This is a platform for User Generated Content. G/O Media assumes no liability for content posted by Kinja users to this platform.

Ferenc Jóska visszatér

Illustration for article titled Ferenc Jóska visszatér

Vagyis az Osztrák–Magyar Monarchia legendás uralkodójának is lesz miniszobra Ungváron. Egyszer már írtam nektek arról, hogy Kolodko Mihály szobrász milyen kis cuki izékkel szórja tele egykori városomat, a mukachevo.net vonatkozó hírét igazából tartalma miatt reblogolom.

Advertisement

Minthogy ez van benne:

Ferenc József 68 éven át irányította az osztrák–magyar birodalmat, és ebben az időszakban a vérontás helyett a helyi lakosok jogainak kibontakoztatása került előtérbe, őrizték a hagyományokat, fejlődött a kultúra. A nép annyira szerette uralkodóját, hogy a képe kint volt talán minden falusi lakóház falán, az intézményekről már nem is beszélve. Éppen ezért a magyarok, a csehek és az osztrákok mind a mai napig ápolják annak az időszaknak az emlékét.

Advertisement

Na tessék. Bár mondjuk ukránokról és ruszinokrók nincs szó az utolsó idézett mondatban. Viszont a fotó, amit láttok, egyelőre nem magáról a szoborról készült, hanem csak egy agyagmakettről. A végleges változat akkor készül el, ha a művésznek – mint nyilatkozta – sikerül kiderítenie, hogy Ferenc Józsefnek milyen kutyája is volt pontosan.

Átfutottam a kommenteket is gyorsan, a legjobban az tetszett, amiben az olvasó mérgesen teszi szóvá a magyarkodást, és azt firtatja, hogy Sztepan Banderának és valami Suhevicsnek – nem tudom, ki ő, majd egyszer utánanézek – vajon mikor lesz miniszobra?!

Share This Story

Get our newsletter