This is a platform for User Generated Content. G/O Media assumes no liability for content posted by Kinja users to this platform.

G. Fodor Gábor elmesélte, hogyan manipulál

Illustration for article titled G. Fodor Gábor elmesélte, hogyan manipulál

A maga módján kifejezetten önironikus bejegyzésben fedte fel Orbán Viktor politikai gondolkodó foglalkozású tanácsadója, hogyan működik szerinte a politika. A recept: összetett ügyeket hamisan leegyszerűsítve kell tálalni a saját érdekeinknek megfelelően.

Advertisement

Jó nagy hörgés támadt ma reggelre abból, hogy Rogán Antal tegnap azon gúnyolódott, hogy Barack Obama a netadó bevezetésére készül, és szovjetezte kicsit Amerikát.

Advertisement

A hörgés oka, hogy Obama nem készül bevezetni a netadót.

Az Indexen Panyi Szabolcs gyakorlatilag lehülyézte a magyar jobboldalt, benne Rogán Antalt, hogy félreértették, ami Amerikában történik, a 444-en Király András visszafotottabban, de érthetőbben magyarázta el a nem is annyira egyszerű vitát, akárcsak nálunk Orosz Péter.

Advertisement
Advertisement

A lényeg a bonyolult ügyet a szükséges mértékig leegyszerűsítve:

  1. Obama elnök – Rogán Antal állításával ellentétben – egyáltalán nem készül az internet megadóztatására
  2. a politikai ellenfelei még kevésbé készülnek az internet megadóztatására
  3. a képviselőház már el is fogadott egy jogszabályt, ennek mindenről mindent elmondó címe Örökös Internetadó-szabadság Törvény, és kizárná, hogy valaha is legyen netadó Amerikában
  4. a netadó mint lehetőség úgy kerül a képbe, hogy a netsemlegességet pártoló Obama felvetette, ennek biztosítása végett közművé kellene nyilvánítani az internetet
  5. ennek a javaslatnak lehetne elvben olyan következménye is – ha ezt direkt nem zárnák ki egy további törvénymódosítással – hogy a net is adóztathatóvá válna, káros mellékhatásként. Ezt kritizálják Obama republikánus ellenfelei, akik minden adó esküdt ellenségei eleve, és a demokratákat megveszekedett adóztatóknak tartják
Advertisement

De hogy jön ide G. Fodor, a miniszterelnök házi politológusa? Úgy, hogy ő volt az egyik hangadó jobbos, aki – például a blogján is – korábban előállt azzal, hogy Obama is netadóra készül. Hogy legyen mivel visszavágni Amerikának. Mindezt egy Wall Street Journalban közölt cikkre alapozta, amiben egy Obama-kriktikus republikánus beszél a netadós félelmeiről. Vagyis jó eséllyel GFG kútfőjéből merítve mondta Rogán a Parlamentben azt, amit mondott.

Erre most GFG, olvasva az Index gunyoros cikkét, írt egy friss posztot a témában.

Advertisement

Ez arról szól – üdén cinikus-önironikus modorban –, hogy G. Fodor szerint milyen a világ. Szerinte olyan, hogy háború van, amiben a kormány áll az egyik, az Index a másik oldalon, és mindkét fél – érthető és természetes módon – a maga érdekei szerint magyarázza a valóságot. "Az Index maga is a politikai hadviselése eszköze. Egy fegyver" – ilyeneket ír.

Ez magyarázza, hogy ha az Orbán-kormány kritikájáról van szó, akkor a Wall Street Journal mértékadó lap. Ha Obama netadójáról, akkor elfogult, inkább a republikánusokhoz közel álló, egyéni véleményeket közlő sajtóorgánum. Merthogy így működik a delegitimálás a politikában.

Advertisement

Így illusztrálja GFG, hogy szerinte minden fél a szája íze szerint mazsoláz a hírekből. Hogy a végén – szellemesen ugyan, de – bevallja, ő maga, a miniszterelnöki tanácsadó, manipulál:

Ebben bejegyzésben pedig így lesz az Amerikában folyó vitából Obama netadója, az Indexből pedig "online Népszava". Merthogy így működik a politika.

Advertisement

Vagyis elismeri, hogy egy Amerikában folyó vitát "Obama netadójává" faragták.

Mert ilyen a politika.

G. Fodor őszintesége előtt le a kalappal, viccen kívül. Ő legalább bevallja, sőt igyekszik meg is magyarázni, hogy itt a kormány oldaláról az információk manipulált értelmezése folyik, önös politikai célok érdekében. Más dolog erről puffogni kívülállóként – és más dolog a miniszterelnök fazonszabászaként nyíltan megvallani.

Advertisement

De GFG a látszatőszinteség ellenére rossz ösvényen jár. Ugyanis éppen az egész építményt tartó alapfelvetései nem igazak. Például amit a politikai hadviselésről és az Index – meg általában a nem kormányzsoldban álló sajtó – fegyver mivoltáról mond. GFG – fogalmam sincs, hogy őszintén, vagy puszta politikai számításból – az Indexet az ellenzék harcjárművének tekinti. Én 12 évig dolgoztam ott, és ez egyszerűen emeletes faszság. Vagy hazugság. Vagy totális félreértés – az olvasó ízlése és vérméséklete szerint.

Az élet nem olyan, ahogy azt GFG a miniszterelnöki tárgyalóból látja. Sokkal szebb, érdekesebb és bonyolultabb. Az Index annyira nem volt sohasem ellenzéki fegyver, hogy akiknek a harci támogatásával GFG most vádolja őket, azok hevesen utálták és alkalmanként fideszesezték a lapot. Hogy még szebb legyen, az Index tulajdonosa jó régóta Orbán Viktornak és kormányának jobbos üzletfele. Az Index azonban mégsem lett a Fidesz harci fegyvere – és ez az a jelenség, amit egy ilyen haszonelvű hírmanipulátor sosem fog megérteni.

Advertisement

[a kép Szarvas tumblr-jéről van]

Share This Story

Get our newsletter