A maga m√≥dj√°n kifejezetten √∂nironikus bejegyz√©sben fedte fel Orb√°n Viktor politikai gondolkod√≥ foglalkoz√°s√ļ tan√°csad√≥ja, hogyan mŇĪk√∂dik szerinte a politika. A recept: √∂sszetett √ľgyeket hamisan leegyszerŇĪs√≠tve kell t√°lalni a saj√°t √©rdekeinknek megfelelŇĎen.

J√≥ nagy h√∂rg√©s t√°madt ma reggelre abb√≥l, hogy Rog√°n Antal tegnap azon g√ļnyol√≥dott, hogy Barack Obama a netad√≥ bevezet√©s√©re k√©sz√ľl, √©s szovjetezte kicsit Amerik√°t.

A h√∂rg√©s oka, hogy Obama nem k√©sz√ľl bevezetni a netad√≥t.

Az Indexen Panyi Szabolcs gyakorlatilag leh√ľly√©zte a magyar jobboldalt, benne Rog√°n Antalt, hogy f√©lre√©rtett√©k, ami Amerik√°ban t√∂rt√©nik, a 444-en Kir√°ly Andr√°s visszafotottabban, de √©rthetŇĎbben magyar√°zta el a nem is annyira egyszerŇĪ vit√°t, ak√°rcsak n√°lunk Orosz P√©ter.

Advertisement

Advertisement

A l√©nyeg a bonyolult √ľgyet a sz√ľks√©ges m√©rt√©kig leegyszerŇĪs√≠tve:

  1. Obama eln√∂k ‚Äď Rog√°n Antal √°ll√≠t√°s√°val ellent√©tben ‚Äď egy√°ltal√°n nem k√©sz√ľl az internet megad√≥ztat√°s√°ra
  2. a politikai ellenfelei m√©g kev√©sb√© k√©sz√ľlnek az internet megad√≥ztat√°s√°ra
  3. a k√©pviselŇĎh√°z m√°r el is fogadott egy jogszab√°lyt, ennek mindenrŇĎl mindent elmond√≥ c√≠me √Ėr√∂k√∂s Internetad√≥-szabads√°g T√∂rv√©ny, √©s kiz√°rn√°, hogy valaha is legyen netad√≥ Amerik√°ban
  4. a netad√≥ mint lehetŇĎs√©g √ļgy ker√ľl a k√©pbe, hogy a netsemlegess√©get p√°rtol√≥ Obama felvetette, ennek biztos√≠t√°sa v√©gett k√∂zmŇĪv√© kellene nyilv√°n√≠tani az internetet
  5. ennek a javaslatnak lehetne elvben olyan k√∂vetkezm√©nye is ‚Äď ha ezt direkt nem z√°rn√°k ki egy tov√°bbi t√∂rv√©nym√≥dos√≠t√°ssal ‚Äď hogy a net is ad√≥ztathat√≥v√° v√°lna, k√°ros mell√©khat√°sk√©nt. Ezt kritiz√°lj√°k Obama republik√°nus ellenfelei, akik minden ad√≥ esk√ľdt ellens√©gei eleve, √©s a demokrat√°kat megveszekedett ad√≥ztat√≥knak tartj√°k

Advertisement

De hogy j√∂n ide G. Fodor, a minisztereln√∂k h√°zi politol√≥gusa? √ögy, hogy ŇĎ volt az egyik hangad√≥ jobbos, aki ‚Äď p√©ld√°ul a blogj√°n is ‚Äď kor√°bban elŇĎ√°llt azzal, hogy Obama is netad√≥ra k√©sz√ľl. Hogy legyen mivel visszav√°gni Amerik√°nak. Mindezt egy Wall Street Journalban k√∂z√∂lt cikkre alapozta, amiben egy Obama-kriktikus republik√°nus besz√©l a netad√≥s f√©lelmeirŇĎl. Vagyis j√≥ es√©llyel GFG k√ļtfŇĎj√©bŇĎl mer√≠tve mondta Rog√°n a Parlamentben azt, amit mondott.

Erre most GFG, olvasva az Index gunyoros cikkét, írt egy friss posztot a témában.

Advertisement

Ez arr√≥l sz√≥l ‚Äď √ľd√©n cinikus-√∂nironikus modorban ‚Äď, hogy G. Fodor szerint milyen a vil√°g. Szerinte olyan, hogy h√°bor√ļ van, amiben a korm√°ny √°ll az egyik, az Index a m√°sik oldalon, √©s mindk√©t f√©l ‚Äď √©rthetŇĎ √©s term√©szetes m√≥don ‚Äď a maga √©rdekei szerint magyar√°zza a val√≥s√°got. "Az Index maga is a politikai hadvisel√©se eszk√∂ze. Egy fegyver" ‚Äď ilyeneket √≠r.

Ez magyar√°zza, hogy ha az Orb√°n-korm√°ny kritik√°j√°r√≥l van sz√≥, akkor a Wall Street Journal m√©rt√©kad√≥ lap. Ha Obama netad√≥j√°r√≥l, akkor elfogult, ink√°bb a republik√°nusokhoz k√∂zel √°ll√≥, egy√©ni v√©lem√©nyeket k√∂zlŇĎ sajt√≥org√°num. Merthogy √≠gy mŇĪk√∂dik a delegitim√°l√°s a politik√°ban.

Advertisement

√ćgy illusztr√°lja GFG, hogy szerinte minden f√©l a sz√°ja √≠ze szerint mazsol√°z a h√≠rekbŇĎl. Hogy a v√©g√©n ‚Äď szellemesen ugyan, de ‚Äď bevallja, ŇĎ maga, a minisztereln√∂ki tan√°csad√≥, manipul√°l:

Ebben bejegyz√©sben pedig √≠gy lesz az Amerik√°ban foly√≥ vit√°b√≥l Obama netad√≥ja, az IndexbŇĎl pedig "online N√©pszava". Merthogy √≠gy mŇĪk√∂dik a politika.

Advertisement

Vagyis elismeri, hogy egy Amerikában folyó vitát "Obama netadójává" faragták.

Mert ilyen a politika.

G. Fodor ŇĎszintes√©ge elŇĎtt le a kalappal, viccen k√≠v√ľl. Ňź legal√°bb bevallja, sŇĎt igyekszik meg is magyar√°zni, hogy itt a korm√°ny oldal√°r√≥l az inform√°ci√≥k manipul√°lt √©rtelmez√©se folyik, √∂n√∂s politikai c√©lok √©rdek√©ben. M√°s dolog errŇĎl puffogni k√≠v√ľl√°ll√≥k√©nt ‚Äď √©s m√°s dolog a minisztereln√∂k fazonszab√°szak√©nt ny√≠ltan megvallani.

Advertisement

De GFG a l√°tszatŇĎszintes√©g ellen√©re rossz √∂sv√©nyen j√°r. Ugyanis √©ppen az eg√©sz √©p√≠tm√©nyt tart√≥ alapfelvet√©sei nem igazak. P√©ld√°ul amit a politikai hadvisel√©srŇĎl √©s az Index ‚Äď meg √°ltal√°ban a nem korm√°nyzsoldban √°ll√≥ sajt√≥ ‚Äď fegyver mivolt√°r√≥l mond. GFG ‚Äď fogalmam sincs, hogy ŇĎszint√©n, vagy puszta politikai sz√°m√≠t√°sb√≥l ‚Äď az Indexet az ellenz√©k harcj√°rmŇĪv√©nek tekinti. √Čn 12 √©vig dolgoztam ott, √©s ez egyszerŇĪen emeletes faszs√°g. Vagy hazugs√°g. Vagy tot√°lis f√©lre√©rt√©s ‚Äď az olvas√≥ √≠zl√©se √©s v√©rm√©s√©klete szerint.

Az √©let nem olyan, ahogy azt GFG a minisztereln√∂ki t√°rgyal√≥b√≥l l√°tja. Sokkal szebb, √©rdekesebb √©s bonyolultabb. Az Index annyira nem volt sohasem ellenz√©ki fegyver, hogy akiknek a harci t√°mogat√°s√°val GFG most v√°dolja ŇĎket, azok hevesen ut√°lt√°k √©s alkalmank√©nt fideszesezt√©k a lapot. Hogy m√©g szebb legyen, az Index tulajdonosa j√≥ r√©g√≥ta Orb√°n Viktornak √©s korm√°ny√°nak jobbos √ľzletfele. Az Index azonban m√©gsem lett a Fidesz harci fegyvere ‚Äď √©s ez az a jelens√©g, amit egy ilyen haszonelvŇĪ h√≠rmanipul√°tor sosem fog meg√©rteni.

Advertisement

[a k√©p Szarvas tumblr-j√©rŇĎl van]