Illustration for article titled ​Fertőző a Balaton, kórházban a fél magyar úszósport

Rosztov Éva infúzión, de a hétvégi magyar úszás napjának szinte minden résztvevője kórházba került vagy vírusfertőzést kapott, mert volt valami a vízben Fürednél.

Advertisement

Risztov Éva, Gyurta Gergely, illetve a hétvégi nyíltvízi Európa-kupa lengyel női győztese is súlyos fertőzéssel fekszenek kórházban. Az a közös bennük, hogy mindannyian a Füredi-öbölben rendezett versenyen vettek részt, majd ágynak dőltek, hasonlóan szinte az összes benevezőhöz. Egyelőre nem tudni, hogy a tömeges fertőzésnek van-e bármi köze a tóban tapasztalható gardapusztuláshoz. Merthogy a Magyar Nemzet szerint az is felmerült, hogy Balatonfüred szennyvize okozta volna az egészet.

Az ügyben az úszószövetség is megnyilvánult, ezt írják a közleményükben:

A MÚSZ ezúton jelzi, hogy az Európai Úszószövetség (LEN) és a sportág honi szabályainak megfelelően az esemény megrendezése előtt két alkalommal – egy héttel a rajt előtt, illetve a verseny előtti időszakban – megvizsgáltatta a víz minőségét. A Veszprém megyei kormányhivatal népegészségügyi szakigazgatási szerve kémiai, toxikológiai és laboratóriumi osztálya (korábban ÁNTSZ) által írásban megküldött, mindkét vizsgálati eredmény szerint a víz minősége teljes mértékben alkalmas volt a verseny lebonyolítására.

Share This Story

Get our newsletter