Elk√©pesztŇĎ, milyen √∂sszegeket nyomtak ki kamu- vagy f√©lkamup√°rtoknak. A luxuskocsival furik√°z√≥ hitelk√°rosultak is kaptak majdnem f√©lmilli√°rdot, Seres M√°ria Szomsz√©dainak IsmerŇĎsei 300-at, a Cinken is bemutatott, deklar√°ltan nem is kamp√°nyol√≥ sportp√°rt 150-et, Zuschlag J√°nos k√©t p√°rtja 300 milli√≥t.

Kik√©rte a VastagbŇĎr blog az adatokat arr√≥l, melyik v√°laszt√°son indul√≥ p√°rt mekkora √∂sszeget kapott a k√∂lts√©gvet√©sbŇĎl a jel√∂ltjeinek sz√°ma alapj√°n, vagyis a jel√∂ltenk√©nti 1 milli√≥n fel√ľl. Kapaszkodj, itt a lista:

Vagyis virtu√°lis- kamu- vicc- √©s ny√≠ltan csal√°sra alakult p√°rtok markolhattak f√∂l sz√°zmilli√≥kat. A pomp√°san siker√ľlt fideszes v√°laszt√°si t√∂rv√©ny tette ezt lehetŇĎv√©, csak√ļgy mint azt, hogy ezt a p√°rtnak j√°r√≥ √∂sszeget akkor is megkapj√°k az √©rintettek, ha egyetlen szavazatot sem kapnak, felt√©ve, hogy k√©pesek ekkora √∂sszegrŇĎl sz√°ml√°kat bemutatni. A jel√∂lteknek szem√©lyesen j√°r√≥ 1-1 milli√≥ legal√°bb vissza kell pengetni, ha az illetŇĎ nem √©ri el a 2 sz√°zal√©kot.

T√∂bbek k√∂z√∂tt ilyen szuper plak√°tokra k√∂lt√∂tt a JESZ a kamp√°nyp√©nzbŇĎl (Fot√≥: Nagy Attila/Cink)

Advertisement

A jelenség legkézzelfoghatóbb példája a szegény, kisemmizett devizaáldozatok pártjának Lexus luxusautója, amit fanokvagyunk fotózott le a napokban.

Advertisement

A listatagok k√∂z√ľl a sportp√°rtosokr√≥l csin√°ltam kor√°bban posztot, ŇĎk b√ľszk√©n deklar√°lt√°k, hogy nem kamp√°nyoltak, a weboldalukra pedig az √©n √©rdeklŇĎd√©sem miatt √≠rt√°k ki a neveket ut√≥lag. A list√°ban szereplŇĎ k√©t "√öj"-jal kezdŇĎdŇĎ nevŇĪ p√°rt alap√≠t√°s√°ban pedig Zuschlag J√°nos seg√©dkezett.

Hálistennek szaros 15o milliót a kisgazdák is kaptak, így legalább ki tudják fizetni Klapka György zseniális reklámkampányát.

Advertisement

A t√∂rv√©nyt az√©rt √≠rta meg ilyenre a Fidesz, hogy baromi sokan induljanak a v√°laszt√°sokon, ami az egyfordul√≥s rendszerben egy√©rtelmŇĪen a korm√°nynak kedvez. Hogy ennek a p√°r sz√°zal√©knak a lemorzsol√°sa milli√°rdokba ker√ľl? H√°t nem ŇĎk fizetik zsebbŇĎl, hanem te meg √©n, sz√≥val mindegy.

Szili Katalin p√°rtja meg ilyet vett a p√©nzbŇĎl (Fot√≥: Nagy Attila/Cink)