This is a platform for User Generated Content. G/O Media assumes no liability for content posted by Kinja users to this platform.

Ezzel a fényképpel bizonyára ki lehet nyírni egy talicska gasztrobuzit

Illustration for article titled Ezzel a fényképpel bizonyára ki lehet nyírni egy talicska gasztrobuzit

Én ezt a kifejezést így leírva, hogy házi vegeta, még nem láttam. Mostanáig, amikor ez a fénykép szembejött velem a Facebookon. Valószínűleg csukott szemmel járok a világban, mert aztán rákerestem, és több ezer találatot és sok-sok fotót dobott fel az internet.

Advertisement

Azt akarom mondani, hogy nem is tudtam, hogy ennyire köznevesült a vegeta. Hogy a vegeta az új mirelit, ezek szerint. Vagy az adidasz. (Tényleg, azt tudtátok, hogy Erdély bizonyos részein minden edzőcipő adidasz? A Nike, a Puma és az összes többi is?) Pedig szoktam főzni, sőt recepteket is szoktam alkalmazni, ráadásul olyan is volt már – ezt ne mondjátok el senkinek –, hogy használtam ételízesítőt.

Ezt azért nem szabad elmondani senkinek, mert kitagadnak a gasztrobuzi barátaim. Hiszen a vegeta még a margarinnál is nagyobb ellensége a modern szakácsművészetnek és az amatőr konyhai mindennapoknak nemkülönben.

Advertisement

De hogy házi vegeta, hát e fölött nem tudok napirendre térni. Mint egy újszülött, akinek minden vicc új. Mint a borjú az új kapura. Mint Bálám szamara.

Na mindegy, tessék, itt egy recept, adalékanyagok nélkül!

Hozzávalók:

20-30 dkg só, 10 sárgarépa, 4-5 tv paprika, 3-4 paradicsom, 3 kisebb fej karalábé, 3 közepes vöröshagyma, 2-3 gerezd fokhagyma, 2 csokor friss petrezselyem, 1 nagy fej zeller, 1 fél fej fehérkáposzta, 1 jó nagy csokor zellerzöld, 1 kis csokor lestyán

Elkészítés ideje: 30 perc

Elkészítés menete:

Ha aprítottál már valaha zöldséget, vagy legalább láttál valakit, aki aprít, akkor bizony nem lesz nehéz dolgod. A paradicsomokat mártsd forró vízbe, majd kapd le a héjukat, aztán kockázd fel őket. A répát, zellert, karalábét tiszítsd meg, darabold egységes méretűre, majd szórd a turmixgépbe.

A hagymát kockázd fel, a káposztát vágd szintén turmixgép-barát részekre, tépkedd hozzájuk a petrezselymet, a zellerzöldjét és a lestyánt is, törd hozzájuk a fokhagymát, majd indítsd be a turmixgépet és aprítsd egészen finomra a zöldségeket. Ha ezzel megvagy, mérd le, hogy milyen súlyú keveréket készítettél és nagyjából az ötödének megfelelő mennyiségű sót keverj hozzá. Ha mindezzel megvagy, egyszerűen csak töltsd kifertőtlenített dunsztosüvegekbe a végeredményt és tedd fel a polcra, aztán ha bármihez kell, használd bátran.

Share This Story

Get our newsletter