Tíz napja létezik csak, de mindjárt 150 ezer lájknál tart az a Facebook-csoport, amit egy Londonban élő iráni újságíró indított. Nők küldenek magukról képeket az országban kötelező fejkendő nélkül. Apró lázadás, de Iránban nagy súlya van.

Az iráni nők titkos szabadsága címet viselő oldalt indító Maszih Alinedzsád maga is fejkendőben járt 2009-ig, amikor emigrált Angliába. Nem azt akarja, hogy ne járhassanak a nők fejkendőben, hanem azt, hogy ezt maguk dönthessék el. „Olyan országban szeretnék élni, ahol én is, aki nem visel hidzsábot, és a húgom is, aki viszont visel, egymás mellett élhetünk” – mondta a Guardiannek (hétköznapi értelemben a hidzsáb a fejkendőt jelenti).

Iránban nagy művészet a fejkendő kacér viselete, de a csoportba posztolók ennél tovább mennek: leveszik a kendőt és fújatják a hajukat a széllel. Ezt hivatalosan nem tehetik meg, de a tavaly megválasztott új elnök, Hasszán Rohani alatt lazább az élet, mint keményvonalas elődje, Mahmud Ahmadinezsád idejében.

Advertisement

„Ha egy nő vagy egy férfi nem felel meg öltözködési szabályainknak, attól még nem szabad kétségbe vonni erényességét. Úgy gondolom, sok nő él társadalmunkban, akik bár nem tisztelik a hidzsábtörvényeket, erényesek. A hangsúly az erényen kell hogy legyen” – nyilatkozta tavaly Rohani.

Advertisement

Fotók: Az iráni nők titkos szabadsága