1914. j√ļnius 28-√°n Ferenc Ferdin√°nd Habsburg tr√≥n√∂r√∂k√∂s Szarajev√≥ba utazott, hogy megtekintsen egy hadgyakorlatot az Osztr√°k-Magyar Monarchi√°hoz frissen annekt√°lt Bosznia ter√ľlet√©n. Nem lett j√≥ v√©ge, de nem sokon m√ļlott.

A kom√©di√°ba illŇĎ sikertelen gyilkoss√°gi k√≠s√©rletek ut√°n Gavrilo Princip, a szerb Fekete K√©z terrorszervezet tagja eresztett goly√≥t a tr√≥n√∂r√∂k√∂sbe √©s feles√©g√©be, Zs√≥fi√°ba.

A mer√©nylet t√∂k√©letes casus bellik√©nt szolg√°lt ahhoz, hogy a Balk√°non felgy√ľlemlett fesz√ľlts√©g, az eur√≥pai hatalmi egyens√ļly megboml√°sa √©s sz√°mos egy√©b t√©nyezŇĎ k√∂vetkezt√©ben kirobbanjon az elsŇĎ vil√°gh√°bor√ļ.

Gavrilo Principet Szerbi√°ban sokan m√°ig hŇĎsnek, a jugoszl√°v gondolat atyj√°nak tartj√°k. A szerb t√∂rt√©nelemk√∂nyvek r√≥la √©s a t√∂bbi mer√©nylŇĎrŇĎl oldalakon kereszt√ľl eml√©keznek meg, mint Boszni√°t Szerbia r√©sz√©nek tekintŇĎ szabads√°gharcosokk√©nt, hŇĎs√∂kk√©nt.

Advertisement

A boszniai muzulm√°nok √©s horv√°tok k√∂r√©ben Princip nem annyira n√©pszerŇĪ. Ňźk a bosny√°k f√ľggetlens√©g ellen t√∂rŇĎ titkos szerb terrorszervezet mer√©nylŇĎj√©t l√°tj√°k benne. Sz√°z √©vvel ezelŇĎtt ezek a csoportok Bosznia annexi√≥j√°t a szerb elnyom√°s al√≥l val√≥ felszabadul√°sk√©nt √©lt√©k meg.

A t√∂bbs√©g√©ben muszlim bosny√°kok lakta Szarajev√≥ keleti r√©sz√©n most eg√©szalakos bronzszobrot √°ll√≠tottak a legend√°s mer√©nylŇĎnek (kor√°bban m√°shol is). Kelet-Szarajev√≥ azoknak a v√°rosr√©szeknek a gyŇĪjtŇĎneve, melyek szerb fennhat√≥s√°g alatt maradtak 1992-ben a d√©lszl√°v h√°bor√ļ idej√©n. A v√°ros bosny√°k fel√©ben Haydn Isten tartsd meg Ferenc cs√°sz√°rt c√≠mŇĪ himnusz√°t j√°tszott√°k a B√©csi Filharmonikusok.

2014. j√ļlius 6-√°n, j√∂vŇĎ vas√°rnap Szarajev√≥ba utazom. Sosem voltam m√©g ott. Megn√©zem a szobrot, megn√©zem a keleti √©s a nyugati v√°rosr√©szt, √©s megpr√≥b√°lom megn√©zni, mi t√∂rt√©nt Boszni√°val a szarajev√≥i mer√©nylet √≥ta. √ćrj√°tok meg, mire figyeljek.

Advertisement

Forr√°s: M√ļlt-kor, Wikipedia, Index