This is a platform for User Generated Content. G/O Media assumes no liability for content posted by Kinja users to this platform.

Fárasztó hét után hallgass fárasztó japán new wave-et!

Illustration for article titled Fárasztó hét után hallgass fárasztó japán new wave-et!

A japánokról a közhelyszótár is tudja, hogy mindent lekoppintanak és megcsinálnak kicsiben. A popzenére is igaz ez, viszont az új hullám és a szintik kifejezetten jól álltak nekik. 42 perces mix bizonyítékul.

Advertisement

Hazudnék, ha azt állítanám, otthon vagyok a japán pop-rockban, de ez valószínűleg az európaiak 99,9 százalékáról elmondható. Bőven megelégszem a felszín karcolgatásával, és nem akarom beleásni magam az igazi j-popba, mert egyszerűen nem nekem való.

Viszont az a szerencse, hogy a japánoknál szinte minden zenei stílusnak megvan a helyi színtere (ez nem minden kelet-ázsiai országban egyértelmű), ezek közül pedig sokhoz hozzá tudnak tenni valami sajátos csavart, és a szintis új hullám kiemelkedően ilyen. Ha lehet ilyet mondani, passzol hozzájuk, na.

Advertisement

Legalábbis most, amikor ehhez a bulihoz kerestem zenéket, rá kellett jönnöm, hogy emlékeimtől eltérően a kilencvenes évek legmenőbb japán színtere, a Shibuya-kei pár kivételtől eltekintve súlytalan, easylisteninges-bossanovás cukiskodás, ám a japán new wave sok év elteltével is jól hangzik. Olyannyira, hogy van már revivale is.

Úgyhogy itt egy háromnegyed órás mix a stílusból, kezdve az elektronikus popzene úttörőjével, a Yellow Magic Orchestrával, de belefért a londoni japánok alkotta Frank Chickens is, és egy dal – méghozzá a záró szám – erejéig korunkba is ellátogatunk, a többi a hetvenes-nyolcvanas évekből való.

Advertisement

Japanwave by Cink2 on Mixcloud

Yellow Magic Orchestra: Behind the Mask
The Plastics: Delicious
P-Model: Art Mania
Maki Nomiya: Motor Humming
Ippu-Do: Break-out Generation
Logic System: Talk Back
Miharu Koshi: Image
Frank Chickens: We Are Ninja
Halmens: Densha De Go
Yapoos: Nikuya no Yoni
Hikashu: Pike
Jullan: Imaginary Dolls
Polysics: For Young Electric Pop

Share This Story

Get our newsletter