Fidesz? Gyurcsány? Sehol sincsenek demagógiában a brit szocikhoz képest

Illustration for article titled Fidesz? Gyurcsány? Sehol sincsenek demagógiában a brit szocikhoz képest

Ha csak egy angol nyelvű cikket akarsz ma elolvasni, az Boris Johnson londoni polgármester kirohanása legyen a munkáspárti Ed Miliband ellen. Aki kőtáblába vésné választási ígéreteit. Szó szerint, és föl is állítaná a kertjében. Valahol felsír egy kemény dolgozó lélegeztetőgép.

Advertisement

A lélegeztetőgépezés egészen kivételes csúcsára lépett fel Ed Miliband, aki a Munkáspárt miniszterelnök-jelöltje a közelgő választásokon. A magáról megfeledkezett baloldali politikus a kampány hevében ugyanis megígérte, hogy ha megválasztják, a brit miniszterelnökök híres, Downing Street 10. alatt található lakhelyén a rózsakertben felállítja a pártja ígéreteit 6 pontban felsoroló választási programot. A Baloldal Új Mózesének kőtábláját be is mutatták, egyelőre még molinó formájában, de ha a Labour tényleg nyer – az állás egyelőre minden idők egyik legszorosabbika –, akkor annyira megígérte, hogy tényleg kénytelen lesz felállítani. És joggal fogja kiröhögni az egész világ Nagy-Britanniát. A demagóg önimádat emlékművén még a megkattant szocialista neve és pártának logója is szerepel majd.

Advertisement

A világ röhögését kedvenc politikusom, Boris Johnson londoni főpolgármester előlegezte meg a Telegraphban közölt csipkefinom cikkével. Bárhonnan idézhetnék belőle, egy random részlet:

This thing exists, and Ed fully intends that this tasteless, verbless, truthless stele should loom over No 10 like some kitsch version of the laws of Hammurabi, or some new Decalogue – except that he couldn’t think of 10 things to say. What was he drinking? What was he smoking? What was he on when he came up with this one? Keep taking the tablets, Ed – don’t erect them in government offices. There are all sorts of people who are capable of putting a stop to this vandalism. If (heaven forfend) Ed Miliband were indeed to find himself in Downing Street this week, then the head of the Civil Service would quietly tell him not to be such a confounded idiot.

Advertisement

Az ötlet egészen elképesztő ízléstelensége és idiotizmusa mellett külön vicces, hogy mikből is áll ez a bizonyos hat pont. Nem mintha más lenne a dolog megítélése, ha Miliband konkrét, számonkérhető ígéreteket vésetne mészkőbe, de ráadásul olyanok vannak a pontok közt, hogy:

  • erős gazdasági alapokat
  • magasabb életszínvonalat a keményen dolgozó kisembereknek
  • odafigyelő állami egészségügyet

A magyar olvasókat a külföldi híreknél egy rohadt nagy pofon is jobban vonzza. Ezt a hírt csakis azért tettem be, hogy kicsit fellelkesítsem azt, aki esetleg elszontyolodott volna a magyarországi politikai közbeszéd állapotán, a nevetséges populizmuson és a gyagyákra szabott, megalázó színvonalú politikai kommunikáción.

Advertisement

Én már nem is tudom, hogy létezik-e a világ, vagy csak Habony Árpád álmodja.

Fotó: Chip Somodevilla/Getty

Share This Story

Get our newsletter