A n√©met korm√°ny k√©sz fegyversz√°ll√≠t√°sokkal t√°mogatni az ISIS ellen harcol√≥ √©szak-iraki kurdokat a k√ľl√ľgyminiszter mai bejelent√©se szerint. Az Iszl√°m √Āllam √°ltal el√ľld√∂z√∂tt menek√ľltek seg√©lyez√©se mellett Kurdiszt√°n tartom√°ny vezet√©s√©nek k√©r√©s√©re ezent√ļl N√©metorsz√°g fegyvert √©s lŇĎszert is sz√°ll√≠t a t√©rs√©gbe.

Nagy-Britannia, Franciaorsz√°g √©s Olaszorsz√°g szint√©n a fegyversz√°ll√≠t√°sok mellett d√∂nt√∂tt, N√©metorsz√°ggal szorosan egy√ľttmŇĪk√∂dve t√°mogatj√°k majd a kurdokat. Steinmeier szerint a terrorist√°k elŇĎrenyomul√°sa azzal fenyeget, hogy a konfliktus fut√≥tŇĪzk√©nt terjed majd sz√©t az eg√©sz K√∂zel-Keleten. Ursula von der Leyen v√©delmi miniszter elmondta, hogy j√∂vŇĎ h√©ten d√∂ntenek arr√≥l, pontosan milyen fegyvereket sz√°ll√≠tsanak majd a t√©rs√©gbe.

Az olasz v√©delmi miniszter, Roberta Pinotti megerŇĎs√≠tette a h√≠rt, ŇĎk az olasz hadseregn√©l is haszn√°latban l√©vŇĎ k√∂nnyŇĪ fegyvereket √©s lŇĎszert, valamint a d√©lszl√°v h√°bor√ļban begyŇĪjt√∂tt fegyvereket juttatnak majd a kurdoknak. Felt√©tel, hogy csak a tartom√°nyi vezet√©s alatt √°ll√≥ csapatok kaphatnak fegyvert √©s azt csak √∂nv√©delemre haszn√°lhatj√°k.

Az MTI szerint a mai berlini korm√°ny√ľl√©sen v√°lt vil√°goss√°, hogy N√©metorsz√°g vesz√©lyesebbnek tartja az Iszl√°m √Āllam jelentette konkr√©t fenyeget√©st, mint a fegyversz√°ll√≠t√°sokb√≥l sz√°rmaz√≥ esetleges kock√°zatokat. A kurdok ugyanis r√∂vid t√°von lehet, hogy az Iszl√°m √Āllam elleni fell√©p√©shez haszn√°lj√°k majd a fegyvereket, de hosszabb t√°von feltett c√©ljuk az √∂n√°ll√≥ √°llamis√°g kiv√≠v√°sa, ami Irak √°llam √©s a t√©rs√©g stabilit√°s√°t fenyegetŇĎ l√©p√©s.

Az Iszl√°m √Āllam fennhat√≥s√°ga alatt l√©vŇĎ iraki ter√ľletekrŇĎl eddig mintegy 1,2 milli√≥ ember menek√ľlt el. Mai h√≠r az is, hogy az Iszl√°m √Āllam (azaz ISIS) lefejezett egy amerikai √ļjs√°g√≠r√≥t.

Advertisement

Forrás: MTI Kép: Getty/Spencer Platt