Vagyis az Osztrák–Magyar Monarchia legendás uralkodójának is lesz miniszobra Ungváron. Egyszer már írtam nektek arról, hogy Kolodko Mihály szobrász milyen kis cuki izékkel szórja tele egykori városomat, a mukachevo.net vonatkozó hírét igazából tartalma miatt reblogolom.

Advertisement

Minthogy ez van benne:

Ferenc József 68 éven át irányította az osztrák–magyar birodalmat, és ebben az időszakban a vérontás helyett a helyi lakosok jogainak kibontakoztatása került előtérbe, őrizték a hagyományokat, fejlődött a kultúra. A nép annyira szerette uralkodóját, hogy a képe kint volt talán minden falusi lakóház falán, az intézményekről már nem is beszélve. Éppen ezért a magyarok, a csehek és az osztrákok mind a mai napig ápolják annak az időszaknak az emlékét.

Na tessék. Bár mondjuk ukránokról és ruszinokrók nincs szó az utolsó idézett mondatban. Viszont a fotó, amit láttok, egyelőre nem magáról a szoborról készült, hanem csak egy agyagmakettről. A végleges változat akkor készül el, ha a művésznek – mint nyilatkozta – sikerül kiderítenie, hogy Ferenc Józsefnek milyen kutyája is volt pontosan.

Átfutottam a kommenteket is gyorsan, a legjobban az tetszett, amiben az olvasó mérgesen teszi szóvá a magyarkodást, és azt firtatja, hogy Sztepan Banderának és valami Suhevicsnek – nem tudom, ki ő, majd egyszer utánanézek – vajon mikor lesz miniszobra?!