Szobrot emeltek Gavrilo Principnek a vajdasĂĄgi Tovarisevo faluban, Ă­rja az MTI. Ferenc FerdinĂĄnd gyilkosĂĄnak emlĂ©kmƱvĂ©t Emir Kusturica filmrendezƑ leplezte le, aki meleg szavakkal mĂ©ltatta a merĂ©nylƑt.

Az avatĂĄsra az elsƑ vilĂĄghĂĄborĂș kirobbanĂĄsĂĄnak 100. Ă©vfordulĂłja alkalmĂĄbĂłl kerĂ­tettek sört. Kusturica egyebek közt arrĂłl beszĂ©lt, hogy Princip nĂ©lkĂŒl nem lenne modern szerb ĂĄllam. A rendezƑ, aki egyĂ©bkĂ©nt filmet is kĂ©szĂ­t a merĂ©nylƑ Ă©letĂ©rƑl, ilyet is mondott:

Mivel az orszĂĄgok kĂŒlönböznek egymĂĄstĂłl, gyakran elƑfordul, hogy azok, akiktƑl azt vĂĄrnĂĄd, hogy magasztaljĂĄk Principet, megfeledkeznek rĂłla, azok viszont, akiktƑl semmit sem vĂĄrnĂĄl, mindent megtesznek Ă©rte.

Hogy pontosan, mire gondolt, nem tudom. Vagy csak Ășgy odaszĂșrt ezzel is a bosnyĂĄkoknak, mert SzarajevĂłban is kĂ©ne lennie ilyen szobornak? LehetsĂ©ges.

Szerintetek egyĂ©bkĂ©nt miĂ©rt hĂĄborodik meg a nagyon tehetsĂ©ges mƱvĂ©szek (Ă­rĂłk, filmrendezƑk, muzsikusok, kƑfaragĂłk Ă©s balett-tĂĄncosok) nem csekĂ©ly hĂĄnyada?