Internet ide, formanyomtatványok oda, ha az ember az OTP-ben meg akarja változtatni értesítési címét, akkor tollbamondásóra következik, süllyesztett üléspozícióban.

Hogy kerül az ember abba az élethelyzetbe 2014 tavaszán, hogy egy OTP-fiókban kelljen időt töltenie? Úgy, hogy banki igényei egy ötéves gyerekével vetekednek, kártyáját kizárólag az internetről összevásárolt biszbaszok kifizetésére használja, és épp új címe van, ahová meg szeretné kapni új bankkártyáját. Illetve az arról szóló értesítőt, hiszen ez nem Amerika.

Gondolhatnánk, hogy mindez a neten is elintézhető, de az első vicces csavart ide rejtették: úgy csak akkor tudunk címet változtatni, ha a havi egyenlegértesítőt papíron, borítékban, címünkre kipostázva kérjük, ha ezzel szemben időnként letöltögetjük őket PDF-ben, akkor be kell fáradni a fiókba. Komolyan.

Befáradtam, rögtön a Nádor utcai Halálcsillagba, ahol piros robogókkal szokták foglalni az utcán a helyet a 600-as főnöki Merciknek. A Halálcsillag földszintjén található bankfióknál hetvenes-nyolcvanas évekbelibb hely a hetvenes-nyolcvanas években sem létezhetett, annyira tökéletes, hogy a rengeteg sötét fa, az alumínium ajtónyitók és a ronda lámpák mellett még az OTP minimum tíz éve lecserélt logója is ott van a falakon.

Advertisement

Az ügyintéző előtt süllyesztett pozícióban lehet helyet foglalni, testmagasságommal eddig Dél-Szudán égimeszelők lakta fővárosán kívül máshol nem éreztem még magam törpének, itt viszont azonnal. Megszeppent békaperspektívából szemléltem a csinos, szőke nőt, aki, miután mondtam, hogy az értesítési címemet szeretném megváltoztatni, mondta, hogy hát ehhez írni kell, átnyújtott egy fehér lapot, én pedig köpni-nyelni nem tudtam, megragadtam a golyóstollat, ami azon a rugós baszon van, és elkezdtem írni.

– Té ótépé – kezdte a nő, majd mondta tovább: alulírott Orosz Péter, kérem, bla bla bla. A gépből szépen végigdiktálta a számlaszámon, jól meglepődött, amikor mondtam neki, hogy természetesen tudom fejből, jöhet a többi.

Advertisement

Zsigerből gyűlölök golyóstollal írni, a kékesfekete tintájú, 0,37 mm-es (update: természetesen 0,38-as) hegyű Uni-Ball Signo típusú zselés toll az egyetlen eszköz, amivel rendesen írni lehet, ennek megfelelően minden betű kínszenvedés volt, kellemetlen ákombákomok lettek, pont olyanok, mint egy szerény képességű nebuló tollbamondás-gyakorlatán a betűk, ez mondjuk tökéletesen adekvát volt a süllyesztett, kisiskolássá tévő üléspozícióban. Nem segített, hogy ebben az évben összesen nem írtam még ennyit kézzel.

Advertisement

Mesés érkeztetőpecsétet kaptam nevetséges krikszkrakszaim alá, mosolyogva elbúcsúztunk, majd kiléptem a hűvös esőbe. Fantasztikus élmény volt, és egy fillérembe nem került.