Természetesen az amerikai katonaság dolgozik a recepten már évek óta. A kutatóbrigád szerint nagyon közel az áttörés.

A naticki katonai kutat√≥laborban t√©nyleg ezen munk√°lkodnak: elŇĎk√©sz√≠teni egy olyan pizz√°t a hadsereg tagjainak, ami h√°rom √©vig √°llhat a polcon √©s semmi baja nem lesz. A pizza folyamatosan a legn√©pszerŇĪbb √©tel, amit az amerikai katon√°k k√©rnek a kutat√≥b√°zist√≥l, ahol egy√©bk√©nt sisakokat √©s egy√©b felszerel√©seket fejlesztenek.

A tud√≥sok legnagyobb probl√©m√°ja az volt, hogy egy idŇĎ ut√°n a paradicsomsz√≥sz √©s a sajt elkezdett besziv√°rogni a t√©szt√°ba, amitŇĎl az eg√©sz egy szottyos iz√© lett. Az ut√≥bbi √©vekben viszont r√°j√∂ttek, hogy mivel lehet megk√∂tni a vizet, hogy ne √°zzon el az eg√©sz, ezt pedig k√ľl√∂nb√∂zŇĎ v√≠zvonz√≥ anyagok seg√≠ts√©g√©vel siker√ľlt el√©rni. Ezzel egy√ľtt a kutat√≥k megv√°ltoztatt√°k a paradicsomsz√≥sz savass√°g√°t is, hogy nehezebben tudjanak terjeszkedni rajta a bakt√©riumok. A pizza zacsij√°ba m√©g ker√ľltek vast√∂m√≠t√©sek is, amik azt√°n v√©gleg elnyelnek minden oxig√©nt.

A katon√°k m√©g nem tudt√°k megk√≥stolni a legink√°bb egy viccnek vagy legal√°bb egy koll√©gista mutatv√°nynak hangz√≥ pizz√°t, de Jill Bates laborvezetŇĎ szerint olyan, mint egy otthoni pizza, csak nem annyira ropog√≥s a sz√©le. Egy nagy k√ľl√∂nbs√©g van, a laborpizza sosem lesz sem forr√≥, sem meleg, maximum szobahŇĎm√©rs√©kletŇĪ.

[AP]

Fotó: Flickr / rusvaplauke