Tavaly √≥ta Olaszorsz√°gban is leg√°lis orvosi c√©lra a marihu√°na, de dr√°g√°bb a patik√°ban, mint az utc√°n. A megold√°s? Bevetik a hadsereget. Nem a d√≠lerek ellen, hanem az √ľvegh√°zakban.

A receptre kaphat√≥ f√ľvet Hollandi√°b√≥l import√°lj√°k, √©s a b√ľrokr√°cia, a tiszta, ellenŇĎrz√∂tt forr√°s √©s a patik√°k k√∂lts√©ge miatt √°ra versenyk√©ptelen: a grammonk√©nti √∂teur√≥s (1500 forint) utcai √°rral szemben a patik√°k 38 eur√≥t (11 600 forint) k√©rnek. Az √°llam enged√©lyezi, de az eg√©szs√©gbiztos√≠t√≥ nem t√°mogatja a f√ľvet, a tipikus havi adag √≠gy 1000 eur√≥ra (306 ezer forint) r√ļg. Nem csoda, hogy alig n√©h√°ny tucat p√°ciens √©lt eddig a leg√°lis sz√≠v√°s lehetŇĎs√©g√©vel.

Ezen hivatott v√°ltoztatni a j√∂vŇĎre Firenze mellett indul√≥ katonai fŇĪfarm, ahol szigor√ļan biztos√≠tott k√∂r√ľlm√©nyek k√∂z√∂tt az olasz hadsereg fog marihu√°n√°t termeszteni. A c√©l az, hogy a p√°ciensek n√©vleges √∂sszeg√©rt ‚Äď ak√°r ingyen ‚Äď hozz√°juthassanak az √©vezredek √≥ta haszn√°lt, de a 20. sz√°zadban a legt√∂bb orsz√°gban betiltott n√∂v√©nyhez.

A hadsereg firenzei farmj√°n Gianpaolo Grassi agr√°rm√©rn√∂k kultiv√°rj√°t fogj√°k termeszteni, aki egy Velenc√©tŇĎl 60 kilom√©terre fekvŇĎ tangazdas√°gban nemes√≠tette azt. Grassi √©vek √≥ta dolgozik k√ľl√∂nf√©le kannabiszkultiv√°rokon, tangazdas√°g√°t n√©h√°ny √©ve kamer√°k mellett sz√∂gesdr√≥t is v√©di, mert a f√≥lias√°trakra a helyiek rendszeresen r√°j√°rtak. ‚ÄěCsak a k√∂lyk√∂k‚ÄĚ ‚Äď mondta Grassi kuncogva a Reutersnek.

Az illegalit√°son t√ļl kultur√°lis stigm√°k is akad√°lyozhatj√°k az olasz orvosi marihu√°na sz√©les k√∂rŇĪ elterjed√©s√©t. B√°r Grassi p√°ciensek milli√≥ira sz√°m√≠t, a katolikus orsz√°gban megb√©lyegz√©s √∂vezi a k√°b√≠t√≥szereket, √©s egy√°ltal√°n nem biztos, hogy elfogadott lesz, akkor sem, ha tiszta, leg√°lis forr√°sb√≥l lehet hozz√°jutni, √©s patikus adja a d√≠ler helyett. Az egyh√°z hat√°sa minden k√°b√≠t√≥szerre, az orvosok √°ltal haszn√°lt opi√°tokra is kiterjed: Olaszorsz√°gban j√≥val kevesebb opi√°tsz√°rmaz√°kot haszn√°lnak az orvosok, mint Eur√≥pa t√∂bbi orsz√°g√°ban.

Advertisement

Egy leendŇĎ p√°ciens a fibromialgi√°ban szenvedŇĎ Elisa Bertero. A 36 √©ves ruhatervezŇĎ ismeretlen eredetŇĪ, v√°zrendszeri f√°jdalmakkal j√°r√≥ betegs√©ge n√©gy √©ve kezdŇĎd√∂tt, √©s internetes kutakod√°s ut√°n pr√≥b√°lta ki a marihu√°n√°t, ami mindenn√©l jobban bev√°lt, orvosi receptet is kapott hozz√°. Sok√°ig minden nap fogyasztotta, √°llapota az√≥ta annyit javult, hogy m√°r csak hetente n√©h√°ny alkalommal van r√° sz√ľks√©ge. A nŇĎ azt mondja, b√°r bet√©p tŇĎle, a szer nem akad√°lyozza munk√°ja v√©gz√©s√©ben. Volt √ļgy, hogy receptre vette, de nem ez a jellemzŇĎ: ‚ÄěHa gazdag leszek, a patik√°ban veszem majd. De mivel nem vagyok milliomos, √°ltal√°ban az utcai, √∂teur√≥s √°r√©rt szerzem be.‚ÄĚ

Forr√°s: Reuters