Oké, a Metropol véleményrovata nem pont az a hely, ahol a videojáték-ipar paradigmaváltásairól lehetne mélyen beszámolni, de akkor is.

Videoj√°t√©kokr√≥l √≠rni az√©rt egy cs√ļsz√≥s lejtŇĎ, mert pillanatok alatt kibukik, ha valaki egy√°ltal√°n nem √©rt hozz√°, csak mondjuk a Daily Mail c√≠meibŇĎl inform√°l√≥dik. √Čn hobbig√©mer vagyok, de az√©rt k√∂vetem annyira az ipart, hogy ne √≠rjak le olyanokat, hogy a "videoj√°t√©k-√ľzlet leggyorsabban fejlŇĎdŇĎ" szegmense azok a val√≥s√°galap√ļ j√°t√©kok.

A ki√∂regedŇĎ elsŇĎ j√°t√©kosgener√°ci√≥ ezek szerint nem a hagyom√°nyos √©rtelemben vett √ļjs√°gokb√≥l akar t√°j√©koz√≥dni, hanem kedvenc fel√ľlet√©n, a konzolasztal mellett √ľlve, a videoj√°t√©kokb√≥l.

FŇĎleg az√©rt, mert Frei p√©ld√°i kifejezetten rosszak. A vil√°gutaz√≥ alap√°ll√≠t√°sa az, hogy mostan√°ban egyre t√∂bb a j√°t√©k, ami igaz t√∂rt√©neten alapul, √©s ez azt jelenti, hogy a j√°t√©kosoknak kezd eleg√ľk lenni a csihi-puhib√≥l √©s a joystickkel m√©sz√°rolhat√≥ ŇĪrl√©nyekbŇĎl √©s ink√°bb az igaz t√∂rt√©netek fel√© fordulnak.

Ahogy Hollywood f√ľggetlen st√ļdi√≥i ma m√°r sorra gy√°rtj√°k azokat a filmeket, sokszor eg√©sz est√©s dokumentumfilmeket, melyek a minket k√∂r√ľlvevŇĎ vil√°gra reflekt√°lnak, √ļgy fogja ontani a j√°t√©kipar is az ilyen val√≥s√°galap√ļ programokat.

Itt volt az a pillanat, amikor én meg a Google-höz fordultam.

Kider√ľlt, hogy Frei Tam√°s gondolatmenete m√©g nem is csak a saj√°tja, hanem egy j√ļnius 4-√©n megjelent New York Times-cikket siker√ľlt szinte teljesen √°tvennie, ugyanazokkal a p√©ld√°kkal, ugyanazokkal az inform√°ci√≥kkal. A NYT cikke viszont t√©nyleg √ļjs√°gcikk, ami azt jelenti, hogy Kimiko De Freytas-Tamura megkereste a "Pedopapok" √©s a "Demokr√°cia 3" fejlesztŇĎit.

Advertisement

(Ki az isten ford√≠tja le videoj√°t√©kok c√≠meit? Ti tudn√°tok mirŇĎl van sz√≥, ha valaki azt √≠rja le, hogy "Aut√≥lop√°s: A bŇĪn v√°rosa" vagy "V√∂r√∂s Halott Megv√°lt√°s"?)

De mivel Frei Tam√°s nem √©rt a t√©m√°hoz, nem tudja, hogy az egyik p√©ld√°nak felhozott "Hat nap Fall√ļdzs√°ban" - ami Irak amerikai megsz√°ll√°s√°t dolgozta volna fel - sosem jelent meg, a fejlesztŇĎ ink√°bb lef√ļjta. A "Pedopapok" egy 2007-es flashj√°t√©k. A "Telefonsztori"-t az Apple leszedte az App Store-b√≥l, mert pont a c√©g Foxconnban dolgoz√≥ gyerekmunk√°saival foglalkozott. Az igazi t√∂rt√©netek alapj√°n k√©sz√ľlt j√°t√©kok nem egy √ļj trend katon√°i, hanem fura kis p√∂tty√∂k az eg√©sz j√°t√©kipar t√©rk√©p√©n. Ha megn√©zz√ľk a legsikeresebb j√°t√©kok list√°j√°t, pontosan z√©r√≥ olyat tal√°lunk, ami igaz t√∂rt√©netet dolgoz fel.

Vagyis a videoj√°t√©kok a j√∂vŇĎben m√°r nemcsak l√∂v√∂ld√∂zŇĎs, agykikapcsol√≥ programok lesznek, hanem √©pp ellenkezŇĎleg, m√©lyen elgondolkodtat√≥, inspir√°l√≥, a vil√°gk√©p√ľnket gazdag√≠t√≥ term√©kek.

Advertisement

Mint a Six Days In Falujjah, ami egy taktikai l√∂v√∂ld√∂zŇĎs j√°t√©k? Vagy az Operation: Pedopriests, ami nagyj√°b√≥l annyira finoman √©rinti a gyerekmoleszt√°l√°s t√©m√°j√°t, mint a Revenge On School a k√∂zoktat√°st? Vagy a Phone Story ami tulajdonk√©ppen egy hatalmas trollkod√°s eredm√©nye volt, hogy lehet-e rendszerkritikus term√©ket elhelyezni a rendszeren bel√ľl? Ha sz√©tn√©z√ľnk flashj√°t√©k-gyŇĪjtŇĎ oldalakon, akkor most is van rengeteg olyan j√°t√©k, ami igaz t√∂rt√©netet dolgoz fel. Valaki m√©g mindig dolgozik egy olyan Wolfenstein 3D modon, ami az eg√©sz sztorit egy koncentr√°ci√≥s t√°borba helyezi √°t. De ezek kuri√≥zumok. Kuri√≥zumokb√≥l egy ekkora iparban nem trendek lesznek, hanem blogposztok.