A v√°rosr√©sz csapatai harcban √°llnak, egy Tumblr-felhaszn√°l√≥ ma posztolta ki a levelet, amiben gyakorlatilag besorozz√°k ŇĎt a ker√ľlet polg√°rv√©delmi szervezet√©be, ŇĎrsparancsnoknak a logisztikai egys√©gbe.

Nekem egy√©bk√©nt annyi tapasztalatom van a katonas√°ggal, hogy a duna√ļjv√°rosi alkalmass√°gi teszten b√ľszk√©n bevallottam, hogy sz√≠nt√©vesztŇĎ vagyok, megmutatt√°k nekem azt a p√∂tty√∂s k√∂nyvet, amibŇĎl persze alig l√°ttam valamit. A kihelyezett orvos meg n√©zte azt az A4-es pap√≠rra, legal√°bb 30-as betŇĪt√≠pussal √≠rt√°k fel az √∂sszes kiz√°r√≥ okot, harmadik volt a sz√≠nt√©veszt√©s, csak ment, ment az ujja a pap√≠ron, eg√©szen a v√©g√©ig, azt√°n csak annyit mondott, hogy nem lesz semmi baj.

A v√©g√©n a parancsnok vagy sz√°zados vagy kicsoda megk√©rdezte, hogy rendben van-e minden az alkalmass√°gimmal, mondtam, hogy egy√°ltal√°n nincsen rendben, mert ahogy l√°ttam nekem kiz√°r√≥ okom van. Erre √ļgy n√©zett r√°m, mintha azt mondan√°m, hogy nem fogok fegyvert, mert wicca a vall√°som, de h√°rom m√°sodperc csend ut√°n annyit mondott, hogy j√≥, akkor kommunik√°ci√≥s leszek. Elk√©pzeltem, ahogy sz√≠nes dr√≥tokat k√∂t√∂getek meg sz√≠nes gombokat nyomogatok, de nem kellett sokat gondolkodnom, mert mentem egyetemre, azt√°n meg az eg√©sz rendszer ment a levesbe.

Polg√°rv√©delmi vet√©lkedŇĎn viszont voltam, szerintem m√©g mindig tudom, hogyan kell felvenni szakszerŇĪen egy vegyv√©delmi ruh√°t, az elsŇĎ l√©p√©s p√©ld√°ul az, hogy le kell t√©pni egy fŇĪcsom√≥t √©s feldobni, hogy meg√°llap√≠tsam merrŇĎl f√ļj a sz√©l. Arra nincsen hivatalos protokoll, hogy mi van akkor, ha radioakt√≠v a fŇĪ.

Advertisement

Na mindegy, ez a k√©t dolog jutott eszembe amikor megl√°ttam ezt a k√©toldalas levelet, amit chimie kapott dr. B√°cskai J√°nos polg√°rmestertŇĎl. Benne olyan r√©misztŇĎ mement√≥kkal, mint a 12 √≥r√°s mozg√≥s√≠t√°si k√©szenl√©ti idŇĎ √©s a gyakorlaton t√∂rt√©nŇĎ megjelen√©si √©s r√©szv√©teli k√∂telezetts√©g.

Ahogy jól láttam, a levélt két Alaptörvény-cikkel indokolják, az egyik ez:

(5) Magyarorsz√°gi lak√≥hellyel rendelkezŇĎ, nagykor√ļ magyar √°llampolg√°rok sz√°m√°ra honv√©delmi √©s katasztr√≥fav√©delmi feladatok ell√°t√°sa √©rdek√©ben - sarkalatos t√∂rv√©nyben meghat√°rozottak szerint - polg√°ri v√©delmi k√∂telezetts√©g √≠rhat√≥ elŇĎ.

Advertisement

A m√°sik pedig az 52-56. paragrafusok a 2011. √©vi CXXVIII. t√∂rv√©nybŇĎl. Ebben benne van, hogy az orsz√°ggyŇĪl√©si k√©pviselŇĎk m√°r a munk√°jukkal teljes√≠tik a polg√°rv√©delmi feladatokat.

A lev√©lben pedig az, hogy ha nem teszel eleget a szolg√°lati vagy megjelen√©si k√∂telezetts√©gednek, azzal szab√°lys√©rt√©st k√∂vetsz el, √©s ak√°r 150000 forintra is b√ľntethetnek.