Egy ideig papírlevelekben és mailekben is azt írták nekik, április 6-án lehet szavazni. Csakhogy ez egy rakás országban nem igaz, az időeltolódás miatt 5-én szavaznak Amerikában, Brazíliában, Mexikóban és még több országban. Tudok olyan magyarról, aki Amerikában már a repjegyét is megvette hatodikára.

Advertisement

Kaotikus az áprilisi választás szervezése. Több idegenben élő magyartól arról értesültünk, hogy a különböző magyar hivatalos szervek még abban is ellentmondó információkat adtak eddig, hogy egyáltalán melyik napon lesz a választás.

Ez olyan nagy érintett országokban, mint az USA vagy Brazília egyáltalán nem részletkérdés, a részvételi demokrácia fanatikus híveinek ugyanis jó előre repülőjegyet kell foglalniuk, ha a megadott napon ott akarnak lenni a szavazás helyén. Lászlótól, egy kint élő magyartól arról értesültünk, hogy egy ismerős magyar házapár már lefoglalta hatodikára a washingtoni jegyét, így ők már tuti buknak az átiratáson.

Advertisement

Az Egyesült Államokban élő, de hazai lakhellyel rendelkező magyaroktól úgy értesültünk, hogy sokan olyan maileket kaptak a választókerületük illetékeseitől, amiben hatodikai dátum szerepel. Volt, aki a papírlevelét is rossz dátummal kapta, volt , aki azt jóval, de az emailt hatodikával. A washingtoni magyar nagykövetség weboldalán legalább helyes információ szerepel. A külföldön élők tájékoztatása eddig is zűrzavaros és félreérthető volt, az értemezhetetlen formátumban küldött levelek például sok érintettnél a spam folderben landolhattak, erről a 444 írt nemrég posztot.

Itt valasztas.hu-n olvasható, hivatalosnak kinéző lista arról, hogy melyik külképviseleten mikor lesz a szavazás, az USA, Brazília, Kuba, Mexikó, és Argentína szavaz április 5-én, szombaton.

Share This Story

Get our newsletter