A MƱkincsvadĂĄszokat Ășgy prĂłbĂĄljĂĄk eladni, mintha az Ocean's Eleven lenne a mĂĄsodik vilĂĄghĂĄborĂșban. Pedig csak egy erƑltetett menet elpazarolt szĂ­nĂ©szekkel, hosszĂș monolĂłgokkal Ă©s nevetsĂ©ges jelenetekkel.


MirƑl szĂłl: A II. vilĂĄghĂĄborĂș egyben a vilĂĄg legnagyobb, legszervezettebb mƱkincsrablĂĄsĂĄnak a törtĂ©nete is. A nĂ©metek figyelme mindenre kiterjedt, Ă©s a meghĂłdĂ­tott orszĂĄgok gazdagsĂĄgĂĄt is akartĂĄk. De ahol rablĂłk vannak, ott zsaruk is lesznek. EurĂłpa mĂ©g lĂĄngokban ĂĄllt, amikor Roosevelt elnök kiadta a parancsot, hogy kĂŒldjenek egy kĂŒlönleges egysĂ©get a Birodalomba. A feladatuk: a frontvonalak mögött ragadt mƱtĂĄrgyak visszaszerzĂ©se Ă©s biztonsĂĄgos helyre juttatĂĄsa. És megalakul minden idƑk legkĂŒlönösebb kommandĂłja: hĂ©t mĂșzeumigazgatĂł, mƱvĂ©szettörtĂ©nĂ©sz Ă©s kurĂĄtor fegyvert Ă©s felszerelĂ©st kap, hogy ellensĂ©ges terĂŒleten jĂĄrjon tĂșl a nĂĄcik eszĂ©n, csempĂ©ssze nyugatra, amit bĂ­r, Ă©s ha lehet, maradjon Ă©letben. (forrĂĄs: Intercom)


KĂ©pzeljĂ©tek el, hogy valaki elmesĂ©l nektek egy filmet. A film a mĂĄsodik vilĂĄghĂĄborĂș vĂ©gĂ©n jĂĄtszĂłdik EurĂłpĂĄban. A fƑszereplƑi olyan Ă©rtelmisĂ©giek, akik önkĂ©nt bevonulnak katonĂĄnak, hogy megmenthessĂ©k a vilĂĄg legfontosabb mƱkincseit. Az Ă©rtelmisĂ©gieket többek között George Clooney, Bill Murray, John Goodman, Jean Dujardin Ă©s Matt Damon jĂĄtsszĂĄk. SegĂ­t nekik Cate Blanchett is, meg a szemĂŒveges muki a HoldfĂ©ny kirĂĄlysĂĄgbĂłl. Eddig fejben elĂ©g jĂł, nem? Nekem az volt, elkĂ©pzeltem, ahogy ez a csapat egyĂŒtt dilizik a fronton, cseles terveket szövögetnek arra, hogyan lopnak ki egy Vermeert egy nĂĄci bunkerbƑl, hogyan Ășsznak meg hajmeresztƑ helyzeteket, Ă©s hogyan gyƑzedelmeskednek a vĂ©gĂ©n. Esetleg Hitlert is lelƑhetik szemĂ©lyesen, nem bĂĄnom.

A MƱkincsvadĂĄszok ezt a hangulatot pontosan 3 percig tudja megmutatni, abban a jelenetben, ami jĂĄtĂ©kossĂĄgban Ă©s cselekmĂ©nyben is az Ocean's Elevenre hasonlĂ­t tĂ©nyleg. Ez a jelenet az, amikor Frank Stokes (Clooney) összeszedi a kis csapatĂĄt mĂ©g New Yorkban. DialĂłgus nincs, vagy kevĂ©s Ă©s lĂ©nyegretörƑ, csak rövid szkeccsek egymĂĄs utĂĄn, amik annyira pattognak, mint a korabeli, hĂĄborĂșba toborzĂł vagy hĂĄborĂșs kötvĂ©nyek vĂĄsĂĄrlĂĄsĂĄra ösztönzƑ propagandafilmek. AztĂĄn amint vĂ©ge a szĂłrakozĂĄsnak, a MƱkincsvadĂĄszok visszakapcsol nĂ©gyesbƑl kettesbe. AztĂĄn egyesbe. AztĂĄn a vĂ©gefelĂ© ĂŒresbe. És csak berreg egymagĂĄban.

Advertisement

Hogy majd egyĂŒtt dilizik a banda? Egy nagy frĂĄszt, a MƱkincsvadĂĄszok a toborzĂĄs Ă©s az alapkikĂ©pzĂ©s utĂĄn pĂĄrosĂĄval szĂ©lnek ereszti a szereplƑit, Matt Damon megy PĂĄrizsba, hogy bizalmĂĄba fĂ©rkƑzzön az Ă©lete egyik legmodorosabb alakĂ­tĂĄsĂĄt nyĂșjtĂł Cate Blanchettnek, Bill Murray Ă©s Bob Balaban Bruges-be indul egy Van Eyck szĂĄrnyas oltĂĄr nyomĂĄba, Ă©s Ă­gy tovĂĄbb.

Clooney Ă©s ĂĄllandĂł alkotĂłtĂĄrsa, Grant Heslov producer Ă©s Ă­rĂł nagyon furcsa hozzĂĄĂĄllĂĄst talĂĄltak az egĂ©sz törtĂ©netĂŒkhöz. EgyrĂ©szt mintha szellemisĂ©gĂ©ben tĂ©nyleg olyanok lennĂ©nek, mint azok a propagandafilmek, amik a mĂĄsodik vilĂĄghĂĄborĂșt egy nagy kalandnak mutattĂĄk be, mĂĄsrĂ©szt meg ezt prĂłbĂĄltĂĄk volna valamennyire sĂșlyosbĂ­tani azzal, hogy nem egy, nem kĂ©t, hanem legalĂĄbb hĂĄrom hosszĂș monolĂłgot kapunk arrĂłl, hogy mennyire fontos az egĂ©sz fejlett vilĂĄgnak a mƱkincsek vĂ©delme. Persze, hogy fontos, de ha nem lenne az, akkor nem ĂŒlnĂ©k kedd este a moziban, Ă©s nĂ©znĂ©k egy filmet mĂĄsodik vilĂĄghĂĄborĂșs mƱkincsvisszarablĂłkrĂłl.

Mintha senki sem szĂłlt volna Clooney-nak, hogy legalĂĄbb az egyik felĂ© kötelezze el magĂĄt, mert a humor Ă©s a drĂĄma sem fog mƱködni akkor, ha sƱrƱ rotĂĄciĂłban követik egymĂĄst. SƑt, amikor egyszerre van jelen a kettƑ, az kifejezetten kellemetlen, mint a jelenet, amikor sikerĂŒl reprodukĂĄlni a Full Metal Jacket legdurvĂĄbb pillanatait, de Ășgy, hogy szerencsĂ©tlen vicc legyen a vĂ©ge. Nem arra gondolok, amikor Pyle közlegĂ©ny öngyilkos lesz. Nem is arra, amikor a kikĂ©pzƑtiszt leordĂ­tja a fejĂŒket. Nem is a vietnĂĄmi tömegsĂ­rra. Hanem a mesterlövĂ©szre. Most Ă­gy belegondolva a Full Metal Jacket az egĂ©sz hosszĂĄban egy nagyon durva jelenet.

Advertisement

A sztĂĄrvĂĄlogatott sem Ă©r sokat akkor, amikor bĂĄrkinek a szerepĂ©t ki lehetne cserĂ©lni bĂĄrkiĂ©re. SzĂĄmĂ­t, hogy Matt Damon egy fiatal, csalĂĄdos apuka, a kölyök a csapatban? EgyĂĄltalĂĄn nem szĂĄmĂ­t? Érdekes, hogy Bill Murray a nyugis, aki pillanatok alatt kĂ©pes lazĂĄn elhĂĄrĂ­tani bĂĄrmilyen feszĂŒltsĂ©get? Nem, mert ez a jellemzƑje csak egy jelenetben Ă©rdekes, onnantĂłl akĂĄr helyet is cserĂ©lhetne Bob Balabannal. Fontos, hogy John Goodman egy tĂșlsĂșlyos, hatvanĂ©ves katona? Dehogy fontos.

HiĂĄba a nemes szĂĄndĂ©k Ă©s a sztĂĄrfaktor, a MƱkincsvadĂĄszok nem a Piszkos tizenkettƑ. MĂ©g a Ryan közlegĂ©ny megmentĂ©se sem, ha az utĂłbbira egynĂ©l többször is utal, de a cselekmĂ©nyĂ©nek vĂ©gĂ©re annyira lelassul Ă©s annyira nyögvenyelƑs lesz, hogy mĂ©g Berchtesgaden felfedezĂ©se sem lesz izgalmasabb egy mĂșzeumi tĂĄrlatnĂĄl. Egy olyan mĂșzeumĂ©nĂĄl, aminĂ©l nem döntöttĂ©k el, pontosan minek is ĂĄllĂ­tottĂĄk. A MƱkincsvadĂĄszok csudijĂł kalandfilmnek hiszi magĂĄt, de csak egy szĂĄraz Ă©s elfogult törtĂ©nelemlecke.

Abba pedig bele sem merek gondolni, hogy mennyire hiszi hiteles leckĂ©nek az, aki mondjuk tĂ©nyleg rĂ©szletesen ismeri az amerikai hadsereg mƱkincsvĂ©dƑinek igaz törtĂ©netĂ©t.

Advertisement

A MƱkincsvadåszokat holnap kezdik jåtszani a magyar mozik.