FGSZ: nem elzártuk a gázcsapot, hanem nem kérnek gázt

Illustration for article titled FGSZ: nem elzártuk a gázcsapot, hanem nem kérnek gázt

Nem tudja a magyar gázvezeték üzemeltetője, hogy az ukrán partnernek miért nem kell több gáz. Ha megint kérnek, azt leszállítjuk.

Advertisement

A Cink írta meg tegnap elsőként, hogy Magyarország vasárnap óta lényegében nem szállít gázt Ukrajnának, bár erről sem az illetékes cég, sem a magyar kormány nem tett közzé semmiféle tájékoztatást.

Advertisement

Ma sikerült elérnem Lakatos Edinát, az FGSZ szóvivőjét, aki végül a következő közleményt küldte az ügyről:

Az FGSZ Zrt. az érvényes rendszerhasználati szerződések alapján, a mindenkori és változó rendszerhasználói igényeknek megfelelően, a fizikai teljesíthetőséget figyelembe véve végzi a földgázszállítást Magyarországról Ukrajna irányába egy, a Testvériség vezetéktől fizikai értelemben elkülönülő, DN 800-as átmérőjű szállítóvezetéken. A szállított mennyiségek – a weboldalunkon közzétett adatokból is látható – csökkenésének oka a rendszerhasználói igények csökkenése, amelyek hátteréről Társaságunknak nincsen információja, így azok megítélésében és kommentálásában sem kompetens. Amennyiben a rendszerhasználói igények ismét növekednek, Társaságunk a fizikai teljesíthetőséget figyelembe véve el fogja végezni a földgázszállítási feladatokat.

Advertisement

Beszéltem az ukrán nagykövetséggel is, akik gyorsan utánanéztek az ügynek, de egyelőre nem tudtak ők sem információt szerezni a témában. Ugyanakkor azt ígérték, hogy amint megtudnak valamit otthonról, értesítenek minket.

Szijjártó Péter miniszter ma reggel a Kossuth Rádió 180 perc című műsorában az Ukrajnába történő gázszállítással kapcsolatban a következőket mondta:

Az elmúlt napokban Magyarország 2,5–3 millió köbméter gázt szállított Ukrajnába. Az Ukrajna felé irányuló gázexport mindig attól függ, hogy Ukrajna, vagy valamely ukrán gáztársaság vásárol-e gázt. A fizikai lehetőség adott a gázszállításhoz, a gázszállítás annak a kérdése, hogy Ukrajna honnan tud a legolcsóbban és legversenyképesebben gázt vásárolni, ez nem rajtunk múlik. Ukrajna nem Magyarországtól, hanem nyugatról vásárol gázt, ami Magyarországon keresztül jut Ukrajnába.

Share This Story

Get our newsletter