Jó hír: az emberiség elérte a gyorsétterem-eseményhorizontot, a McDonald’s elkezdte üvegcsékben árulni a Big Mac szendvicsek különleges ízéért felelős szószt. Rossz hír: csak Ausztráliában. Még rosszabb hír: jó drága.

Advertisement

A majonézből, savanyú uborkából, mustárból, fehérborecetből, fokhagymából, hagymából és paprikából készült, angolul egyszerűen csak special sauce-nak hívott szószt soha nem árulták még magában, csak a szendvics részeként. Ennek most rövid ideig és a világ végén vége: amíg a készlet tart, 25 köbcentis fiolákban külön is meg lehet venni a cuccot az ausztrál Mekikben.

A fiolák persze nem kerülnek milliókba, de készült kétszáz darab félliteres üveg is a szpesöl szószból, az 1-es sorszámút feldobták az ausztrál Ebayre, ahol már a 23 ezer ausztrál dollárt (5,2 millió forintot) is átlépte az árverés. A bevétel a Ronald McDonald-házakhoz, a McDonald’s gyermek-egészségügyi alapítványához fog menni, és szerencsére tippeket is kapunk a fél liter szósz elpancsolásához, amire a szerencsés nyertes egy autó árát fizeti majd ki:

Leftovers… better!
Steak… better!
Your mum’s amazing lasagne… better!
Your boyfriend’s gross lasagne… better!
Chicken Caesar Salad… better!
Hungarian Goulash… better!

Advertisement

Ezt talán nem is kell lefordítani, bár rendkívül hálás feladat:

Maradékok…jobb lesz!
Sült hús…jobb lesz!
Anyád szuper lasagne…jobb lesz!
A fiúd pocsék lasagne…jobb lesz!
Csirkés Cézás-saláta…jobb lesz!
Magyar gulyás…jobb lesz!

Advertisement

A szósz receptjét feldolgozta a modernista-avantgárd konyhatechnika enciklopédiája, a Nathan Myhrvold-féle Modernist Cuisine otthoni kiadása is. Nem próbáltam, de a Myhrvold-recept állítólag kevésbé édes, mint az eredeti, ha szeretnél rengeteget pepecselni otthon, ahelyett, hogy lemennél a Mekibe, íme.

A címlapkép ebből a fantasztikus videóból van, amiben Matt Stonie versenyevő 60 másodpercen belül betol öt Big Mac-et

Share This Story

Get our newsletter