Illustration for article titled Fejkendő nélkül lázadnak és élvezik a szabadságot az iráni nők

Tíz napja létezik csak, de mindjárt 150 ezer lájknál tart az a Facebook-csoport, amit egy Londonban élő iráni újságíró indított. Nők küldenek magukról képeket az országban kötelező fejkendő nélkül. Apró lázadás, de Iránban nagy súlya van.

Advertisement

Az iráni nők titkos szabadsága címet viselő oldalt indító Maszih Alinedzsád maga is fejkendőben járt 2009-ig, amikor emigrált Angliába. Nem azt akarja, hogy ne járhassanak a nők fejkendőben, hanem azt, hogy ezt maguk dönthessék el. „Olyan országban szeretnék élni, ahol én is, aki nem visel hidzsábot, és a húgom is, aki viszont visel, egymás mellett élhetünk” – mondta a Guardiannek (hétköznapi értelemben a hidzsáb a fejkendőt jelenti).

Advertisement

Iránban nagy művészet a fejkendő kacér viselete, de a csoportba posztolók ennél tovább mennek: leveszik a kendőt és fújatják a hajukat a széllel. Ezt hivatalosan nem tehetik meg, de a tavaly megválasztott új elnök, Hasszán Rohani alatt lazább az élet, mint keményvonalas elődje, Mahmud Ahmadinezsád idejében.

Illustration for article titled Fejkendő nélkül lázadnak és élvezik a szabadságot az iráni nők
Advertisement

„Ha egy nő vagy egy férfi nem felel meg öltözködési szabályainknak, attól még nem szabad kétségbe vonni erényességét. Úgy gondolom, sok nő él társadalmunkban, akik bár nem tisztelik a hidzsábtörvényeket, erényesek. A hangsúly az erényen kell hogy legyen” – nyilatkozta tavaly Rohani.

Fotók: Az iráni nők titkos szabadsága

Share This Story

Get our newsletter