​Gépkarabéllyal fegyvereznék föl a sulirendőröket

Újabb lépést tettek Amerikában a militarizált rendőrség felé, ezúttal a kaliforniai Compton városában. Megszavazták, hogy a helyi sulirendőrök AR-15 típusú félautomata karabélyokat viseljenek.

Persze vannak olyan diákok és szülők, akik nem örülnek, hogy az iskolákban szolgálatot teljesítő rendőrök ilyen komoly fegyvereket fognak hordani, Ráadásul a rendőrség militarizációja most elég érzékeny téma, főleg a fergusoni események ismeretében.

Advertisement

A rendőrség azzal érvel, hogy egy komolyabb fegyverrel, illetve golyóálló mellénnyel rendelkező merénylőt nem biztos, hogy a jelenlegi eszközökkel meg tudnának állítani. Megfelelő kiképzéssel és eszközökkel viszont inkább meg tudnák védeni a diákokat és az iskolai dolgozókat. Ráadásul a kérés nem egyedi, több amerikai iskolakörzet is kérte már az AR-15-öt.

A másik oldalon viszont fölöslegesnek tartják a komoly fegyvereket, eddig általában a sima rendőrök is megbirkóztak a merénylőkkel, nem puskák méretén múlt a dolog. Legtöbbször amint kiérkeztek a hatóságok, a támadók vagy megadták, vagy megölték magukat.

Kívülállóként nehéz megítélni a helyzetet, de amíg az Államokban nem változtatnak a fegyverviselési szokásokon, addig érthető, ha az ember azt akarja, hogy a „jó fiúknak" legyen nagyobb tűzereje. Más kérdés, hogy az egyre nagyobb kaliberű fegyverek elterjedése hova vezet, és megint más, hogy aztán az egyre erősebb „jó fiúk" jól is viselkedjenek.

Advertisement

via The Atlantic

Share This Story

Get our newsletter