Egy ideig pap√≠rlevelekben √©s mailekben is azt √≠rt√°k nekik, √°prilis 6-√°n lehet szavazni. Csakhogy ez egy rak√°s orsz√°gban nem igaz, az idŇĎeltol√≥d√°s miatt 5-√©n szavaznak Amerik√°ban, Braz√≠li√°ban, Mexik√≥ban √©s m√©g t√∂bb orsz√°gban. Tudok olyan magyarr√≥l, aki Amerik√°ban m√°r a repjegy√©t is megvette hatodik√°ra.

Kaotikus az √°prilisi v√°laszt√°s szervez√©se. T√∂bb idegenben √©lŇĎ magyart√≥l arr√≥l √©rtes√ľlt√ľnk, hogy a k√ľl√∂nb√∂zŇĎ magyar hivatalos szervek m√©g abban is ellentmond√≥ inform√°ci√≥kat adtak eddig, hogy egy√°ltal√°n melyik napon lesz a v√°laszt√°s.

Ez olyan nagy √©rintett orsz√°gokban, mint az USA vagy Braz√≠lia egy√°ltal√°n nem r√©szletk√©rd√©s, a r√©szv√©teli demokr√°cia fanatikus h√≠veinek ugyanis j√≥ elŇĎre rep√ľlŇĎjegyet kell foglalniuk, ha a megadott napon ott akarnak lenni a szavaz√°s hely√©n. L√°szl√≥t√≥l, egy kint √©lŇĎ magyart√≥l arr√≥l √©rtes√ľlt√ľnk, hogy egy ismerŇĎs magyar h√°zap√°r m√°r lefoglalta hatodik√°ra a washingtoni jegy√©t, √≠gy ŇĎk m√°r tuti buknak az √°tirat√°son.

Az Egyes√ľlt √Āllamokban √©lŇĎ, de hazai lakhellyel rendelkezŇĎ magyarokt√≥l √ļgy √©rtes√ľlt√ľnk, hogy sokan olyan maileket kaptak a v√°laszt√≥ker√ľlet√ľk illet√©keseitŇĎl, amiben hatodikai d√°tum szerepel. Volt, aki a pap√≠rlevel√©t is rossz d√°tummal kapta, volt , aki azt j√≥val, de az emailt hatodik√°val. A washingtoni magyar nagyk√∂vets√©g weboldal√°n legal√°bb helyes inform√°ci√≥ szerepel. A k√ľlf√∂ld√∂n √©lŇĎk t√°j√©koztat√°sa eddig is zŇĪrzavaros √©s f√©lre√©rthetŇĎ volt, az √©rtemezhetetlen form√°tumban k√ľld√∂tt levelek p√©ld√°ul sok √©rintettn√©l a spam folderben landolhattak, errŇĎl a 444 √≠rt nemr√©g posztot.

Itt valasztas.hu-n olvashat√≥, hivatalosnak kin√©zŇĎ lista arr√≥l, hogy melyik k√ľlk√©pviseleten mikor lesz a szavaz√°s, az USA, Braz√≠lia, Kuba, Mexik√≥, √©s Argent√≠na szavaz √°prilis 5-√©n, szombaton.