Illustration for article titled Forradalomtól félnek, betiltották az Éhezők viadalát

Kínában nem kerül a mozikba a franchise harmadik része, Thaiföldön pedig betiltották, miután tüntetők a filmből ismerős három ujjas köszöntéssel demonstráltak az országban.

Advertisement

Az Éhezők viadalából ismerős felkeléstől félhetnek a vezetők Thaiföldön, ugyanis betiltották a filmet és a benne szereplő kézmozdulatot is. A történetben ezzel fejezik ki a tiszteletüket a felkelők a forradalmat kirobbantó főszereplőnek.

Advertisement
Illustration for article titled Forradalomtól félnek, betiltották az Éhezők viadalát

Reuters/Erik De Castro

Thaiföldön májusban katonai puccsot hajtottak végre, és hiába ígéri a vezetés, hogy 2016-ban visszaadják a hatalmat a népnek, és választásokat írnak ki, sokan demonstrálnak, gyakran a filmbéli gesztussal. Öt egyetemistát el is vittek, miután a miniszterelnök jelenlétében mutatták a jelet. A statárium megszegésével vádolják őket. Itt egy videó az esetről.

Advertisement
Advertisement

A thai kormány végül nemcsak az 5 főnél nagyobb, politikai okokból megrendezett gyülekezést tiltotta be, hanem magát a jelet is – tilos bárkinek nyilvánosan a három ujját kinyújtva felemelnie a kezét.

Advertisement

Egy bangkoki moziban több diákot is letartóztattak a gesztus miatt, majd elvitték őket, hogy megváltoztassák a hozzáállásukat. Hogy ez pontosan mit takar, nem tudni.

Advertisement

Ezek után vette le a műsoráról az Apex Cinemas, az ország legnagyobb mozihálózata a filmet. Azt mondták, nem akarják, hogy politikai mozgalmak használják fel a termeiket – de a tüntetők szerint a rendfenntartó erők nyomására történt a döntés.

Advertisement

Kínában is a felkelések miatt aggódhatnak a cenzorok, igaz, ott nem betiltották a filmet, hanem elhalasztották a bemutatót. A hivatalos indoklás szerint a külföldi alkotások elnyomják a hazai filmipart, ezt az erőviszonyt próbálják így helyreállítani.

via Inquisitr

Share This Story

Get our newsletter