A 2006-os ŇĎszi zavarg√°sokban j√°tszott szerep√ľk miatt az √ľgy√©sz Bene L√°szl√≥ volt orsz√°gos fŇĎkapit√°nyra √©s Dobozi J√≥zsefre, a Rebisz egykori vezetŇĎj√©re is felf√ľggesztett szabads√°gveszt√©st k√©rt.

El√∂lj√°r√≥i int√©zked√©s, illetve ut√≥lagos felelŇĎss√©gre von√°s elmulaszt√°s√°val v√°dolj√°k a h√°rom rendŇĎrt√°bornokot az ŇĎsz√∂di besz√©d ut√°n kialakult, Szabads√°g t√©ri t√©v√©ostrommal √©s az azt k√∂vetŇĎ utcai √∂sszecsap√°sokkal kapcsolatban.

A gyakorlatban √ļgy n√©zett ki ez az eg√©sz, hogy az √∂sszecsap√°sok kezdet√©n m√©g gy√°moltalanul b√©n√°zott a rendŇĎrs√©g, ut√°na viszont m√°r t√ļlzott agresszi√≥val estek a zavarg√≥knak √©s az √©pp arra j√°r√≥knak egyar√°nt.

Az √ľgy√©sz elmondta, hogy a Kossuth t√©ri, be nem jelentett demonstr√°ci√≥ jogi meg√≠t√©l√©se k√©rd√©ses volt. Ha a gy√ľlekez√©si t√∂rv√©ny hat√°lya al√° tartoz√≥nak tekintett√©k volna, akkor a rendŇĎrs√©gnek fel kellett volna oszlatnia, ha viszont a v√°laszt√°si t√∂rv√©ny vonatkozott r√° ‚Äď mint az akkoriban foly√≥ √∂nkorm√°nyzati v√°laszt√°si kamp√°ny egyik esem√©ny√©re ‚Äď akkor nem lehetett feloszlatni.

Az √ľgy√©sz azt is k√©rte, a b√≠r√≥s√°g k√∂telezze Bene L√°szl√≥t 982 ezer forint, Gerg√©nyi P√©tert 77 ezer, m√≠g Dobozi J√≥zsefet t√∂bb mint 2 milli√≥ forint bŇĪn√ľgyi k√∂lts√©g megfizet√©s√©re. H√°rom tov√°bbi v√°dlott eset√©ben ez az √∂sszeg meghaladja az 1 milli√≥ forintot.

Advertisement

Fotó: Bruzák Noémi/MTI