől a szar ugyanúgy szar marad a palacsintában, Péter!

Share This Story

Get our newsletter