Az Európai Bizottság energiaügyi szóvivője szerint nem blokkolják a bővítést, csak a fűtőanyag-beszerzésről szóló szerződéssel van bajuk. Többet nem mondhatnak egyelőre a titkosítás miatt.

A szerződés titkosítását a magyar kormány kérte, Anna-Kaisa Itkonen szóvivő (a képen) szerint azonban Magyarország értesítette a bizottságot arról, hogy hozzájárul a döntés minősítésének feloldásához, így a bizottság hamarosan a lehető legrészletesebb tájékoztatást fogja adni a kérdésben, amelyről egymásnak ellentmondó nyilatkozatokat hallhattunk tegnap óta.

Erre egyelőre azért nincs lehetőség, mert a szerződés titkos, feltehetőleg a magyar kormány kérésére, hiszen a bizottság nem kért ilyet. Így a többi részletről semmit nem tudni, arról sem, hogy a fűtőelemek beszerzésével kapcsolatos kifogások mennyiben befolyásolják a beruházás megkezdését.

Advertisement

Itkonen nyilatkozatából az is kiderül, hogy a bizottság már március 2-án jelezte a magyar kormánynak, hogy problémái vannak azzal, hogy húsz évig csak a Roszatom szállíthat fűtőanyagokat Paksra.

A szóvivő elmondta azt is, hogy a bizottság tudomása szerint a magyar hatóságok továbbra is kapcsolatban állnak, egyeztetnek az ügynökséggel, valamint a tagállamoknak több lehetőségük is van, megtámadhatják a döntést vagy újratárgyalhatják a kifogásolt megállapodást.

Advertisement

A Financial Times újságírója egyébként a Twitteren jelezte, hogy fenntartják a cikkükben tett állításokat, amiket a kormány vitatott. A Fidesz-frakció pedig ma délben annyit fűzött mindehhez, hogy a baloldal mindig a nemzeti érdekek ellen harcol.

(via MTI, via 444)