Ha csak egy angol nyelvŇĪ cikket akarsz ma elolvasni, az Boris Johnson londoni polg√°rmester kirohan√°sa legyen a munk√°sp√°rti Ed Miliband ellen. Aki kŇĎt√°bl√°ba v√©sn√© v√°laszt√°si √≠g√©reteit. Sz√≥ szerint, √©s f√∂l is √°ll√≠tan√° a kertj√©ben. Valahol fels√≠r egy kem√©ny dolgoz√≥ l√©legeztetŇĎg√©p.

A l√©legeztetŇĎg√©pez√©s eg√©szen kiv√©teles cs√ļcs√°ra l√©pett fel Ed Miliband, aki a Munk√°sp√°rt minisztereln√∂k-jel√∂ltje a k√∂zelgŇĎ v√°laszt√°sokon. A mag√°r√≥l megfeledkezett baloldali politikus a kamp√°ny hev√©ben ugyanis meg√≠g√©rte, hogy ha megv√°lasztj√°k, a brit minisztereln√∂k√∂k h√≠res, Downing Street 10. alatt tal√°lhat√≥ lakhely√©n a r√≥zsakertben fel√°ll√≠tja a p√°rtja √≠g√©reteit 6 pontban felsorol√≥ v√°laszt√°si programot. A Baloldal √öj M√≥zes√©nek kŇĎt√°bl√°j√°t be is mutatt√°k, egyelŇĎre m√©g molin√≥ form√°j√°ban, de ha a Labour t√©nyleg nyer ‚Äď az √°ll√°s egyelŇĎre minden idŇĎk egyik legszorosabbika ‚Äď, akkor annyira meg√≠g√©rte, hogy t√©nyleg k√©nytelen lesz fel√°ll√≠tani. √Čs joggal fogja kir√∂h√∂gni az eg√©sz vil√°g Nagy-Britanni√°t. A demag√≥g √∂nim√°dat eml√©kmŇĪv√©n m√©g a megkattant szocialista neve √©s p√°rt√°nak log√≥ja is szerepel majd.

A vil√°g r√∂h√∂g√©s√©t kedvenc politikusom, Boris Johnson londoni fŇĎpolg√°rmester elŇĎlegezte meg a Telegraphban k√∂z√∂lt csipkefinom cikk√©vel. B√°rhonnan id√©zhetn√©k belŇĎle, egy random r√©szlet:

This thing exists, and Ed fully intends that this tasteless, verbless, truthless stele should loom over No 10 like some kitsch version of the laws of Hammurabi, or some new Decalogue ‚Äď except that he couldn‚Äôt think of 10 things to say. What was he drinking? What was he smoking? What was he on when he came up with this one? Keep taking the tablets, Ed ‚Äď don‚Äôt erect them in government offices. There are all sorts of people who are capable of putting a stop to this vandalism. If (heaven forfend) Ed Miliband were indeed to find himself in Downing Street this week, then the head of the Civil Service would quietly tell him not to be such a confounded idiot.

Advertisement

Az √∂tlet eg√©szen elk√©pesztŇĎ √≠zl√©stelens√©ge √©s idiotizmusa mellett k√ľl√∂n vicces, hogy mikbŇĎl is √°ll ez a bizonyos hat pont. Nem mintha m√°s lenne a dolog meg√≠t√©l√©se, ha Miliband konkr√©t, sz√°monk√©rhetŇĎ √≠g√©reteket v√©setne m√©szkŇĎbe, de r√°ad√°sul olyanok vannak a pontok k√∂zt, hogy:

  • erŇĎs gazdas√°gi alapokat
  • magasabb √©letsz√≠nvonalat a kem√©nyen dolgoz√≥ kisembereknek
  • odafigyelŇĎ √°llami eg√©szs√©g√ľgyet

A magyar olvas√≥kat a k√ľlf√∂ldi h√≠rekn√©l egy rohadt nagy pofon is jobban vonzza. Ezt a h√≠rt csakis az√©rt tettem be, hogy kicsit fellelkes√≠tsem azt, aki esetleg elszontyolodott volna a magyarorsz√°gi politikai k√∂zbesz√©d √°llapot√°n, a nevets√©ges populizmuson √©s a gyagy√°kra szabott, megal√°z√≥ sz√≠nvonal√ļ politikai kommunik√°ci√≥n.

Advertisement

√Čn m√°r nem is tudom, hogy l√©tezik-e a vil√°g, vagy csak Habony √Ārp√°d √°lmodja.

Fotó: Chip Somodevilla/Getty