Ezzel az √∂k√∂lcsap√°s az agyra t√≠pus√ļ sz√≥viccet nemr√©g sokkolt az egyik j√≥akar√≥m elektronikus lev√©lben, annak ok√°n, hogy tele van az internet √©s a sajt√≥ a mell√©kelthez hasonl√≥ f√©nyk√©pekkel. Frankfurtban az EKB ellen t√ľntettek reggel √≥ta, t√∂bb sz√°z embert vettek ŇĎrizetbe.

A Blockupy ‚Äď na tess√©k, m√°r megint egy sz√≥vicc ‚Äď nevezetŇĪ megmozdul√°st az Eur√≥pai K√∂zponti Bank √ļj, 185 m√©ter magas sz√©kh√°z√°nak az √°tad√°s√°ra szervezt√©k. A t√ľntetŇĎk sok orsz√°gb√≥l j√∂ttek, √©s nem szeretik a kapitalizmust, a globaliz√°ci√≥t √©s az eur√≥√∂vezeti v√°ls√°gkezel√©st.

√Čgett sok-sok aut√≥gumi √©s komplett aut√≥k is, sŇĎt olyan szem√©lyg√©pj√°rmŇĪveket is felgy√ļjtottak, amelyekben rendŇĎr√∂k √ľltek. Kora d√©lut√°nig 350 embert vettek ŇĎrizetbe, √∂sszesen 90 t√ľntetŇĎ √©s rendŇĎr sebes√ľlt meg, 7 rendŇĎraut√≥ ki√©gett.

A rendŇĎrs√©g k√∂nnyg√°zt, v√≠z√°gy√ļt √©s t√∂meges gumibotoz√°st is bevetett.

K√∂zben a sz√©kh√°z√°tad√≥ √ľnneps√©get megtartott√°k ‚Äď √≠rja az MTI ‚Äď, itt besz√©det mondott Mario Draghi EKB-eln√∂k is. Az √ļj sz√©kh√°zat 2010-ben kezdt√©k √©p√≠teni, eredetileg 850 milli√≥ eur√≥t sz√°ntak r√°, de nem siker√ľlt tartani a tervet, √≠gy csaknem 1,2 milli√°rd eur√≥t k√∂lt√∂ttek.

Advertisement

Fotó: Thomas Lohnes/Getty