This is a platform for User Generated Content. G/O Media assumes no liability for content posted by Kinja users to this platform.

Fegyverrel támogatná az iraki kurdokat Berlin és Róma

Illustration for article titled Fegyverrel támogatná az iraki kurdokat Berlin és Róma

A német kormány kész fegyverszállításokkal támogatni az ISIS ellen harcoló észak-iraki kurdokat a külügyminiszter mai bejelentése szerint. Az Iszlám Állam által elüldözött menekültek segélyezése mellett Kurdisztán tartomány vezetésének kérésére ezentúl Németország fegyvert és lőszert is szállít a térségbe.

Advertisement

Nagy-Britannia, Franciaország és Olaszország szintén a fegyverszállítások mellett döntött, Németországgal szorosan együttműködve támogatják majd a kurdokat. Steinmeier szerint a terroristák előrenyomulása azzal fenyeget, hogy a konfliktus futótűzként terjed majd szét az egész Közel-Keleten. Ursula von der Leyen védelmi miniszter elmondta, hogy jövő héten döntenek arról, pontosan milyen fegyvereket szállítsanak majd a térségbe.

Az olasz védelmi miniszter, Roberta Pinotti megerősítette a hírt, ők az olasz hadseregnél is használatban lévő könnyű fegyvereket és lőszert, valamint a délszláv háborúban begyűjtött fegyvereket juttatnak majd a kurdoknak. Feltétel, hogy csak a tartományi vezetés alatt álló csapatok kaphatnak fegyvert és azt csak önvédelemre használhatják.

Advertisement

Az MTI szerint a mai berlini kormányülésen vált világossá, hogy Németország veszélyesebbnek tartja az Iszlám Állam jelentette konkrét fenyegetést, mint a fegyverszállításokból származó esetleges kockázatokat. A kurdok ugyanis rövid távon lehet, hogy az Iszlám Állam elleni fellépéshez használják majd a fegyvereket, de hosszabb távon feltett céljuk az önálló államiság kivívása, ami Irak állam és a térség stabilitását fenyegető lépés.

Az Iszlám Állam fennhatósága alatt lévő iraki területekről eddig mintegy 1,2 millió ember menekült el. Mai hír az is, hogy az Iszlám Állam (azaz ISIS) lefejezett egy amerikai újságírót.

Advertisement

Forrás: MTI Kép: Getty/Spencer Platt

Share This Story

Get our newsletter