K√≠n√°ban nem ker√ľl a mozikba a franchise harmadik r√©sze, Thaif√∂ld√∂n pedig betiltott√°k, miut√°n t√ľntetŇĎk a filmbŇĎl ismerŇĎs h√°rom ujjas k√∂sz√∂nt√©ssel demonstr√°ltak az orsz√°gban.

Az √ČhezŇĎk viadal√°b√≥l ismerŇĎs felkel√©stŇĎl f√©lhetnek a vezetŇĎk Thaif√∂ld√∂n, ugyanis betiltott√°k a filmet √©s a benne szereplŇĎ k√©zmozdulatot is. A t√∂rt√©netben ezzel fejezik ki a tisztelet√ľket a felkelŇĎk a forradalmat kirobbant√≥ fŇĎszereplŇĎnek.

Reuters/Erik De Castro

Thaif√∂ld√∂n m√°jusban katonai puccsot hajtottak v√©gre, √©s hi√°ba √≠g√©ri a vezet√©s, hogy 2016-ban visszaadj√°k a hatalmat a n√©pnek, √©s v√°laszt√°sokat √≠rnak ki, sokan demonstr√°lnak, gyakran a filmb√©li gesztussal. √Ėt egyetemist√°t el is vittek, miut√°n a minisztereln√∂k jelenl√©t√©ben mutatt√°k a jelet. A stat√°rium megszeg√©s√©vel v√°dolj√°k ŇĎket. Itt egy vide√≥ az esetrŇĎl.

Advertisement

Advertisement

A thai korm√°ny v√©g√ľl nemcsak az 5 fŇĎn√©l nagyobb, politikai okokb√≥l megrendezett gy√ľlekez√©st tiltotta be, hanem mag√°t a jelet is ‚Äď tilos b√°rkinek nyilv√°nosan a h√°rom ujj√°t kiny√ļjtva felemelnie a kez√©t.

Egy bangkoki moziban t√∂bb di√°kot is letart√≥ztattak a gesztus miatt, majd elvitt√©k ŇĎket, hogy megv√°ltoztass√°k a hozz√°√°ll√°sukat. Hogy ez pontosan mit takar, nem tudni.

Advertisement

Ezek ut√°n vette le a mŇĪsor√°r√≥l az Apex Cinemas, az orsz√°g legnagyobb mozih√°l√≥zata a filmet. Azt mondt√°k, nem akarj√°k, hogy politikai mozgalmak haszn√°lj√°k fel a termeiket ‚Äď de a t√ľntetŇĎk szerint a rendfenntart√≥ erŇĎk nyom√°s√°ra t√∂rt√©nt a d√∂nt√©s.

K√≠n√°ban is a felkel√©sek miatt agg√≥dhatnak a cenzorok, igaz, ott nem betiltott√°k a filmet, hanem elhalasztott√°k a bemutat√≥t. A hivatalos indokl√°s szerint a k√ľlf√∂ldi alkot√°sok elnyomj√°k a hazai filmipart, ezt az erŇĎviszonyt pr√≥b√°lj√°k √≠gy helyre√°ll√≠tani.

Advertisement

via Inquisitr