This is a platform for User Generated Content. G/O Media assumes no liability for content posted by Kinja users to this platform.

Felfüggesztett börtönt kértek Gergényire

Illustration for article titled Felfüggesztett börtönt kértek Gergényire

A 2006-os őszi zavargásokban játszott szerepük miatt az ügyész Bene László volt országos főkapitányra és Dobozi Józsefre, a Rebisz egykori vezetőjére is felfüggesztett szabadságvesztést kért.

Advertisement

Elöljárói intézkedés, illetve utólagos felelősségre vonás elmulasztásával vádolják a három rendőrtábornokot az őszödi beszéd után kialakult, Szabadság téri tévéostrommal és az azt követő utcai összecsapásokkal kapcsolatban.

A gyakorlatban úgy nézett ki ez az egész, hogy az összecsapások kezdetén még gyámoltalanul bénázott a rendőrség, utána viszont már túlzott agresszióval estek a zavargóknak és az épp arra járóknak egyaránt.

Advertisement

Az ügyész elmondta, hogy a Kossuth téri, be nem jelentett demonstráció jogi megítélése kérdéses volt. Ha a gyülekezési törvény hatálya alá tartozónak tekintették volna, akkor a rendőrségnek fel kellett volna oszlatnia, ha viszont a választási törvény vonatkozott rá – mint az akkoriban folyó önkormányzati választási kampány egyik eseményére – akkor nem lehetett feloszlatni.

Az ügyész azt is kérte, a bíróság kötelezze Bene Lászlót 982 ezer forint, Gergényi Pétert 77 ezer, míg Dobozi Józsefet több mint 2 millió forint bűnügyi költség megfizetésére. Három további vádlott esetében ez az összeg meghaladja az 1 millió forintot.

Advertisement

Fotó: Bruzák Noémi/MTI

Share This Story

Get our newsletter