"Pofázik, zörög, szörcsög, nyekeg, pityeg." Olvasónkat sokkolták a moziba járó proletárok. Nyafogó szerencsétlen, vagy teljesen igaza van?

Gergelynek val√≥s√°gos kultur√°lis sokkot okoz, ha moziba kell mennie, mert ott az als√≥bb n√©poszt√°lyok nem b√≠rnak magukkal a s√∂t√©tben. Olvas√≥nk hi√°nyolja a k√∂zbesz√©det a Nachosr√≥l, a csipszdiskurzusr√≥l m√°r nem is besz√©lve. Sajtos vagy paradicsomsals√°s? Nat√ļr vagy fŇĪszeres? Csendben j√≥ n√©zni vagy m√°s, hangot ad√≥ emberek t√°rsas√°g√°ban? Olvasd el Gergely kirohan√°s√°t, azt√°n mondd meg a frank√≥t proli√ľgyben!

Gyakorlott olvas√≥tokk√©nt l√°tom, hogy elŇĎszeretettel csaptok le k√∂nnyen fogyaszthat√≥, de alulexpon√°lt t√©m√°kra. Na, a rohamosan hanyatl√≥ mozis kult√ļra pont ilyen. Ez alatt nem arra gondolok, hogy cs√∂kken a moziba j√°r√≥k sz√°ma, hanem arra a prolet√°rdiktat√ļr√°ra, ami a multiplexek n√©zŇĎter√©n megval√≥sul. Szem√©ly szerint h√≥napok √≥ta gyŇĪjt√∂m a gyomorideget √©s a keserŇĪ tapasztalatokat √©s m√°r ott tartok, hogy kedvem sincs elmenni semmilyen vet√≠t√©sre, mert minimum egy tucat primit√≠v bunk√≥ fog azon f√°radozni, hogy √©lvezhetetlenn√© tegye a filmet. Az m√°r r√©gebben is biztos volt, hogy akad egy gy√∂k√©r, aki nem b√≠rja befogni, arra r√°sz√≥lt√°l, morgott egy kicsit, elkussolt √©s az √©let ment tov√°bb. De m√°ra ott tartunk, hogy a terem nagy r√©sze telefonon sz√≥rakozik, pof√°zik, z√∂r√∂g, sz√∂rcs√∂g, nyekeg, pityeg vagy valami m√°s. EgyfelŇĎl moziba nem szabads√°gharcot v√≠vni j√°rok, m√°sfelŇĎl nem tudom harminc ember s√ļlyos kultur√°lis √©s civiliz√°ci√≥s lemarad√°s√°t √∂t perc alatt helyrehozni.

Felt√©telezem ez sokaknak frusztr√°ci√≥t okoz√≥ jelens√©g, akik nem a nacsosz, a kukorica √©s a hangos ugat√°s miatt mennek moziba, ugyanakkor nincsen r√≥la kialakult k√∂zbesz√©d. A ti√©tekhez hasonl√≥ m√©dium t√∂k√©letesen alkalmas lenne arra, hogy valami gusztusos v√©lem√©nycikkben reflekt√°ljon a helyzetre ennek nyom√°n pedig diskurzus kezdŇĎdhessen r√≥la.

Azt√°n tal√°n m√©g az is kider√ľl, hogy csak √©n voltam peches √©s elszigetelt jelens√©grŇĎl van sz√≥‚Ķ. b√°r nagyon nem hiszem.

Ha sz√≥t k√©rhetek, √©n fŇĎleg a Nachos miatt j√°rok, kiz√°r√≥lag sajttal, meg az√©rt, mert minden alkalommal dugni szeretn√©k, de azt√°n sosem merek. M√©gsem annyira pik√°ns a mozis √©letem, mint ebbŇĎl sejteni lehetne, ugyanis 10-bŇĎl 9-szer nem a csajommal megyek, hanem a gyerekekkel, √©s olyankor nem szexi dolgokra gondolok, hanem hogy milyen eszk√∂zzel vern√©m sz√©t a fej√©t annak az ellenszenves besz√©lŇĎ m√≥kusnak.