A British Pathé pár napja feltöltötte a Youtube-ra a több, mint 85 000 darabból álló archívumát. Filmhíradók, azokból kihagyott jelenetek, mindenféle céltalan operatőri munkák, de komplett riportok is kikerültek az internetre. De van bármi Magyarországról? Van bizony, rengeteg minden.

Ha valakinek a hosszú hétvégén arra lenne kedve, hogy beleássa magát évtizedekkel ezelőtti archív felvételekbe, akkor végre nem kell kizárólag az M3-on lógnia.

A British Pathé készített lejátszási listákat is a videókból, különböző tematika szerint, de szabadon lehet böngészni az 1896 és 1976 közötti felvételeket. Mivel a BP volt a korszak egyeduralkodó híradógyártója, megtalálhatók végre a neten tökéletes minőségben olyan pillanatok a történelemből, mint a Hindenburg katasztrófája, Hirosima bombázása, vagy a Wright-fivérek első repülése.

Nade 85 000 film az rengeteg, én fel sem tudom fogni, hogy az mennyi. Úgyhogy kapásból leszűkítettem az egész adatbázist a „Hungary" kulcsszóval. 1956, Horthy Miklós, túlteljesítő tervgazdálkodások, népviselet, foci, birkózás, árvíz, pingpong, meg egy csomó kis színes hír - ez volt az előző évszázadban Magyarország.

Advertisement

Sajnos számra pontosan nem tudom, hogy mennyi videó van Magyarországról, néha a BP is kérdőjelesen említi az országot a leírásokban, de ízelítőnek itt van pár videó:

SZENT JOBB-KÖRMENET (1922)

1922! Azt sem tudom, hogy mi volt akkor a világban úgy általában, nemhogy Magyarországon. Illetve az egyperces videó után már sejtem, mindenki tollat hordott a kalapjában és néhányak rituálisan cipeltek egy dobozt.

Advertisement

A MANEKEN EGY NAPJA (1965)

Mostantól ha valami miatt úgy érezném, hogy divatbemutatókat kell néznem társaságban, mindenképpen bele fogom csempészni az arról szóló beszélgetésbe a „maneken" szót, mert fantasztikus. Mecsoda maneken ez a hölgy is, akinek egész álló nap ruhákat kell fel-, meg levennie, aztán meg hazamegy és azon gondolkodik, hogy jó lenne egy nagytakarítás.

Advertisement

HORTHY MIKLÓS MEGNÉZI MAGÁNAK A MUNKÁSOKAT (1923)

Horthy Miklós szétnéz a szénbányában, megállapítja, hogy minden rendben, beszélget a munkásokkal, ott is megállapítja, hogy minden rendben, legalábbis sejtem, hogy ezt teszi, mert a videónak nincsen hangja.

Advertisement

AZ ÉHES BRIGÁD (1931)

Micsoda egzotikum! Szőrös malacok futkosnak magyar mezőkön! Nahát!

NAPFELKELTE VAGY NAPNYUGTA - BUDAPEST (1972)

A British Pathé nem tudja megállítani erről a 40 éves felvételről, hogy napkelte vagy napnyugta, természetesen egy igazi magyar rögtön rávágja, hogy a nap az Budán nyugszik, de egyelőre még lusta vagyok írni a feltöltőknek. Főleg azért, mert szépen néz ki az egész, bár kíváncsi lennék, hogy miért áramlanak ki az emberek egy partihajóról éppen.

Advertisement

A VASMŰ NEVŰ IPARI VÁROS (1957)

Tök vicces belegondolni, hogy valahol, valamikor azt gondolták, hogy a szülővárosom neve Vasmű, végülis olyan hosszú az, hogy Dunaújváros, a Sztálinváros meg már 1953 után nem olyan sikk, simán felterjeszthette volna a tanács, hogy legyen ennyire praktikus a város neve, és én csak majdnem hatvan évvel később jöttem rá.

Advertisement

BUDAPEST NŐI MUNKÁSAI (1972)

Egy riport vágóképeiből áll össze ez a tizenhét perces anyag, a legjobb benne az, hogy van csapó, tehát a téglát pakoló munkásoknak parancsra kell téglát pakolni, aztán megnézhetjük a Blahát és a körutat is kocsiról, aztán az Örs vezér téri metrómegállót a peronról. Közben pedig külön figyelmet kapnak a női munkások.

Advertisement

A teljes gyűjteményt itt tudjátok végignézni, szóljatok, ha találtok valamit!