Minszkben sem fen√©kig tejfel a gasztron√≥mia, legal√°bbis ami a borkultur√°lis le√°gaz√°s√°t illeti. Ezt a f√©nyk√©pen szereplŇĎ p√©ld√°nyt k√©t okb√≥l v√°s√°roltam meg: egyr√©szt a kadarka miatt, m√°sr√©szt meg az√©rt, mert a feh√©rorosz fŇĎv√°rosban palackozt√°k ŇĎt.

Feh√©roroszorsz√°gr√≥l tudni kell, hogy messze a kult√ļrszŇĎlŇĎ-termeszt√©s √©szaki hat√°r√°n t√ļl ter√ľl el, innen n√©zv√©st f√∂l√∂tt√©bb √©rdekes, hogy a fŇĎv√°rosban pezsgŇĎ- √©s borkombin√°t mŇĪk√∂dik. Az ilyesmi m√©g szovjet tal√°lm√°ny, Sampanszkoje-√ľzem sok hely√ľtt elŇĎfordult, ahol nem felt√©tlen√ľl kellett volna lennie, a feldolgozand√≥ szŇĎlŇĎt-mustot messzirŇĎl sz√°ll√≠tott√°k helybe a nagyszerŇĪ tervgazdas√°g pomp√°s keretei k√∂z√∂tt.

Ami konkr√©tan ezt a sz√°raz kadark√°t illeti, a c√≠mk√©j√©rŇĎl egy√°ltal√°n nem der√ľl ki, honn√©t van a term√©s, √©s az sem, hogy melyik √©vj√°ratb√≥l sz√°rmazik, csak a palackoz√°s d√°tum√°t jel√∂lt√©k meg, az aktusra tavaly novemberben ker√ľlt sor. Kev√©sb√© t√©nyszerŇĪ inf√≥k ellenben vannak, pl. olyanokat √≠g√©r az √≠r√°s, hogy sz√©p rubintos sz√≠ne, gy√ľm√∂lcs√∂s illata √©s b√°rsonyos text√ļr√°ja lesz a h√°romdoll√°ros cuccnak.

A minszki pezsgŇĎ- √©s borkombin√°t hazudik, mint a v√≠zfoly√°s. Meglepet√©s nem √©rt persze ‚Äď hossz√ļ √©vek √≥ta pr√≥b√°lkozom ukr√°n borokkal is, nagy a gyakorlatom ‚Äď, mert b√°r a sz√≠ne val√≥ban v√∂r√∂s volt ennek a dolognak, √°m a szaga b√ľd√∂s, az √≠ze pedig fogcsikorgat√≥an savany√ļ, √∂sszess√©g√©ben √ļgy ihatatlan szeg√©nyk√©m, ahogy van. Nem tudom, mi√©rt √©s kinek k√©sz√≠tenek ilyeneket. Itt az ideje a borrendszerv√°lt√°snak Belaruszban!

Advertisement

K√ľl√∂n√∂s, hogy ez nemcsak itt nem akar v√©gbemenni sehogy sem, posztuni√≥ egy√©b ut√≥d√°llamai is √©pp√≠gy k√≠nl√≥dnak vele, ukr√°n vagy orosz borokkal is teljesen √©rtelmetlen k√≠s√©rletezni, sŇĎt mold√°v √©s gr√ļz agyr√©mekre is k√∂nnyŇĪ r√°futni, b√°r ut√≥bbiakkal m√°r szerencs√©m is volt egyszer-k√©tszer. Szemben a rengeteg balszerencs√©vel.

Úgyhogy legyetek ti is óvatosak!