Fél 10-kor kezd a magyar séf a Bocuse d'Or szakácsversenyen

Molnár Gábor hús- és halételeket készít ma Lyonban, összesen öt és fél órája lesz ezekre.

Advertisement

A kétévente megrendezett nemzetközi szakácsversenyen másodszor szerepel magyar séf a döntőben: két éve Széll Tamás a tizedik helyen végzett, eddig ez az abszolút rekord.

Molnár Gáborról azt kell tudni, hogy itthon a Jankó, a Vörös és Fehér, illetve a Klassz bisztró után a pécsi JT Enoteca Corso konyháját vezette, később külföldi éttermekben dolgozott.

Advertisement

A SIRHA szakkiállítás keretében megrendezett Bocuse d'Or Lyon arénájában Molnár Gábor versenyző és Pohner Ádám commis tegnap este rendezkedhetett be a számukra kijelölt 10-es számú konyhában, ahol ma öt óra és 35 perc áll rendelkezésükre.

A csapat feladata rendkívül összetett és komoly koncentrációt igényel, az elbírálásnál szempont az íz, a látvány, de az adott országra jellemző elemek használata és a megfelelő háttérmunka is. A húsétel kötelező alapanyaga az idei döntőn a gyöngytyúk, a halételé a pisztráng.

Advertisement

Az idei versenymotívum a Gömböc lesz, a receptben pedig olyan alapanyagok és tradíciók közvetítik a magyar gasztronómia fejlődését, mint a paprika, a marinált zöldségekkel és „szférikus tejfölgolyóval" elkészített pickled (savanyított) gulyás consommé vagy a sült csirke, majonézzel töltött tojás, hozzávalóként a torma és feketegyökér.

A pisztrángból készült halételt éttermi formában, tányérra kell kitálalniuk, ennek köretében a kötelező „titkos" alapanyag, a tegnap délután bejelentett édeskömény is szerepel – a köret minimum fele részben zöldségekből kell álljon. A filét fűszeres zöldség juliennel és scampival töltve készíti el Molnár Gábor, torma és tintaspagetti-ívvel a tetején.

Advertisement

Aki nem bír magával, itt követheti egész nap figyelemmel a szakácsverseny mai fordulóját, amelyben a nagy esélyes svédek, dánok és japánok is megmutatják magukat.

Share This Story

Get our newsletter