Újabb lĂ©pĂ©st tettek AmerikĂĄban a militarizĂĄlt rendƑrsĂ©g felĂ©, ezĂșttal a kaliforniai Compton vĂĄrosĂĄban. MegszavaztĂĄk, hogy a helyi sulirendƑrök AR-15 tĂ­pusĂș fĂ©lautomata karabĂ©lyokat viseljenek.

Persze vannak olyan diĂĄkok Ă©s szĂŒlƑk, akik nem örĂŒlnek, hogy az iskolĂĄkban szolgĂĄlatot teljesĂ­tƑ rendƑrök ilyen komoly fegyvereket fognak hordani, RĂĄadĂĄsul a rendƑrsĂ©g militarizĂĄciĂłja most elĂ©g Ă©rzĂ©keny tĂ©ma, fƑleg a fergusoni esemĂ©nyek ismeretĂ©ben.

A rendƑrsĂ©g azzal Ă©rvel, hogy egy komolyabb fegyverrel, illetve golyóållĂł mellĂ©nnyel rendelkezƑ merĂ©nylƑt nem biztos, hogy a jelenlegi eszközökkel meg tudnĂĄnak ĂĄllĂ­tani. MegfelelƑ kikĂ©pzĂ©ssel Ă©s eszközökkel viszont inkĂĄbb meg tudnĂĄk vĂ©deni a diĂĄkokat Ă©s az iskolai dolgozĂłkat. RĂĄadĂĄsul a kĂ©rĂ©s nem egyedi, több amerikai iskolakörzet is kĂ©rte mĂĄr az AR-15-öt.

Advertisement

A mĂĄsik oldalon viszont fölöslegesnek tartjĂĄk a komoly fegyvereket, eddig ĂĄltalĂĄban a sima rendƑrök is megbirkĂłztak a merĂ©nylƑkkel, nem puskĂĄk mĂ©retĂ©n mĂșlt a dolog. Legtöbbször amint kiĂ©rkeztek a hatĂłsĂĄgok, a tĂĄmadĂłk vagy megadtĂĄk, vagy megöltĂ©k magukat.

KĂ­vĂŒlĂĄllĂłkĂ©nt nehĂ©z megĂ­tĂ©lni a helyzetet, de amĂ­g az Államokban nem vĂĄltoztatnak a fegyverviselĂ©si szokĂĄsokon, addig Ă©rthetƑ, ha az ember azt akarja, hogy a „jĂł fiĂșknak" legyen nagyobb tƱzereje. MĂĄs kĂ©rdĂ©s, hogy az egyre nagyobb kaliberƱ fegyverek elterjedĂ©se hova vezet, Ă©s megint mĂĄs, hogy aztĂĄn az egyre erƑsebb „jĂł fiĂșk" jĂłl is viselkedjenek.

Advertisement

via The Atlantic