F√©lig j√∂tt be a vegaterror, nem √∂lnek diszn√≥t a Nagyk√∂r√ļton bel√ľl

Nem a helysz√≠nen sz√ļrj√°k le a Fogash√°z szombati diszn√≥v√°g√≥s bulij√°nak fŇĎszereplŇĎj√©t a hisztis romkocsmalak√≥k √©s a veg√°k miatt. De az esem√©nyt csakaz√©rtis megtartj√°k.

J√≥ cs√≠pŇĎs viszontv√°laszban jelentette be Facebook-oldal√°n a Fogash√°z, hogy alapvetŇĎen kitart, √©s megrendezi a szombati, m√°r j√≥ elŇĎre vihart kavart bulij√°t, amin diszn√≥t v√°gtak volna. A sz√∂vegbŇĎl kider√ľl, hogy az engedm√©ny annyi, hogy a helysz√≠nen √∂lni nem fognak, csak feldolgozni.

A pik√≠rt hangv√©telŇĪ poszt, ha j√≥l √©rtem, m√©g parodiz√°lja is a modern elm√©leti parasztok csal√°digazdas√°g- √©s fenntarthat√≥termel√©s-m√°ni√°j√°t. Visszat√©rŇĎ t√©ma a sz√∂vegben, hogy a veg√°k mi√©rt tiltakoznak agressz√≠van egy olyan esem√©ny ellen √©s akarj√°k megakad√°lyozni azt, amire √ļgysem menn√©nek el. A v√©ge pedig, amikor a h√ļsevŇĎket elŇĎre figyelmeztetik egy nemsok√°ra megtartand√≥ veget√°ri√°nus esem√©nyre, tiszta, mar√≥ ir√≥nia.

Akit szor√≠tott m√°r sarokba jehovista t√≠pusu, agressz√≠v, t√©r√≠tŇĎs-lekiismeretfurdal√°s√©bresztŇĎs vega, az √©rt√©kelni tudja ezt az ir√≥ni√°t.

Advertisement

Ez a teljes szöveg:

A Fogash√°znak nem √°llt √©s most sem √°ll sz√°nd√©k√°ban, hogy val√≥di √©s lehets√©ges vend√©gei k√∂r√©ben √©s k√∂z√∂tt ellent√©teket sz√≠tson, net√°n gerjesszen. Mind√∂ssze egy t√∂bb √©vsz√°zados (k√∂z√©p) eur√≥pai szok√°st v√©ve mint√°ul, hagyom√°nyos kultur√°lis √©s gasztron√≥miai esem√©nyt k√≠n√°lunk nem-veget√°ri√°nus vend√©geinknek. A farsangi idŇĎszak elsŇĎ het√©ben eml√©keztetj√ľk vend√©geinket arra, hogy a t√∂rt√©nelem hossz√ļ idŇĎszak√°ban az √∂nfenntart√°sra berendezkedett falusi √©s mezŇĎv√°rosi polg√°rok (parasztok) egy-k√©t felhizlalt sert√©se adta h√°ztart√°suk √©ves h√ļsfogyaszt√°s√°nak nagy r√©sz√©t. Ilyenform√°n a diszn√≥v√°g√°s csal√°di √©s rokons√°gi √ľnnepnek sz√°m√≠tott, amikor a munk√°k v√©gezt√©vel, az est be√°llt√°val ‚Äětort" tartottak: az ekkorra elk√©sz√ľlt orjalevesbŇĎl, t√∂lt√∂tt k√°poszt√°b√≥l, hurk√°b√≥l √©s kolb√°szb√≥l bizony j√≥l belaktak, majd √©nekeltek, t√°ncoltak is ak√°r. A h√©tk√∂znapok dolgos munk√°i k√∂z√∂tt sem az √©telekbŇĎl, sem a mulats√°gb√≥l nem vehett√©k ki r√©sz√ľket. Tekints√ľnk √ļgy a szombatra meghirdetett esem√©ny√ľnkre, mint eml√©kezetre √©s eml√©keztetŇĎre, a k√∂zelm√ļlt elŇĎtti tisztelg√©sre, amikor m√©g sokunk nagy-, d√©d- √©s √ľk-sz√ľleinek ez volt az esztendŇĎ egyik legfontosabb esem√©nye, √ľnnepe. Hogy azonban a h√ļsfogyaszt√°st√≥l tart√≥zkod√≥, √©s ilyenform√°n a ‚Äěk√©nyszerŇĪ √∂l√©s" l√°tv√°ny√°t√≥l irt√≥z√≥ t√∂rzsvend√©geinkben is tisztelj√ľk meggyŇĎzŇĎd√©s√ľket, √≠g√©rj√ľk, hogy vis√≠t√°ssal nem verj√ľk fel az utca hajnali csendj√©t, hiszen a diszn√≥t nem a Fogash√°zban √∂lj√ľk le. Egy√ļttal m√°r most t√°j√©koztatjuk a h√ļst√≥l tart√≥zkod√≥ vend√©geinket, hogy a H√ļsv√©t elŇĎtti nagyh√©ten (felmenŇĎink ir√°nti tiszteletbŇĎl is) egyik napon h√ļsmentes rendezv√©nyt, meditat√≠v mulats√°got tartunk. M√°r most k√©rj√ľk h√ļsevŇĎ vend√©geinket, hogy ezen a napon ne tervezzenek t√ľntet√©st, tarts√°k tiszteletben m√°s szok√°son l√©vŇĎ polg√°rt√°rsaik meggyŇĎzŇĎd√©s√©t.