Legal√°bbis ami a sorban√°ll√°st illeti.

Tegnap, azaz szerda este, negyed kilenc ut√°n nem sokkal olyan hossz√ļ sorba botlottam a De√°k t√©rn√©l, amilyet √©n szem√©ly szerint m√©g nem l√°ttam. A t√∂m√∂tt emberk√≠gy√≥ a Paulay Ede utca sark√°t√≥l eg√©sz az Anker k√∂zig, kicsit m√©g tov√°bb is ny√ļjt√≥zott, k√°b√© √≠gy:

Mivel a sor eleje a Paulay sarkon l√©vŇĎ Ulipus k√∂nyvesboltban tŇĪnt el, elsŇĎk√©nt r√∂gt√∂n azt gondoltam, hogy biztos valami vil√°gh√≠rŇĪ √≠r√≥ dedik√°lja √ļj k√∂tet√©t. K√©rdeztem a kint √°csorg√≥ biztons√°gi ŇĎrt, hogy mi t√∂rt√©nik, √©s el√°rulta, hogy Frei Tam√°s mutatja be √©s dedik√°lja leg√ļjabb, csak itt √©s csak most kaphat√≥ k√∂nyv√©t. "Ejha, j√≥ sokan vannak" - mondtam, mire ŇĎ: "D√©lut√°n n√©gy √≥ta ez van, az Erzs√©bet t√©rig √©rt a sor m√°r akkor is." "A bety√°rj√°t, nem semmi" - mondtam, elk√∂sz√∂ntem, √©s a sor v√©g√©re √©rve kattintottam egy k√©pet a k√∂nyvre v√°r√≥kr√≥l a mobilommal.

Nem sz√°moltam meg, de k√°b√© k√©tsz√°z m√©teres lehetett a sor este nyolc ut√°n. Legut√≥bb tal√°n csak a NemzetibŇĎl kit√ļrt Alf√∂ldi utols√≥ rendez√©seire jegyet v√°s√°rol√≥k alkottak hasonl√≥an t√∂m√∂tt √©s hossz√ļ sorokat Budapesten, igaz azok f√©lig-meddig protestsorban√°ll√≥k voltak, el√©gg√© explicit politikai √ľzenettel sz√≠v√ľkben. Itt most csendesen diskur√°l√≥, majd kez√ľkben k√©t-h√°rom-n√©gy k√∂tettel boldogan t√°voz√≥ embereket l√°ttam csak.

Advertisement

Nem is tudom, hogy fogalmazzak. Nem kedvelem k√ľl√∂n√∂sebben Freit, de elismerem, hogy √©rt ahhoz amit csin√°l. M√°rmint nem a reg√©ny√≠r√°shoz, hanem a(z √∂n)marketinghez.

UPDATE: juteszembe Cozumel hozz√°sz√≥l√°s√°r√≥l, ti mi√©rt √°lln√°tok sorba, vagy szŇĪkebben: melyik √≠r√≥ k√∂nyvbe r√≥tt autogramj√°√©rt lenn√©tek hajland√≥k √≥r√°kig sorban √°llni? Bevallom, √©n nagyon √∂r√ľln√©k, ha Neil Gaiman √ļjra Magyarorsz√°gra j√∂nne, val√≥sz√≠nŇĪ, hogy kib√≠rn√©k egy hosszabb sorban √°csorg√°st az ŇĎ kedv√©√©rt.

Advertisement

Fotó: Nagy Attila és Google Maps