Illustration for article titled Fahéjat tettem a marhalábszárpörköltbe, és csoda történt!

Úgy érzem, valami igazán nagy dologba nyúltam bele, nem is teljesen véletlenül.

Marha Borisz módra

hozzávalók:

marhalábszár
pirospaprika
hagyma
fokhagyma
római kömény
friss zöldfűszercsokor (majoranna, rozmaring, babérlevél)

Advertisement

Borisz szombati családi születésnapi bulijára kellett főznöm előző este, mert az időjárás miatt nem mertünk bogácsozni. Mivel 18-an voltunk, a terv egyszerű volt: marhalábszárpörkölt, amit az ünnepelt is nagyon szeret, és egyszerű is megcsinálni, ekkora mennyiségben is.

De ahogy ott álltam a négykilónyi feldarabolt, igen jól kinéző hús előtt, elkapott a szenvedély, hogy csavarjuk meg kicsit a dolgot. És hirtelen beugrott az ötlet. (Azért csak négy kiló, mert a társaság majdnem fele gyerekekből állt.)

Advertisement

Mostanában többször próbálkoztam a marha-fahéj kombinációval. Ez nem valami punkos őrültség, hanem bevett páros, és az egyik alapja például az indiai-délkelet-ázsiai massaman currynek is a földimogyoró és a krumpli mellett. A marhahús érzékiségét remekül egészíti ki és viszi el már-már erotikus irányba a fahéj áradó melegsége.

Szóval, legyen benne fahéj, döntöttem el, de nem akartam valami túlvariált fúziós katyvaszt, hanem egyszerű, pár hozzávalóból álló marhapörköltet, némi csavarral.

Advertisement

Az eredmény – nem szokásom ennyire szembedicsérni magam – nagyszerű lett.

Frissen kisütött füstölt szalonna zsírján megfonnyasztottam 8 kisebb fej hagymát, erre jött a hús, majd rövidesen a tolnai pirospaprika. Vizezni nem kellett, szépen eresztette a levét, ekkor tettem bele a kertben szedett egyszerű zöldfűszercsokrot – ami 3/4 részt majorannából, 1/4 részt rozmaringból és bónusznak pár babérlevélből állt –, egy kiskanál római köményt és 4 gerezd darabokra vágott fokhagymát. És végül az ihletőt, egy teljes, cső alakú fahéjrúdból letört 2 centis darabot.

Advertisement

A saját produkciómról nehéz lángoló méltatást írni, legyen elég annyi, hogy a végeredmény pazar lett, egy teljesen új, buja és érzéki étel, ami ugyanakkor le sem tagadhatná, hogy a marhapörkölt rokona. Galuskával és tagliatellével is adta, ha bátor vagy, próbáld ki!

Share This Story

Get our newsletter