√ČlŇĎ k√∂zvet√≠t√©s√©ben Szily L√°szl√≥ is besz√°molt a n√©gyes metr√≥t √°tad√≥ Tarl√≥s elk√©pesztŇĎ, savany√ļ kisst√≠lŇĪs√©g√©rŇĎl, de √©rdemes elolvasni a teljes sz√∂veget.

A teljes sz√∂veg azon a sz√≥r√≥lapon olvashat√≥, amit a h√©tv√©g√©n osztogattak a metr√≥t kipr√≥b√°l√≥ utasoknak. J√≥l sejtettem, a szerkesztŇĎs√©gben senki nem olvasta v√©gig. Persze ki olvasna el egy metr√≥t√©rk√©p h√°toldal√°n egy eg√©sz oldal kisbetŇĪs sz√∂veget, ami mellett egy politikus feje van? Szilynek a kez√©be nyomtam, azt mondta, a besz√©d nagyr√©szt erre alapult, √©s √©lŇĎben m√©g enn√©l is borzaszt√≥bb volt.

√Črdemes elolvasni az utols√≥ mondatig, mert ilyen piti√°ner, nevets√©ges, s√©rtŇĎd√∂tt, irigy sz√∂veget utolj√°ra akkor l√°ttam, amikor p√°r √©ve elmentem a jogsim√©rt, √©s megd√∂bbenve konstat√°ltam, hogy a nemzeti egy√ľttmŇĪk√∂d√©s nyilatkozata egy√°ltal√°n nem internetes vicc, hanem egy igazi dokumentum, ami ki van rakva a k√∂zhivatalokba.

Advertisement

Ez a piti√°ner fasz vezeti Budapestet:

Tisztelt Utazóközönség!

Sziszifuszi elŇĎk√©sz√ľleteket, majd komoly erŇĎfesz√≠t√©seket k√∂vetŇĎen megval√≥sult Magyarorsz√°g ut√≥bbi √©vtizedeinek legnagyobb beruh√°z√°sa, befejezŇĎd√∂tt Budapest negyedik metr√≥vonal√°nak √©p√≠t√©se.

A létesítményt birtokukba vehetik az utasok.

Kezdetben, az √ľzemel√©s elsŇĎ h√≥napjaiban elvileg elŇĎfordulhatnak m√©g kisebb k√©nyelmetlens√©gek, zavarok, ezek azonban az ilyen bonyolult rendszerek gyermekbetegs√©geinek nevezhetŇĎk vil√°gszerte.

M√°r az 1970-es √©vekben felvetŇĎd√∂tt az √ļjabb fŇĎv√°rosi, felsz√≠n alatti k√∂t√∂ttp√°ly√°s k√∂zleked√©si vonal √©p√≠t√©s√©nek gondolata. M√°s k√©rd√©s, hogy az √∂tlet √©s a megval√≥sul√°s k√∂z√∂tt eltelt √©vtizedek megv√°laszolatlan k√©rd√©seket is maguk m√∂g√∂tt hagytak.

A most √°tadott 4-es metr√≥ minden√°ron val√≥ meg√©p√≠t√©s√©nek dr. Demszky G√°bor kor√°bbi fŇĎpolg√°rmester szinte a megsz√°llottj√°v√° v√°lt. Szerencs√©sebb lett volna ugyan, ha regn√°l√°sa idej√©n hangs√ļlyosabban mŇĪszaki-gazdas√°gi, √©s kev√©sb√© politikai-kommunik√°ci√≥s k√©rd√©sk√©nt kezelt√©k volna az √ľgyet, de ez m√°r a m√ļlt. Ahogy tal√°n annak r√©szletei is elhalv√°nyulnak egyszer, hogy a 2010-ben hivatalba l√©pett √ļj v√°rosvezet√©snek milyen embert pr√≥b√°l√≥ harcot kellett folytatnia, hogy a f√©lk√©sz √°llapotban itthagyott metr√≥ kor√°bban k√∂t√∂tt szerzŇĎd√©seit korrig√°lja, gyakorlatilag megmentse √©s befejezze a projektet. A 2005‚Äď2006-ban k√∂t√∂tt nemzetk√∂zi szerzŇĎd√©sek 2010-re m√°r nem engedt√©k meg a beruh√°z√°s folytat√°s√°nak m√©rlegel√©s√©t.

A szerzŇĎd√©sek √ļjrat√°rgyal√°s√°val t√≠zmilli√°rdokat szerezt√ľnk vissza a v√°rosnak, √©s metr√≥politiz√°l√°s helyett metr√≥√©p√≠t√©st folytattunk. Kor√°bban, 2002 √©s 2010 k√∂z√∂tt szinte √©vente tolt√°k ki √ļjabb esztendŇĎvel az √°tad√°s tervezett hat√°ridej√©t. Mi egyetlen d√°tumot, 2014 tavasz√°t tŇĪzt√ľk ki az √°tad√°sra, √©s ezt a jelenlegi korm√°ny k√∂vetkezetes t√°mogat√°s√°val tartani is tudtuk.

Fogalmazzunk √≠gy: Demszky G√°bor √©s munkat√°rsai a Medgyessy-korm√°ny idej√©n elkezdt√©k, mi pedig az Orb√°n-korm√°ny idej√©n √©s seg√≠ts√©g√©vel ‚Äď nem kis munka √°r√°n ‚Äď befejezt√ľk a sok viszontags√°got meg√©lt gigaberuh√°z√°st.

Maradjon meg így az utókor számára.

Szeretn√©k k√∂sz√∂netet mondani a Korm√°nynak, a jelen ciklusban meg√ļjult lebonyol√≠t√≥ √©s m√©rn√∂kg√°rd√°nak, a FŇĎv√°rosi √Ėnkorm√°nyzat c√©geinek, a FŇĎv√°rosi Korm√°nyhivatalnak √©s m√°s korm√°nyszerveknek, a k√∂zremŇĪk√∂dŇĎ hat√≥s√°goknak, kiemelten a Nemzeti K√∂zleked√©si Hat√≥s√°gnak, a kivitelez√©sben r√©szt vevŇĎ nemzetk√∂zi √©s magyar c√©geknek, termel√©sir√°ny√≠t√≥knak, munk√°soknak √°ldozatos munk√°juk√©rt. J√≥ utat, sok √∂r√∂m√∂t, min√©l kevesebb bossz√ļs√°got, de mindenekelŇĎtt balesetmentes k√∂zleked√©st k√≠v√°nok a 4-es metr√≥n!

Advertisement

√ćgy adja √°t egy b√©ta pluszos vil√°gv√°ros vezetŇĎje v√°ros√°nak leg√ļjabb, √©rtelmetlen, de gy√∂ny√∂rŇĪ √©s dekadens k√∂z√©p√ľlet√©t, amihez foghat√≥ sz√©ps√©g a v√°ros√°ban nyolcvan √©ve nem √©p√ľlt.

Gif: Vincze Miklós