A British PathĂ© pĂĄr napja feltöltötte a Youtube-ra a több, mint 85 000 darabbĂłl ĂĄllĂł archĂ­vumĂĄt. FilmhĂ­radĂłk, azokbĂłl kihagyott jelenetek, mindenfĂ©le cĂ©ltalan operatƑri munkĂĄk, de komplett riportok is kikerĂŒltek az internetre. De van bĂĄrmi MagyarorszĂĄgrĂłl? Van bizony, rengeteg minden.

Ha valakinek a hosszĂș hĂ©tvĂ©gĂ©n arra lenne kedve, hogy beleĂĄssa magĂĄt Ă©vtizedekkel ezelƑtti archĂ­v felvĂ©telekbe, akkor vĂ©gre nem kell kizĂĄrĂłlag az M3-on lĂłgnia.

A British PathĂ© kĂ©szĂ­tett lejĂĄtszĂĄsi listĂĄkat is a videĂłkbĂłl, kĂŒlönbözƑ tematika szerint, de szabadon lehet böngĂ©szni az 1896 Ă©s 1976 közötti felvĂ©teleket. Mivel a BP volt a korszak egyeduralkodĂł hĂ­radĂłgyĂĄrtĂłja, megtalĂĄlhatĂłk vĂ©gre a neten tökĂ©letes minƑsĂ©gben olyan pillanatok a törtĂ©nelembƑl, mint a Hindenburg katasztrĂłfĂĄja, Hirosima bombĂĄzĂĄsa, vagy a Wright-fivĂ©rek elsƑ repĂŒlĂ©se.

Advertisement

Nade 85 000 film az rengeteg, Ă©n fel sem tudom fogni, hogy az mennyi. Úgyhogy kapĂĄsbĂłl leszƱkĂ­tettem az egĂ©sz adatbĂĄzist a „Hungary" kulcsszĂłval. 1956, Horthy MiklĂłs, tĂșlteljesĂ­tƑ tervgazdĂĄlkodĂĄsok, nĂ©pviselet, foci, birkĂłzĂĄs, ĂĄrvĂ­z, pingpong, meg egy csomĂł kis szĂ­nes hĂ­r - ez volt az elƑzƑ Ă©vszĂĄzadban MagyarorszĂĄg.

Sajnos szĂĄmra pontosan nem tudom, hogy mennyi videĂł van MagyarorszĂĄgrĂłl, nĂ©ha a BP is kĂ©rdƑjelesen emlĂ­ti az orszĂĄgot a leĂ­rĂĄsokban, de Ă­zelĂ­tƑnek itt van pĂĄr videĂł:

SZENT JOBB-KÖRMENET (1922)

1922! Azt sem tudom, hogy mi volt akkor a vilĂĄgban Ășgy ĂĄltalĂĄban, nemhogy MagyarorszĂĄgon. Illetve az egyperces videĂł utĂĄn mĂĄr sejtem, mindenki tollat hordott a kalapjĂĄban Ă©s nĂ©hĂĄnyak rituĂĄlisan cipeltek egy dobozt.

Advertisement

A MANEKEN EGY NAPJA (1965)

MostantĂłl ha valami miatt Ășgy Ă©reznĂ©m, hogy divatbemutatĂłkat kell nĂ©znem tĂĄrsasĂĄgban, mindenkĂ©ppen bele fogom csempĂ©szni az arrĂłl szĂłlĂł beszĂ©lgetĂ©sbe a „maneken" szĂłt, mert fantasztikus. Mecsoda maneken ez a hölgy is, akinek egĂ©sz ĂĄllĂł nap ruhĂĄkat kell fel-, meg levennie, aztĂĄn meg hazamegy Ă©s azon gondolkodik, hogy jĂł lenne egy nagytakarĂ­tĂĄs.

Advertisement

HORTHY MIKLÓS MEGNÉZI MAGÁNAK A MUNKÁSOKAT (1923)

Horthy Miklós szétnéz a szénbånyåban, megållapítja, hogy minden rendben, beszélget a munkåsokkal, ott is megållapítja, hogy minden rendben, legalåbbis sejtem, hogy ezt teszi, mert a videónak nincsen hangja.

Advertisement

AZ ÉHES BRIGÁD (1931)

Micsoda egzotikum! SzƑrös malacok futkosnak magyar mezƑkön! NahĂĄt!

NAPFELKELTE VAGY NAPNYUGTA - BUDAPEST (1972)

A British PathĂ© nem tudja megĂĄllĂ­tani errƑl a 40 Ă©ves felvĂ©telrƑl, hogy napkelte vagy napnyugta, termĂ©szetesen egy igazi magyar rögtön rĂĄvĂĄgja, hogy a nap az BudĂĄn nyugszik, de egyelƑre mĂ©g lusta vagyok Ă­rni a feltöltƑknek. FƑleg azĂ©rt, mert szĂ©pen nĂ©z ki az egĂ©sz, bĂĄr kĂ­vĂĄncsi lennĂ©k, hogy miĂ©rt ĂĄramlanak ki az emberek egy partihajĂłrĂłl Ă©ppen.

Advertisement

A VASMư NEVư IPARI VÁROS (1957)

Tök vicces belegondolni, hogy valahol, valamikor azt gondoltĂĄk, hogy a szĂŒlƑvĂĄrosom neve VasmƱ, vĂ©gĂŒlis olyan hosszĂș az, hogy DunaĂșjvĂĄros, a SztĂĄlinvĂĄros meg mĂĄr 1953 utĂĄn nem olyan sikk, simĂĄn felterjeszthette volna a tanĂĄcs, hogy legyen ennyire praktikus a vĂĄros neve, Ă©s Ă©n csak majdnem hatvan Ă©vvel kĂ©sƑbb jöttem rĂĄ.

Advertisement

BUDAPEST NƐI MUNKÁSAI (1972)

Egy riport vĂĄgĂłkĂ©peibƑl ĂĄll össze ez a tizenhĂ©t perces anyag, a legjobb benne az, hogy van csapĂł, tehĂĄt a tĂ©glĂĄt pakolĂł munkĂĄsoknak parancsra kell tĂ©glĂĄt pakolni, aztĂĄn megnĂ©zhetjĂŒk a BlahĂĄt Ă©s a körutat is kocsirĂłl, aztĂĄn az Örs vezĂ©r tĂ©ri metrĂłmegĂĄllĂłt a peronrĂłl. Közben pedig kĂŒlön figyelmet kapnak a nƑi munkĂĄsok.

Advertisement

A teljes gyƱjteményt itt tudjåtok végignézni, szóljatok, ha talåltok valamit!