This is a platform for User Generated Content. G/O Media assumes no liability for content posted by Kinja users to this platform.

Forradalomtól félnek, betiltották az Éhezők viadalát

Illustration for article titled Forradalomtól félnek, betiltották az Éhezők viadalát

Kínában nem kerül a mozikba a franchise harmadik része, Thaiföldön pedig betiltották, miután tüntetők a filmből ismerős három ujjas köszöntéssel demonstráltak az országban.

Advertisement

Az Éhezők viadalából ismerős felkeléstől félhetnek a vezetők Thaiföldön, ugyanis betiltották a filmet és a benne szereplő kézmozdulatot is. A történetben ezzel fejezik ki a tiszteletüket a felkelők a forradalmat kirobbantó főszereplőnek.

Advertisement
Illustration for article titled Forradalomtól félnek, betiltották az Éhezők viadalát

Reuters/Erik De Castro

Thaiföldön májusban katonai puccsot hajtottak végre, és hiába ígéri a vezetés, hogy 2016-ban visszaadják a hatalmat a népnek, és választásokat írnak ki, sokan demonstrálnak, gyakran a filmbéli gesztussal. Öt egyetemistát el is vittek, miután a miniszterelnök jelenlétében mutatták a jelet. A statárium megszegésével vádolják őket. Itt egy videó az esetről.

Advertisement
Advertisement

A thai kormány végül nemcsak az 5 főnél nagyobb, politikai okokból megrendezett gyülekezést tiltotta be, hanem magát a jelet is – tilos bárkinek nyilvánosan a három ujját kinyújtva felemelnie a kezét.

Advertisement

Egy bangkoki moziban több diákot is letartóztattak a gesztus miatt, majd elvitték őket, hogy megváltoztassák a hozzáállásukat. Hogy ez pontosan mit takar, nem tudni.

Advertisement

Ezek után vette le a műsoráról az Apex Cinemas, az ország legnagyobb mozihálózata a filmet. Azt mondták, nem akarják, hogy politikai mozgalmak használják fel a termeiket – de a tüntetők szerint a rendfenntartó erők nyomására történt a döntés.

Advertisement

Kínában is a felkelések miatt aggódhatnak a cenzorok, igaz, ott nem betiltották a filmet, hanem elhalasztották a bemutatót. A hivatalos indoklás szerint a külföldi alkotások elnyomják a hazai filmipart, ezt az erőviszonyt próbálják így helyreállítani.

via Inquisitr

Share This Story

Get our newsletter