Ferenc p√°pa ism√©t akci√≥ba lend√ľlt. Azt √ľzenete a keresztap√°knak, hogy amennyiben nem v√°ltoztatj√°k meg v√©res p√©nzen √©s hatalmon alapul√≥ √©letvitel√ľket, pokolra fognak jutni. Ferenc m√°r t√∂bb sz√°z olyan csal√°ddal tal√°lkozott R√≥m√°ban, akiknek a rokonai kor√°bban a maffia √°ldozatai lettek.

A p√°p√°nak nem ez az elsŇĎ fell√©p√©se a szervezett bŇĪn√∂z√©s ellen. Janu√°rban, miut√°n a kal√°briai maffia egy rajta√ľt√©s sor√°n egy h√°rom√©ves gyerekkel is v√©gzett, szint√©n bŇĪnb√°natra √©s megt√©r√©sre h√≠vta a gyilkosokat. A szervezett bŇĪn√∂z√©st akkor "az emberek kihaszn√°l√°s√°√©rt √©s szolgas√°gba tasz√≠t√°s√°√©rt" √≠t√©lte el.

A XX. sz√°zadban kor√°ntsem volt egy√©rtelmŇĪ a p√°p√°k fell√©p√©se az olasz maffia ellen. Az √°ldozatoknak 1993-ig kellett v√°rni, amikor II. J√°nos P√°l elŇĎsz√∂r √≠t√©lte el √©s h√≠vta bŇĪnb√°natra a maffiafŇĎn√∂k√∂ket. Egy h√≥nappal k√©sŇĎbb k√©t olasz katolikus templomban is bomba robbant.

A legnagyobb olasz maffiacsaládok- a szicíliai Cosa Nostra, a kalábriai 'Ndrangheta és a Nápoly környéki Camorra- összesen 116 milliárd eurós éves pénzforgalmat bonyolítanak le az ENSZ becslései szerint.

[Guardian]