Ferencváros küldi a sorozóleveleket, te kaptál?

A városrész csapatai harcban állnak, egy Tumblr-felhasználó ma posztolta ki a levelet, amiben gyakorlatilag besorozzák őt a kerület polgárvédelmi szervezetébe, őrsparancsnoknak a logisztikai egységbe.

Nekem egyébként annyi tapasztalatom van a katonasággal, hogy a dunaújvárosi alkalmassági teszten büszkén bevallottam, hogy színtévesztő vagyok, megmutatták nekem azt a pöttyös könyvet, amiből persze alig láttam valamit. A kihelyezett orvos meg nézte azt az A4-es papírra, legalább 30-as betűtípussal írták fel az összes kizáró okot, harmadik volt a színtévesztés, csak ment, ment az ujja a papíron, egészen a végéig, aztán csak annyit mondott, hogy nem lesz semmi baj.

Advertisement

A végén a parancsnok vagy százados vagy kicsoda megkérdezte, hogy rendben van-e minden az alkalmasságimmal, mondtam, hogy egyáltalán nincsen rendben, mert ahogy láttam nekem kizáró okom van. Erre úgy nézett rám, mintha azt mondanám, hogy nem fogok fegyvert, mert wicca a vallásom, de három másodperc csend után annyit mondott, hogy jó, akkor kommunikációs leszek. Elképzeltem, ahogy színes drótokat kötögetek meg színes gombokat nyomogatok, de nem kellett sokat gondolkodnom, mert mentem egyetemre, aztán meg az egész rendszer ment a levesbe.

Polgárvédelmi vetélkedőn viszont voltam, szerintem még mindig tudom, hogyan kell felvenni szakszerűen egy vegyvédelmi ruhát, az első lépés például az, hogy le kell tépni egy fűcsomót és feldobni, hogy megállapítsam merről fúj a szél. Arra nincsen hivatalos protokoll, hogy mi van akkor, ha radioaktív a fű.

Advertisement

Na mindegy, ez a két dolog jutott eszembe amikor megláttam ezt a kétoldalas levelet, amit chimie kapott dr. Bácskai János polgármestertől. Benne olyan rémisztő mementókkal, mint a 12 órás mozgósítási készenléti idő és a gyakorlaton történő megjelenési és részvételi kötelezettség.

Ahogy jól láttam, a levélt két Alaptörvény-cikkel indokolják, az egyik ez:

(5) Magyarországi lakóhellyel rendelkező, nagykorú magyar állampolgárok számára honvédelmi és katasztrófavédelmi feladatok ellátása érdekében - sarkalatos törvényben meghatározottak szerint - polgári védelmi kötelezettség írható elő.

Advertisement

A másik pedig az 52-56. paragrafusok a 2011. évi CXXVIII. törvényből. Ebben benne van, hogy az országgyűlési képviselők már a munkájukkal teljesítik a polgárvédelmi feladatokat.

A levélben pedig az, hogy ha nem teszel eleget a szolgálati vagy megjelenési kötelezettségednek, azzal szabálysértést követsz el, és akár 150000 forintra is büntethetnek.

Share This Story

Get our newsletter