Ha valamibe bele lehet k√∂tni az eg√©sz Kossuth t√©ri √°talak√≠t√°sban, akkor az a szobrok csereber√©je, vissza√°ll√≠t√°sa, √ļjra√∂nt√©se, hercehurc√°ja. (√Čs itt nem R√°k√≥czi kett√©darabol√°s√°ra gondolok, hisz az sz√©pen visszaker√ľl a hely√©re.) √Ām √©rdekes m√≥don az embereket nem az Andr√°ssy- vagy Kossuth-szobor k√∂r√ľli miz√©ria bŇĎsz√≠ti fel, hanem √©pp annak az alkot√°snak a sorsa, amelyikkel tulajdonk√©pp semmi k√ľl√∂n√∂s nem t√∂rt√©nik.

A J√≥zsef Attila-szobrot ugyanis k√∂zelebb viszik a rakparthoz, ami ellen Facebook-oldalt hoztak l√©tre tiltakoz√°sul, publikat √©s blogposztokat √≠rtak, sŇĎt egy SEO-c√©g r√°√©p√≠tett egy v√≠rusmarketing akci√≥t is, hogy mag√°t rekl√°mozza vele.

√Čn a magam r√©sz√©rŇĎl nem nagyon b√°nom, ha k√∂zelebb ker√ľl a Dun√°hoz, ha m√°r rakpart k√∂v√©rŇĎl verselt, mert gyerekkoromban sem √©rtettem, mi√©rt √©p√≠tettek neki egy mŇĪ rakpartot p√°r l√©p√©sre az igazit√≥l. Ugyanakkor elfogadom, hogy egyeseket meg az zavar, hogy kiz√°rj√°k a t√©rrŇĎl szeg√©nyt.

Nem tartom olyan fontosnak az egész kérdést.

Viszont egy√°ltal√°n nem tudom meg√©rteni azokat, akik szerint szŇĎrnyŇĪ titkos √∂sszeesk√ľv√©s √°ll a h√°tt√©rben: a hatalom azt szeretn√©, ha J√≥zsef Attil√°t midnen √©vben ellepn√© az √°rv√≠z.

Advertisement

Egyr√©szt mert van egy nagyon j√≥ budapesti szoborkompoz√≠ci√≥, ami szint√©n rakparton van, szint√©n ellepi az √°r, √©s engem - meg alighanem mindenkit - baromira zavarna, ha feljebb vinn√©k. Ezek a rakparti cipŇĎk. Furcsa m√≥don azok√©rt nem agg√≥dik senki, pedig a v√°ros szempontj√°b√≥l fontosabb √©s eredetibb alkot√°sr√≥l van sz√≥.

A m√°sik - √©s tal√°n ez a fontosabb √©rv - nem fogja ell√©rni az √°rv√≠z az √ļj hely√©n sem. Legal√°bbis a mostani rekord √°r nem √©rte volna el.

Advertisement

Ahogy az eg√©sz √°t√©p√≠t√©st vezetŇĎ Wachsler Tam√°s (alias Eclipse Chaser) √≠rja a Kossuth t√©r √°talak√≠t√°s√°t dokument√°l√≥ Flickr-album√°ban a fenti fot√≥ mell√©:

"Ha bárkit érdekel: József Attila lába majdnem egy méterrel lesz a megmagasabb árvíz szintje fölött... Belenagyítva látszik a jelölés."

FRISS√ćTVE: A poszt megjelen√©se ut√°n kaptunk k√©t sebtiben √∂sszerakott l√°tv√°nytervet, amin a szobor √©s a mostani √°rv√≠z is szerepel. √ćme:

Advertisement