√Čn most t√©nyleg levettem a kalapom: 25 milli√°rd forint√©rt √≠rtak ki tendert, √©s az is lehet, hogy mindezt egyetlen √©v alatt elk√∂ltik. Ez egy √©s egynegyed tonn√°nyi h√ļszezres bankjegy.

Svungosan ind√≠tott az √∂sszes korm√°nyzati szerv rekl√°m- √©s kommunik√°ci√≥s k√∂lt√©seit kezelŇĎ √ļj cs√ļcsszerv, a Nemzeti Kommunik√°ci√≥s Hivatal. ElsŇĎ tenderki√≠r√°suk mindj√°rt az eg√©sz magyar t√∂rt√©nelem legnagyobbja: a keret√∂sszeg 25 milli√°rd forint. EnnyibŇĎl fel lehetne √©p√≠teni egy √ļj Nemzeti Sz√≠nh√°zat. A mostani 1998-as √°rakon 12,1 millii√°rdba ker√ľlt.

Nyolc alapfeladatra keresnek √ľgyn√∂ks√©geket, akik alv√°llakoz√≥kat is bevonhatnak, olyanokra, mint kutat√°si feladatok, strat√©giai tervez√©s √©s tan√°csad√°s, grafikai tervez√©s, interg√°lt rekl√°m√ľgyn√∂ks√©gi szolg√°ltat√°sok, PR, online kommunik√°ci√≥s √©s k√∂z√∂ss√©gi m√©dia, gy√°rt√°s √©s m√©diatervez√©s-v√°s√°rl√°s.

A megb√≠z√°s 12 h√≥napra sz√≥l ‚Äď vagy a 25 milli√°rdos keret kimer√ľlt√©ig ‚Äď, de √ļjabb p√°ly√°zat n√©lk√ľl m√©g 12 h√≥napra meghosszabb√≠that√≥.

Nobilis M√°rton, a kommunik√°ci√≥s hivatal vezetŇĎje p√°r napja lenyilatkozta, a p√°ly√°zat v√©g√©n h√°rom √ľgyn√∂ks√©get szeretn√©nek kiv√°lasztani. A rendszer √ļgy mŇĪk√∂dne, hogy a h√°rom nyertes minden konkr√©t megb√≠z√°s eset√©ben megv√≠vna egym√°ssal egy belsŇĎ tenderen az adott munk√°√©rt, √©s a legolcs√≥bb aj√°nlat nyerne. EttŇĎl hivatalosan √©vi 10-15 milli√°rd forintos megtakar√≠t√°st v√°rnak. A m√≥dszer azonban elsŇĎ blikkre kiz√°r√≥lag arra j√≥, hogy a h√°rom belsŇĎ k√∂r√∂s √ľgyesen elossza a mel√≥kat egym√°s k√∂z√∂tt, hiszen az √∂sszes r√©sztvevŇĎnek elemi √©rdeke ez. √Čs ha j√≥l √°llapodnak meg a sz√≠nfalak m√∂g√∂tt, √©s el√©g √≥vatosak, ilyesmivel igen neh√©z lebukni.

Advertisement

Noblis szerint a gyŇĎztes √ľgyn√∂ks√©gek tŇĎl√ľk nem is kapnak p√©nzt: az √ľgyn√∂ks√©gi b√≥nuszokon kereshetnek. Az √ľgyn√∂ks√©gi b√≥nuszokat nem olyan r√©gen L√°z√°r J√°nos vezet√©s√©vel akarta t√∂rv√©nyben megtiltani a korm√°ny.

A 25 milli√°rdos keretbŇĎl √ļgy 1500 korm√°nyzati-√°llami szerv fog kommunik√°lni, de a korm√°nyzati kommunik√°ci√≥s akci√≥k is ide tartoznak. A hivatal ellenŇĎriz √©s hagy j√≥v√° minden ilyen jellegŇĪ k√∂lt√©st, √≠gy elvileg megv√©t√≥zhatj√°k az √°llami c√©gek szponz√°ci√≥s szerzŇĎd√©seit vagy b√°rmelyik korm√°nyzati kamp√°nyt is.

(via Kreatív)