Magyarorsz√°g sosem volt multikultur√°lis t√°rsadalom, √©s nem is lesz. Ezt mondta a Orb√°n Viktor a strasbourgi meghallgat√°sa elŇĎtt. B√ľszke, negyedr√©szt sv√°b magyar nemesk√©nt csak nevetek.

De azon komolyb√≥l el k√©ne gondolkodni, hogy mennyire k√©pes elvezetni az orsz√°got, aki ennyire elszakadt a jelen val√≥s√°ga ut√°n az annyira kedvelt m√ļltt√≥l is. Mondjuk ki: elgyurcs√°nyosodott.

Neh√©z mit mondani Orb√°n Viktor szerepl√©s√©re. Neh√©z, de h√°listennek nem lehetetlen. Ez a probl√©ma ugyanis m√°r messze t√ļl van azon, hogy az ember politikailag hov√° helyezi mag√°t ‚Äď ha helyezi b√°rhov√° is ‚Äď, vagy hogy mit gondol Orb√°n Viktorr√≥l.

Mindannyiunk minisztereln√∂ke ugyanis ilyeneket mondott Eur√≥pa nyilv√°noss√°ga elŇĎtt:

A minisztereln√∂k √ļgy gondolja, hogy m√≠g a volt gyarmattart√≥ √°llamokban hozz√°szoktak a bev√°ndorl√°shoz, addig K√∂z√©p-Eur√≥p√°ban m√°s a kultur√°lis hozz√°√°ll√°s a k√©rd√©shez. Elmondta: Magyarorsz√°g sosem volt multikultur√°lis t√°rsadalom, √©s nem is lesz. Szerinte a homogenit√°s √©rt√©k, amit nem szeretne fel√°ldozni; de nem akarja elvitatni a volt gyarmattart√≥ √°llamok jog√°t, hogy m√°shogy √°lljanak a k√©rd√©shez.ÔŅľ

Advertisement

Az Eurol√≥gus sz√≥ szerinti id√©zete √≠gy hangzik ugyanerrŇĎl:

Meg vagyok arr√≥l gyŇĎzŇĎdve, hogy mivel nek√ľnk, magyaroknak az ilyen konfliktusok kezel√©s√©re val√≥ k√©pess√©geink nem fejlŇĎdtek ki, mert mi sohasem voltunk multikultur√°lis t√°rsadalom, mi sohasem fogadtunk be a gyarmatainkr√≥l √©rkezett bev√°ndorl√≥kat, ez√©rt a k√∂z√©p-eur√≥pai t√©rs√©gben a bajok m√©g ann√°l is nagyobbak lenn√©nek, mint amit most sok Nyugat-Eur√≥pai orsz√°gban l√°tunk.

Tisztázzuk: bárkinek joga van rosszat gondolni a bevándorlásról. Teljesen legitim dolog akár utálni minden jöttmentet, és komplett politikát vagy alkalmi kampányt kampányt alapozni a bevándorlóellenességre. Szabad róla beszélni, lehet ellene mozgósítani, ki lehet használni, fel lehet piszkálni, ami tetszik. Gusztusos vagy nem gusztusos, keresztényi vagy barbár, jogilag és politikailag is legitim ez.

Advertisement

De a t√∂ri√≥r√°n odafigyelŇĎ als√≥ tagozatos magyar √°ltal√°nos iskol√°sok √°ltal is ismert dolgokat egyszerŇĪen letagadni, √©s azt √°ll√≠tani, hogy ez pont ford√≠tva volt, vagyis az orsz√°got nem is sim√°n h√ľly√©nek, hanem h√ľlye ovisnak n√©zni ‚Äď h√°t ezt is lehet, csak nem √©rdemes. Pont azt √©rzem most Orb√°n Viktorral kapcsolatban, amit akkor √©reztem, amikor Gyurcs√°ny Ferenc minisztereln√∂k a vonatbaleset ut√°n ki√°llt a Parlament folyos√≥j√°ra, √©s krokodilk√∂nnyeket hullatva olyan sz√©tesett ripacshoz illŇĎ elŇĎad√°st rittyentett, hogy az ember csak egyre tudott gondolni: most k√©ne sz√©p kedvesen megfogni a k√∂ny√∂k√©t √©s tapintosan kivezetni.

Ha lenne idŇĎg√©p, ideh√≠vhatn√°nk mondjuk Kun L√°szl√≥ kir√°lyt, vezesse ki ŇĎ, h√°tha el tudnak dum√°lni a multikultir√≥l.

Mit v√°rhatunk egy minisztereln√∂ktŇĎl ezek ut√°n, aki k√©pes a multikulturalizmusban fogant, eg√©sz t√∂rt√©nelme sor√°n spont√°n √©s k√∂zpontilag ideir√°ny√≠tott bev√°ndorl√°si hull√°mok r√©v√©n t√ļl- √©s t√ļl√©lŇĎ Magyarorsz√°gr√≥l kijelenteni, hogy sosem volt multikutur√°lis t√°rsadalom, √©s hogy homog√©n? Mit tudhat az ŇĎt k√∂r√ľlvevŇĎ val√≥s√°gr√≥l, aki ilyet mond rezzen√©stelen arccal?

Advertisement

Hogy mondhatja, hogy a homogenit√°s √©rt√©k, amikor Magyarorsz√°got egyetlen tragikus esem√©ny ‚Äď az √°ltala is annyira f√°jlalt trianoni b√©ke ‚Äď tette t√∂bb√©-kev√©sb√© homog√©nn√©?

Egyetlen k√©rd√©semre sem tudom a v√°laszt, csak elk√©pedve n√©zem meg √ļjra √©s √ļjra, hogy j√©, t√©nyleg ezt mondta. Az elgyurcs√°nyosod√°snak, rem√©lem, meglesznek a vicces √©s mozgalmas elemei is, √©s lassan kezdhetem √∂sszerakni a tud√≥s√≠t√≥felszerel√©st a M√°sodik T√©v√©ostromra.