Nem a helyszínen szúrják le a Fogasház szombati disznóvágós bulijának főszereplőjét a hisztis romkocsmalakók és a vegák miatt. De az eseményt csakazértis megtartják.

Advertisement

Jó csípős viszontválaszban jelentette be Facebook-oldalán a Fogasház, hogy alapvetően kitart, és megrendezi a szombati, már jó előre vihart kavart buliját, amin disznót vágtak volna. A szövegből kiderül, hogy az engedmény annyi, hogy a helyszínen ölni nem fognak, csak feldolgozni.

Advertisement

A pikírt hangvételű poszt, ha jól értem, még parodizálja is a modern elméleti parasztok családigazdaság- és fenntarthatótermelés-mániáját. Visszatérő téma a szövegben, hogy a vegák miért tiltakoznak agresszívan egy olyan esemény ellen és akarják megakadályozni azt, amire úgysem mennének el. A vége pedig, amikor a húsevőket előre figyelmeztetik egy nemsokára megtartandó vegetáriánus eseményre, tiszta, maró irónia.

Akit szorított már sarokba jehovista típusu, agresszív, térítős-lekiismeretfurdalásébresztős vega, az értékelni tudja ezt az iróniát.

Advertisement

Ez a teljes szöveg:

A Fogasháznak nem állt és most sem áll szándékában, hogy valódi és lehetséges vendégei körében és között ellentéteket szítson, netán gerjesszen. Mindössze egy több évszázados (közép) európai szokást véve mintául, hagyományos kulturális és gasztronómiai eseményt kínálunk nem-vegetáriánus vendégeinknek. A farsangi időszak első hetében emlékeztetjük vendégeinket arra, hogy a történelem hosszú időszakában az önfenntartásra berendezkedett falusi és mezővárosi polgárok (parasztok) egy-két felhizlalt sertése adta háztartásuk éves húsfogyasztásának nagy részét. Ilyenformán a disznóvágás családi és rokonsági ünnepnek számított, amikor a munkák végeztével, az est beálltával „tort" tartottak: az ekkorra elkészült orjalevesből, töltött káposztából, hurkából és kolbászból bizony jól belaktak, majd énekeltek, táncoltak is akár. A hétköznapok dolgos munkái között sem az ételekből, sem a mulatságból nem vehették ki részüket. Tekintsünk úgy a szombatra meghirdetett eseményünkre, mint emlékezetre és emlékeztetőre, a közelmúlt előtti tisztelgésre, amikor még sokunk nagy-, déd- és ük-szüleinek ez volt az esztendő egyik legfontosabb eseménye, ünnepe. Hogy azonban a húsfogyasztástól tartózkodó, és ilyenformán a „kényszerű ölés" látványától irtózó törzsvendégeinkben is tiszteljük meggyőződésüket, ígérjük, hogy visítással nem verjük fel az utca hajnali csendjét, hiszen a disznót nem a Fogasházban öljük le. Egyúttal már most tájékoztatjuk a hústól tartózkodó vendégeinket, hogy a Húsvét előtti nagyhéten (felmenőink iránti tiszteletből is) egyik napon húsmentes rendezvényt, meditatív mulatságot tartunk. Már most kérjük húsevő vendégeinket, hogy ezen a napon ne tervezzenek tüntetést, tartsák tiszteletben más szokáson lévő polgártársaik meggyőződését.

Share This Story

Get our newsletter