Az iszlámisták a szíriai hadseregtől szerezhették a fegyvereket, állítja a német titkosszolgálat. A rakéták egy része régi, a 70-es évekből származik, de újak is vannak köztük. Ezekkel egy utasszállító repülőt is le lehet lőni.

Advertisement

A német szövetségi hírszerzés (BND) jelentését a Bild vasárnapi száma publikálta. Az Észak-Irakban harcoló ISIS-esek a rakétákkal polgári repülőgépeket és az őket lövő nyugati hadseregek gépeit is megtámadhatják.

Vagy helikoptereit. Az ISIS ebben a hónapban már lelőtte az iraki hadsereg egy Mi-35M harci helikopterét, valamint kézikönyvet is publikáltak a harci helikopterek megtámadásának taktikájáról.

Advertisement

Ezek a rakéták nem a kis méretű, az utóbbi évtizedek irreguláris seregeiben rendkívül népszerű, egyszer használatos RPG-k, hanem nagy, hőkövető rakéták, mint az orosz 9K38, amivel több kilométer magasról is le lehet lőni egy repülőt vagy egy helikoptert.

A gif a Charlie Wilson háborúja című filmből van, ami a nyolcvanas évekbeli szovjet-afgán háborúról szól, ahol szintén fontos szerepet játszottak a vállról indítható, föld-levegő rakéták – amelyeket az amerikai titkosszolgálat szállított az akkor épp a barátainknak számító iszlámistáknak.

Share This Story

Get our newsletter